Чому «но-шпу» знімають з продажу: майбутнє фармацевтичного ринку України

З якої причини все ж таки не варто стрімголов мчатися до найближчої аптеки та скуповувати запаси препарату – розбиралися «Надзвичайні новини».

Чому «но-шпу» знімають з продажу: майбутнє фармацевтичного ринку України

В Україні забороняють медичний препарат «но-шпа». Декілька днів тому ця новина облетіла всі українські ЗМІ. Оскільки ці ліки відомі усім широтою сфери застосування – найбільш стурбовані громадяни напевно вже побігли «робити запаси». Втім, у розмові з «Надзвичайними новинами» експерти підкреслюють: «но-шпа» з українського фармацевтичного ринку не зникає. Деталі подальшого використання препарату, попри його заборону (!) дізнайтеся у матеріалі.

Чому виникла заборона?

11 липня Держлікслужба опублікувала розпорядження про постійну заборону препарату «но-шпа» виробництва Угорщини. Заборона поширюється на таблетки в дозуючому контейнері серій 2-2V080 , 2V088 , 2V095 , 2V103 ,2V115 , 2V116 , 2V133 , таблетки у флаконах серій 2V049 , 2V050 , 2V072 , 2V075, 2V106 , 2V132.

В прес-службі відомства повідомили, що препарат заборонений на підставі звернення компанії «Санофі-Авентіс Україна», яка, власне, є виробником цих ліків.

Можливими причинами заборони у розмові з журналістами «Надзвичайних новин» поділився голова «Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення» Владислав Онищенко.

«Декілька років тому, здається, ще в 2014-му році, «Санофі-Авентіс» з якихось причин вилучила саме ці серії, які тепер заборонені, у всіх суб’єктах господарювання, в яких вони були. Компанія відкликала ці серії з ринку, вони всі мали бути знищені. Однак, як бачите, пройшов якийсь час, і представники «Санофі» виявили ці серії в якихось аптеках. Тому, напевно, «Санофі» повторно звернулася до Державної служби України з лікарських засобів з проханням вилучити з обігу серії, які повинні були бути знищені ще три роки тому», – пояснює він.

Владислав Онищенко

Чому «но-шпа» не пропаде з ринку?

Онищенко заявляє, що ситуації, коли компанія-виробник препарату сама ініціює вилучення свого продукту є абсолютно нормальними. Більше того, експерт підкреслює: «но-шпа» не пропаде з фармацевтичного ринку України.

«Фармацевтичний ринок сприйняв цю новину нормально. Це робоче питання державного контролю якості лікарських засобів. Хочу звернути увагу, що заборонена не вся «но-шпа», а декілька серій. Я не готовий сказати, скільки в серії упаковок, може 10 тисяч, може більше чи менше – у мене немає первинних документів на цей препарат.

Однак, що таке серія? Це продукція вироблена в один технологічний цикл, для таблеток це, фактично, змішувач. Якщо змішувач має об’єм, наприклад, 2 куби, куди влазить 2 тони, то поділіть ці 2 тони на вагу таблеток і побачите, що це приблизно 10 тисяч упаковок в одній серії. Хай було 20 серій. Це 200 тисяч упаковок. А що таке 200 тисяч упаковок на всю Україну? Враховуючи, що цей препарат знаходиться в ТОП-і найбільш використовуваних... Це незначні цифри для фармацевтичного ринку», – каже він.

Чи є місце фальсифікату?

У своїй заяві до Держлікслужби «Санофі» просить про вилучення перерахованих серій «но-шпи» через їх фальсифікацію. Онищенко також не виключає цієї можливості.

«Підробляють ті препарати, які найбільше відомі, та найбільш рекламовані», – пояснює він. Онищенко додає, що насправді Держлікслужбі варто перевірити заборонені серії: чи були вони дійсно сфальсифіковані, чи належали до серій, заборонених ще три роки тому.

Народний депутат Комітету з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська переконана: якщо є місце фальсифікату, треба безапеляційно розбиратися.

«Оскільки все-таки це ліки, зареєстровані в ЕС, а Угорщина входить в ЕС, важливо, щоби вони були якісні. Якщо виходить так, що зайшли не оригінальні ліки, а фальсифікат, вироблений у нас або в «третіх країнах», ця справа серйозна. На жаль, у нас є багато аптек, які беруть контрабанду або фальсифікати. Це – фатальність для наших громадян», – зазначає вона.

А чи потрібна нам «но-шпа»?

Додаткові питання викликає факт необхідності «но-шпи». Особливо, коли експерти пояснюють: практично весь цивілізований світ її не використовує.

«Цей препарат відомий тільки в Угорщині, і в країнах пострадянського Союзу, все. У світі його немає. Ні в США не має, ні в інших країнах Європейського Союзу, крім Угорщини. Немає його в протоколах лікування. У нас же він, як бачите, популярний ще з Радянського Союзу», – зазначає Онищенко.

Для перелому такої тенденції, українці мають мати можливість самі обирати, якими ліками себе «ставити на ноги». Про необхідність цього в розмові з журналістами «НН» і говорить Корчинська.

«Ми з вами повинні максимально облегшувати швидку реєстрацію якісних ліків в країні для того, щоб наситити ринок якісними європейськими ліками, щоб у народу була можливість вибрати якісні ліки за доступною ціною. Нам потрібен асортимент, який хоча би приблизно був схожий на асортимент Польщі, Угорщини – країн, де є вибір, і де лікар не буде пропонувати вам якісь ліки тільки тому, що йому «відкат» за це дають», – говорить нардеп.

Оксана Корчинська

Нагадаємо, що за зміни до закону «Про лікарські засоби» щодо спрощення держреєстрації лікарських засобів, депутати проголосували наприкінці травня. 16 червня президент України Петро Порошенко підписав закон. Тепер, ніби як, термін реєстрації чи відмови у ній для усіх ліків має скоротитися з місяця до 10 днів. А ліки, які зареєстровані компетентним органом США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади,ЄС, дозволено реєструвати в Україні за спрощеною процедурою.

Втім, що це де-факто принесе українській фармацевтиці та громадянам – побачимо згодом.

Автор Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення