Хасиди в Умані ледь не вбили журналіста, бо релігія забороняє їх знімати? (відео)

​На знімальну групу «Надзвичайних новин» в Умані напали паломники-хасиди. Передували цьому розбірки між місцевими жителями і чоловіками єврейської національності. Останні із балкона багатоповерхівки стріляли по уманчанам. Відбувалося все це 11 червня по вулиці Пушкіна (район паломництва).

Хасиди в Умані ледь не вбили журналіста, бо релігія забороняє їх знімати? (відео)

Почалося все з того, що п'яні хасиди кидали з балконів в уманчан ножами, а одному чоловікові вистрілили прямо в обличчя, поранивши перенісся. Якби сантиметр вбік – міг би залишитися без ока.

На місце події після того, як хасиди влучили у чоловіка, викликали опергрупу, яка й затримала підозрюваного. В момент, коли правоохоронці посадили його в службове авто, з усіх довколишніх будинків повибігали іноземці, оточили поліцейське авто, почали його бити, виламувати двері машини і намагатися визволити свого співвітчизника.

«Приїхала поліція, знайшли того, хто стріляв. Кулька з пневматичного пістолета потрапила продавцеві в ніс. Я спостерігала з балкона, як хасида посадили в машину. І тут почалося! Повибігали хасиди, з пляшками пива, почали качати машину, бити фари. Поліція вирвалася з оточення. І тут хасиди переключилися на оператора і журналістку, які знімали це. На них полетіло каміння і пляшки», – розповідає одна з мешканок району, яку цитує видання «Вечірня Умань».

Журналістка «Надзвичайних новин» розповідає, що коли автомобіль правоохоронців все ж зумів прорватися через натовп і поїхав з місця, вона і оператор фактично залишилися вдвох, а навкруги – майже сотня агресивних, п'яних хасидів. Всі хасиди, що там були, обрали своєю наступною жертвою знімальну групу «Надзвичайних новин».

Опeратора били чоловік десять, на додаток розбили камеру і штатив.

Журналістці пощастило – її не били. Чому напали на оператора – не зрозуміло, адже жоден з хасидів не говорив українською. Оскільки релігія забороняє їх знімати, ймовірно, ціллю хасидів стала камера, а точніше – її знищення разом із матеріалами. Але навіть після ударів вона продовжувала знімати.

Оператору довелося ховатися від нападу в приватному секторі – у хатині одного з городян. Хасиди камінням кидалися у ворота і скло будинку, намагалися вибити двері. Журналістка в цей час викликала наряд поліції. На місце приїхав також загін самооборони, і тільки тоді іноземців вдалося втихомирити, а оператора – забрати.

Поліцейським вдалося затримати кількох учасників сутичок. Щоправда, тих іноземців, які пошкодили камеру, поки не знайшли.

Ось ті нападники, які першими кинулися на оператора з камерою.

Постраждалому оператору довелося звернутись за допомогою до медиків. В нього – гематоми по руці, вивих, струс мозку, забої. Журналісти написали заяву про напад на них під час виконання своїх обовязків, а також заяву на пошкоджене майно.

Як відомо, конфлікти між місцевими жителями і ортодоксальними іудеями, що приїжджають в Умань з різних країн в рамках паломництва, відбуваються з періодичністю.

У районі могили цадика Нахмана постійно проживають близько трьох тисяч паломників. Більшість молодих іудеїв ведуть аморальний спосіб життя – пиячать та провокують бійки. Та чомусь це зазвичай сходить їм з рук.

З року в рік уманці розповідають, що приїзд хасидів на єврейський новий рік Рош Ха-Шан створює незручності, зокрема на вулицях з'являється велика кількість сміття. Скаржаться городяни і на поведінку паломників: вони чіпляються до жінок, провокують бійки і навіть влаштовують стрілянину. Діти хасидів дуже люблять грати зі зброєю. Все тому, що в Ізраїлі іграшкові пістолети, кулемети і гвинтівки заборонені. Провезти через тамтешній кордон такі іграшки не можна. Тому стріляти один в одного з іграшкової пластикової зброї – найбільша забава для хасидів, які приїжджають в Умань.

Місцеві жителі терплять цей безлад, адже натомість отримують значний прибуток від оренди житла.

Надзвичайні події за участю хасидів в Умані

У січні 2016 року паломник-хасид накинувся з ножем на депутата від «Свободи» Сергія Алексєєва. За словами депутата, конфлікт стався через розчищення дороги: він звернувся до хасидів з проханням прибрати машини, щоб посипальна машина могла під'їхати до місця розчищення. «Хтось із паломників кинув мені під ноги петарду. Я обурився. Запитав, що вони собі дозволяють. Один витягнув ніж і кинувся на мене. Ледь не зарізав. Зіткнення бачили таксисти. Підняли шум», - розповів Алексєєв і додав, що поліція спочатку затримала, а потім відпустила хасида.

У 2015 році в Умані сталося два інциденти, у ході яких хасиди побили орендарів. Перший випадок: паломники побили сім'ю, у якій знімали кімнати. Гості розлютилися, коли господарі зробили їм зауваження з приводу гігієни в будинку і у дворі. «Каналізацію забивають, по-перше, сміттям, серветками, неможливо прочистити. Ударили мене по голові, дуже гематоми великі. Батька сильно вдарили, він впав, чоловіки руками-ногами били. Вибили вікно у сусідів. Ми побігли до сусіда, вони табуреткою наздогнали там, побили, табуреткою вікно вибили», - розповідали тоді Лідія і Михайло, постраждалі жителі Умані.

Другий випадок: хасиди влаштували бійку з господинею будинку, яка здавала їм кімнати. За словами сусідів, вони часто курили і випивали. Жінка робила їм зауваження, за що і потрапляла під гарячу руку. Зазвичай вона викликала лише швидку допомогу, проте на цей раз викликала і правоохоронців. Втім, кримінальне провадження не відкривали – сторони між собою домовилися.

У 2014 році ЗМІ повідомляли про побутові неприємності: 15 хасидів ледь не спалили квартиру у багатоповерхівці, яку арендували. Причиною пожежі стала свічки, які вони залишили без нагляду. Роком раніше сталася схожа ситуація: компанія паломників ледь не спалила багатоповерхівку. Втім, причиною на той раз стали не залишені свічки, а спроба прямо посеред кімнати підсмажити шашлики.

Загалом, 2013-й для уманчан багатий на «пригоди» із паломниками. Наприклад, затримання за підозрою в курінні марихуани хасида мало не вилилося в безлади. Чоловіка намагалися відбити у міліції кілька інших паломників. Ще один інцидент стався в одному з барів Умані, де троє ізраїльських поліцейських випивали і щось не поділили з місцевими жителями. В результаті, за інформацією ізраїльських ЗМІ, один з ізраїльтян був поранений. Причини бійки в українському МВС тоді не назвали: «Розбиратися буде влада Ізраїлю».

На додаток до всього, під час паломництва у 2013 році хасиди засмітили міську каналізацію, через що затопило офіси міськцентру соцслужб для сім'ї, дітей та молоді та відділу у справах сім'ї та молоді міськвиконкому.

У 2011 році двоє громадян Ізраїля влаштували в Умані автоперегони у нетверезому стані, за що були депортовані з України. Перший з двох депортованих – 22-річний паломник – ганяв по вулицях Умані на автомобілі Mitsubishi. Концентрація алкоголю в його крові досягала 1,07 проміле, що перевищує норму в 5 разів. Другий – 19-річний громадянин Ізраїлю – був затриманий п'яним за кермом автомобіля Volkswagen. При цьому у нього не виявилося ані водійських прав, ані документів на автомобіль.

Того ж року традиційно напередодні єврейського нового року між хасидами та місцевими жителями в Умані стався конфлікт. Кілька десятків місцевих знесли частину паркану, який огороджує ділянку хасидів по вулиці Пушкінській – мовляв, паркан перегороджує шлях. А син видного хасидського діяча Даніеля Даяна потрапив у сутичку з місцевим жителем Олегом Денисюком. «Він наїхав мені на ногу на моторолері, може бути, ненавмисно. Пішла сварка, він зайшов в приміщення, схопив там лопату і вдарив мене по голові», - розповів Олег. Представники Даяна при цьому заявили, що Денисюк був п'яний і перекривав дорогу.

У 2010 році стався конфлікт між хасидами і орендарем, який ледь не закінчився трагічно. Хасиди відмовилися виконати прохання жінки, яка здавала їм квартиру, не шуміти. Між ними почалася сварка, на галас з іншої квартири вийшов сусід і спробував викликати міліцію. Хасиди стали бити чоловіка. Той вибіг на вулицю, де за нього заступився випадковий перехожий, за що отримав кілька ножових ударів. В результаті 10 паломників було депортовано з України. Тодішній заступник голови Адміністрації президента Анна Герман заявила, що влада розглядає цей інцидент як непорозуміння побутового характеру.

Так само у вересні 2010-го в ході ще одного конфлікту за участю хасидів і уманчан, який переріс у бійку, був зарізаний громадянин Ізраїлю, його брат отримав поранення, постраждали також місцеві жителі.

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення