​Без ліків та навчання: до села на Вінниччині вже 4 місяці не ходять автобуси (відео)

Тисяча людей відрізані від цивілізації, без жодного шансу на допомогу, навіть без ліків. Це – не середньовіччя, а сучасна Україна.

​Без ліків та навчання: до села на Вінниччині вже 4 місяці не ходять автобуси (відео)

Вже четвертий місяць село на Вінничині не має жодного транспортного сполучення з великою землею. До аптеки чи лікарні людям доводиться долати кілометри пішки, а потім годинами голосувати на трасі. Тільки послухайте, що відповідають чиновники. Виявляється, кожен із нас будь-якої миті може просто стати невигідним.

У селі Шура-Копіївська Вінницької області живуть тисяча людей. Останні чотири місяці селяни живуть, немов відрізані від світу. До районного центру – 20 кілометрів. Але автобус востаннє тут курсував ще до нового року. На згадку про нього залишилася тільки зупинка.

«До нового року. І з нового року вже майже автобус не ходив. Там декілька перевезень ще було, і все. Ну, нам пояснили так, що закінчилися договори на транспортні перевезення», - розповів Шуро-Копіївський сільський голова Віталій Чорнописький.

У селі немає ні ринку, ні лікарні, ні аптеки. Найтяжче доводиться пенсіонерам, яким постійно потрібні медикаменти. Раніше автобус курсував до райцентру двічі на тиждень. Тепер же доводиться винаймати водіїв.

За ліками місцев мешканці змушені їздити в Тульчин, Жмеринку або Вапнярку.

Для селян такі поїздки обходяться надто дорого. Страждають від того й студенти.

«У мене і син, і донька. Той в Києві, та в Одесі. Наймаємо машину, 100 гривень. В кого нема – і в Тульчині», - розповів місцевий мешканець Володимир Халтурін.

Інколи селянам доводиться пішки долати кілька кілометрів до траси, а вже там спиняти попутки. Чекати, кажуть вони, можна і годину, і дві.

А щоб дістатися Вінниці, людям доводиться йти до найближчої електрички. До залізниці пішки – близько 6 кілометрів.

Чому ж ціле село покинули напризволяще? Чиновники бідкаються: перевізники відмовляються їздити, бо невигідно – надто багато пільговиків-пенсіонерів. Але сільська рада готова відшкодовувати їхній проїзд. Зараз голова самостійно шукає приватних перевізників, які погодяться на умови.

«На сьогоднішній день я не хочу сказати, що дуже багато пільгових категорій катаються в автобусі. Я розмовляв особисто з приватним підприємцем. Він повідомив, що пільгові категорії, учасники АТО будуть їздити безкоштовно. А в основному в нас скільки залишилося пільгових категорій? Одиниці», – каже сільський голова Віталій Чорнописький.

Однак в районній адміністрації конкурс на перевезення оголосили тільки минулого тижня. А це означає, що мешканці села щонайменше місяць іще пробудуть відрізаними від великої землі.

«Повірте, що вже перемовини велись із усіма перевізниками, які мають ліцензії, які можуть здійснювати пасажироперевезення. Бо це безпека людей. В принципі домовленість є, що вони документи, а тоді вже конкурсна комісія, яка буде проводити і укладати угоду на перевезення по даному маршруту… Питання, я сподіваюся, буде вирішене», - пообіцяв перший заступник голови Тульчинської районної адміністрації Віталій Побережник.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення