"Допоможу отримати паспорт. Дорого": як наживаються на жителях Донбасу

 Обозреватель

Шахраї наживаються на жителях окупованих територій Донбасу – вони активно пропонують свої послуги з оформлення закордонних паспортів, ID карт та інших документів. Причому беруть за свою допомогу удвічі-тричі дорожче, ніж вам довелося б заплатити в тому самому паспортному столі.

"Допоможу отримати паспорт. Дорого": як наживаються на жителях Донбасу

Тарифи кусаються

Соцмережі і сайти безкоштовних оголошень буквально заполонила реклама з пропозиціями вирішити всі питання з документами для жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Пропонують допомогти оформити біопаспорт, ID карту, отримати ідентифікаційний код, навіть свідоцтво про народження дитини та про укладення шлюбу.

Ми подзвонили за одним таким телефоном і розпитали, скільки ж коштує отримати паспорт для 14-річного підлітка і закордонний паспорт. Як з'ясувалося, в обох випадках вам ще доведеться і виїздити за лінію розмежування.

"На жаль, вам доведеться їхати до Маріуполя або Селидового. Адже зараз все по-сучасному, треба відбитки пальців залишати. За переїзд доведеться доплатити по 450-500 грн з людини в обидва боки. Але ви укладетеся в один день. Вранці приїдете, водій вам скаже, в який кабінет іти, здасте документи, а ввечері назад", – відповіли нам.

Отримання ID карти коштуватиме ще 1400 гривень, а біопаспорта – 2000 гривень.

"Добре, якщо у вас є українське посвідчення водія, захопіть його із собою. Обов'язково візьміть оригінали та копії документів на квартиру. Можете взяти свої свідоцтва про освіту. Все це потрібне для підтвердження вашої особистості. Ну і звичайний український паспорт не забудьте, а також ідентифікаційний код", – перерахували нам список документів.Свідоцтво про народження за довідкою з "Л/ДНР"

А ось абсолютно без виїзду за лінію перетину можна навіть отримати свідоцтво про народження дитини або про реєстрацію шлюбу. Тут тарифи високі – за документ про шлюб просять 4,5 тисячі гривень, за свідоцтво про народження – 2 тисячі.

"Якщо ви з нареченим готові виїхати з нами в Маріуполь, то тоді можете заплатити лише 3 тисячі, але ще тисячу з вас візьмуть за перевезення, так що багато не заощадите", – натякнули нам.

Для документа про шлюб доведеться зняти кольорові копії з паспортів і разом з оригіналами віддати посереднику. "Якщо паспорта немає, то нам доведеться для вас взяти двох свідків, які підтвердять вашу особистість у суді", – пояснив посередник

А ось для свідоцтва про народження потрібна, крім паспортів, і довідка з пологового будинку з мокрим штампом "ДНР" або "ЛНР". "Краще беріть не копію довідки, а дублікат, так надійніше, щоб була мокра печатка. Так, всі довідки "Л/ДНР" у суді розглядають, а що ж залишається робити. Їхати вам нікуди не доведеться, наш юрист все в суді вирішить за вас", – запевнив посередник.

Щоправда, всі ці клопоти триватимуть близько двох місяців.

Ваші документи можуть потрапити в чужі руки

У Держміграційній службі кажуть, що насправді всі документи жителі окупованих територій можуть оформити самі без додаткових переплат.

"Жителі окупованих територій точно так само, як усі громадяни України можуть стати в електронну чергу на нашому сайті, вибрати зручний день і час, і приїхати. І їм не доведеться переплачувати за документи якимось шахраям. Тим більше це завжди загрожує тим, що ваші дані можуть потрапити в чужі руки, і потім будуть використані проти вас", – пояснили у пресслужбі відомства.

Для порівняння, посередники за отримання закордонного паспорта просять 2000 гривень, а насправді оформлення документа коштує 700 грн. В результаті ви також оплатите свою поїздку, і заощадите 1300 грн.

"Єдиний нюанс для жителів окупованих територій, їм доведеться подати документи, що підтверджують їхню особу. Це може бути пластикове посвідчення водія, отримане у державних органах України. Можна взяти навіть диплом або атестат про закінчення школи, пенсійне посвідчення, трудову книжку, документ про нерухомість. Деякі привозять із собою шкільний випускний альбом, де під вашим фото є прізвище. Це полегшить завдання вашої ідентифікації. Перевірка може зайняти до 2 місяців часу, але, наприклад, якщо у вас є водійські права, то все це мине за 1-2 тижні", – пояснюють у пресслужбі відомства.

Така перевірка потрібна, бо у держорганів немає доступу до реєстрів і документів Донецька чи Луганська. Але за допомогою будь-яких документів вони можуть вас перевірити в яких завгодно інших реєстрах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення