Банківські ошуканці: фінустанови видають фальшиві гроші (відео)

78-річній пенсіонерці видали 29 тисяч підроблених гривень

Банківські ошуканці: фінустанови видають фальшиві гроші (відео)

Кілька місяців тому 78-річна Тамара Ковальчук поховала чоловіка. Матеріальну допомогу на похорони старенька отримала у державному банку. 29 тисяч гривень, п’ятисотими купюрами. Згадуючи той день, пенсіонерка хапається за серце.

«Ми з правнуком пішли на пошту, вистояли чергу, я їй (касиру – НН) дала дві купюри по п’ятсот, вона мені повернула решту. Я вийшла з пошти. Раптом мене доганяє жіночка, каже, поверніться на пошту, там щось не те… Я думаю, що там може бути, може неправильно мені решту дали, чи я щось наплутала. Захожу, а вони мені всі кажуть, завідуюча та всі ті почтальйони: «Ви нам дали фальшиві (гроші – НН). Я кажу, та ви що, я ж ці гроші взяла в банку…», – розповідає пані Тамара.

У банку давати коментарі на камеру журналістам «Надзвичайних новин» відмовилися. В розмові з поліцією працівники фінустанови свою причетність до сувенірних грошей заперечують.

«У ході досудового розслідування перевірялися і працівники фінустанови, і сім’я і навіть сусіди, які могли контактувати, перебували у близьких стосунках із потерпілою», – повідомляє начальник сектора комунікації ГУНП в Івано-Франківській області Мирослава Белдик.

Сама ж пенсіонерка переконана: родичі та сусіди не до чого. Тамара Ковальчук підозрює саме банківського касира: «Вона мені гроші поклала в паспорт, я взяла той паспорт і поклала в сумку, а сумку – в ще одну сумку і тихенько так собі йшла додому».

Бабцю могли ошукати і в банку, і за його межами

Правоохоронці припускають,що співробітники банку могли ошукати бабцю, як у фінустанові, так і за її межами, оскільки по дорозі додому пенсіонерка розмовляла із невідомим чоловіком.

Втім, потерпіла старенька у другу версію не надто вірить. Розповідає, що, дійсно, по дорозі з банку бачила, як у невідомого чоловіка випала напоясна сумка. Вона підняла її і дочекалась, поки невідомий повернеться та забере свою річ. Свою ж сумку з грошима,божиться, весь час тримала у себе – чоловік у неї нічого не брав і не міняв.

Хто ж саме підсунув бабусі 29 тисяч підроблених гривень, має встановити кримінальне провадження. Тамара Ковальчук сподівається, що за його результатами їй повернуть гроші, такі необхідні на ліки для серця і надгробну плиту на могилку померлому чоловікові.

Фальшиві гроші можуть підсунути кожному

Жертвами шахрайства із фальшивими купюрами можуть стати не виключно пенсіонери. За даними Нацбанку, кількість підроблених банкнот в Україні в 2015 році в 2,7 штуки на 1 млн справжніх банкнот. Купюри на 500 гривень (саме їх підсунули Тамарі Ковальчук) займають перше місце серед купюр, які підробляють, повідомляє Олександр Сич із українського геральдичного об’єднання.

Нагадаємо, що 11 квітня цього року Нацбанк ввів в обіг нову купюру номіналом 500 грн.

Втім, не дивлячись на те,що нова банкнота має нові рівні захисту, ще тоді експерти заявляли, що кількість фальшивих «500-ток» стрімко зросте.

«Після презентації цієї купюри, думаю, кількість її підробок значно виросте. По-перше, вона і так займала перше місце серед купюр, які підробляють. По-друге, після того, як пройшла інформація по всіх каналах про оновлену банкноті, зловмисники скористаються цим. Будуть пропонувати довірливим громадянам соцвиплати і різні угоди. Гроші давати нібито новими купюрами.

Люди все одно не знають, як має виглядати нова банкнота.Тому будуть брати. Особливо пенсіонери. В минулому році було багато таких випадків в зоні АТО. Там залишилося повно заводів для виробництва акцизних марок. І нечесні люди навчилися виробляти там підроблені гроші. Їх вносили в банківську систему через термінали. Таким чином ці купюри поширювалися в багатьох банках»,– пояснюв Сич.

Легка «здобич»

Підкреслимо, що пенсіонери все частіше стають жертвами фінансових махінацій з метою привласнення їхніх коштів. Використання фальшивих «сувенірних» купюр – не єдина схема.

Наприклад, у січні цього року у Києві правоохоронцями було затримано банду шахраїв, які наживалися на пенсіонерах. Жертвами зловмисників ставали літні люди, які поверталися додому, отримавши пенсію.

Заради грошей зловмисники розігрували цілий спектакль. Один з аферистів йшов по вулиці за пенсіонером.

Він підходив до старого, кидав йому під ноги пачку грошей і тут же сам її піднімав. Поцікавившись, не гроші чи це пенсіонера, «випадковий перехожий» пропонував розділити знайдене порівну. У цей час з'являвся його спільник, нібито, власник загублених коштів.

Аферист перераховував гроші, «виявляв» недостачу, після чого прямо звинувачував чоловіків в крадіжці. Щоб прояснити ситуацію і відмести несправедливі звинувачення, обурений потерпілий діставав з кишені щойно отриману пенсію і навіть дозволяв шахраєві її перерахувати.

Лиходій непомітно заламував купюри і велику їх частину залишав в долоні, інші - повертав пенсіонеру. Ховалися аферисти з місця події на таксі, за кермом якого був третій співучасник. Затриманим загрожує до трьох років в'язниці. Слідчі дії тривають. У правоохоронців є вагомі підстави вважати, що потерпілих набагато більше.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення