Давно не чули: аферисти знову видурюють у довірливих українців гроші (відео)

На Сумщині орудує банда шахраїв, які погрозами вибивають із довірливих людей великі суми грошей. Як виявилося пізніше, керував усім цим чоловік із СІЗО.

Давно не чули: аферисти знову видурюють у довірливих українців гроші (відео)

Останньою жертвою аферистів стала пенсіонерка Катерина Василівна. Один із шахраїв зателефонував жінці і повідомив, що її онук збив людину. За звільнення родича з райвідділу аферист вимагав викуп.

«Мені подзвонили і сказали, що мій онук їхав на машині і збив людину. У неї нібито зламані ребра та ноги. Запитав, скільки у мене є грошей, на що я відповіла, що є 23 тисячі гривень. Він сказав, що така сума підходить», - розповідає жінка, яку ошукали.

Правоохоронці, які розслідували справу, затримали двох кур’єрів. Як виявилося згодом, по гроші до жінки приїжджали таксисти. З кожної ошуканої людини вони отримували по 200 гривень, а решту відправляли організатору.

«Решту грошей я пересилав за допомогою банкомату. Організатор давав мені рахунок і на нього я надсилав гроші. Так було разів три чи чотири», - каже затриманий.

У слідчих є докази причетності затриманих до щонайменше 8 таких афер. Один із затриманих - пенсіонер.

«Я винен, звісно. Пенсія в мене мала, та ще й дві онучки», - виправдовується він.

Виявляється, що організатор цієї схеми керував процесом із тюрми. За це йому повинні подовжити ув'язнення. А кур’єрам-таксистам загрожує до трьох років позбавлення волі.

«Співробітники поліції Шостки встановили двох місцевих мешканців 46 та 63 років, які були учасниками шахрайської схеми. Останні за допомогою свого спільника обдурили шосткинців майже на сто тисяч гривень. Відкрито кримінальне провадження за ознаками ч.2 ст.190 ККУ (шахрайство), санкція якої передбачає до трьох років позбавлення волі», - розповів старший інспектор Шосткинського відділу поліції Тетяна Меняйло.

Не позичайте гроші незнайомцям, які пропонують залишити цінні речі під заставу

Жертвою інших шахраїв став 59-річний житель Прикарпаття. До його помешканння прийшли чоловік і жінка, які попросили про матеріальну допомогу, бо, за їхніми словами, вони потрапили в ДТП. Оскільки у них не було при собі української валюти, то переконали потерпілого позичити їм 4000 гривень, а в якості застави запропонували залишити гаманець із доларами.

Довірливий чоловік розчулився і віддав зловмисникам суму, яку вони попросили. Та коли минуло трохи часу, а за гаманцем ніхто не повертався, чоловік, відкривши його, виявив усього лише 7 доларів. Усвідомивши, що його ошукали, він звернувся за допомогою до поліції.

Як обманюють людей виграшем автомобіля

Випадки, коли шахраї виманювали в людей великі суми грошей, непоодинокі. Наприклад, у 23-річної жительки Закарпаття аферисти виманили 15 тысяч гривень під виглядом виграшу авто.

Як розповіла сама жінка, їй прийшло повідомлення про те, що вона виграла автомобіль «КІА». Для того, щоб забрати виграш, вона мала сплатити певну суму грошей. Потерпіла здійснила аж три сплати протягом трьох днів, віддавши 15 тисяч гривень, після чого контактний номер телефону перестав обслуговуватися. Так жінка зрозуміла, що її ошукали.

А на Буковині аферисти ошукали людей на понад 80 тисяч гривень. Жертвами шахраїв стали п'ятеро довірливих матерів і бабусь, які віддали невідомим особам понад 35 тисяч гривень за непритягнення їхніх синів та онуків до кримінальної відповідальності за нібито скоєння злочинів.

Як видурюють гроші через інтернет-сайти

З мешканців Чернівецької області аферисти виманювали гроші через покупки на інтернет-сайті. Так, одна з жертв злодіїв перерахувала 5 тисяч гривень невідомій особі, яка «продала» їй телевізор. Інший чоловік, якого теж ошукали, замовив через інтернет гумові шини до трактора, перерахувавши 1200 гривень, однак товар до покупця так і не надійшов. Ще один чоловік втратив 12 тисяч гривень,, «купивши» човнового двигуна іноземного виробництва.

Аферисти під виглядом банківських працівників

За схемою телефонних дзвінків від начебто працівників банку шахраї виманили у п’ятьох буковинців понад 28 тисяч гривень. Один із випадків - коли нібито менеджер банку зателефонував клієнту та під приводом переадресації й оновлення доступу до особистого кабінету інтернет-банку вкрав майже 8 тисяч гривень. Інший випадок - коли «працівник» служби безпеки банку під приводом поновлення налаштувань після збою в системі зняв з її рахунку 2484 гривні. Ще у однієї жертви афери «банківський працівник» нібито розблоковував банківські картки і з трьох рахунків зняв понад 12 тисяч гривень.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення