Ходила в навушниках і нічого не боялася: що відомо про трагічно загиблу чемпіонку України

 Обозреватель

Загибла під колесами потяга 18-річна чемпіонка з боксу Аміна Булах у околиці Києва приїхала до подруги. Як розповів її тренер, у дівчини були складні тренування останніми місяцями, тому вона вирішила відпочити. У школі, де навчалася Аміна, кажуть, що вона не боялася навіть розбороняти забіяк, а ще виступала на сцені.

Ходила в навушниках і нічого не боялася: що відомо про трагічно загиблу чемпіонку України

Взяв тренуватися, коли вона прийшла з батьком

Тренер Аміни Булах, Віктор Фесечко, досі не може отямитися. Він згадує, що того дня перебував у Дніпрі, коли зателефонувала мама Аміни й повідомила, що трапилося. "Я спочатку навіть не зрозумів, кажу, "Аня, все буде добре". А потім як обухом по голові – Аміни більше немає", – розповідає він.

Фесечко згадує, як Аміна вперше прийшла до нього. Хоча це було вісім років тому, але він пам'ятає це так, ніби все трапилося вчора. "Прийшла маленька, худенька дівчинка років 10, і каже, що хоче стати боксеркою. Я тоді дівчат не тренував, для мене це було навіть якось дивно. Відправив її", – розповідає тренер.

Але Аміна була настирливою, прийшла вдруге, потім втретє. Тоді Фесечко відправив її до іншого тренера. Але через місяць Аміна прийшла вже разом із батьком. "Ну, якщо так хоче, нехай тренується", – вирішив він.

Звідусіль поверталася з медалями

І дівчинка почала тренуватися. У Аміни був не лише наполегливий характер, а й дуже відповідальний. Вона щоразу приходила на тренування, працювала. Одного разу Фесечку зателефонував його колега з Кривого Рогу. Він організовував змагання і запитав, чи є дівчатка-боксерки.

"Кажу, є одна. А він: давай її до нас на змагання! Поїхала. Потім ще кілька разів, потім Батумі, Тбілісі. І з усіх усюд вона поверталася з медалями. Я з нею поїхав уже на Чемпіонат України, вперше опинився на змаганнях, де виступають дівчатка, для мене це було навіть дико. Це зараз я вже звик. А вона там почувалася, як вдома, всім: "Привіт, привіт, як справи?" Вона дуже товариська була, позитивна", – згадує тренер.

Всі чемпіонати, де брала участь Аміна, вона практично завжди вигравала. Чемпіонка України, срібна призерка молодіжного міжнародного турніру в Польщі у 2018 році, бронзова призерка молодіжного чемпіонату Європи в Болгарії у 2019 році.

Могла розштовхати забіяк і припинити бійку

Аміна закінчила гімназію №9 у Кропивницькому Її класна керівниця Наталя Леоновець згадує, що Аміна була дуже яскравою і артистичною дівчинкою. "Я пам'ятаю, ми ставили в школі п'єсу "За двома зайцями", так ось, роль Проні Прокопівни виконала Аміна. І виконала її прекрасно", – каже вчителька. Одного разу після 5 класу в школі відкривали літній табір. Мала приїхати перевірка, а в таборі не вистачало рушників.

"Я говорю про це Аміні. І вона збігала додому і принесла 20 рушників! Вона забрала все з шафи будинку. Ось вона завжди могла виручити і клас, і команду", – стверджує Наталя Леоновець.

Аміна нічого не боялася, викладачка навіть вважає, що у неї не було почуття самозбереження. Одного разу в школі на перерві побилися хлопчаки. Аміна була єдиною з усіх, хто розштовхала забіяк і припинила бійку.

Мало хто знає, що насправді заняття боксом для Аміни були під питанням, тому що у неї почав падати зір. У таких ситуаціях лікарі радять покинути спорт. Але не для Аміни, вона твердо вирішила продовжити бокс.

"Якось на уроці англійської мови у нас був текст про глуху дівчинку, яка хотіла стати музиканткою, але все їй говорили, що музика це не для неї. Але наперекір всьому вона вивчилася і стала хорошою музиканткою. Тоді я дітям наводила приклад Аміни. Тому що свого часу в неї були проблеми зі здоров'ям, але вона не кинула спорт і стала чемпіонкою ", – розповідає класна керівниця.

Звісно, через збори й змагання дівчинка часто пропускала уроки. Але вона поверталася, ставила собі за мету вивчити пропущений матеріал, а потім приходила і все здавала. Вона навіть через поїздку в США на змагання не змогла скласти ЗНО в 2018 році.

Це фото Аміни її мама прокоментувала:

Останні змагання були складними. За словами тренера, з травня до вересня Аміна жила, наче в казармі – тренування тричі на день, вранці, вдень і ввечері.

"Потім вона попросилася відпочити місяць-півтора, тому що сильно вимоталася. Сказала, поїде до подруги під Київ. Ось там все це і трапилося", – зітхає тренер. Аміна, як і всі останнім часом, весь час ходила з музикою. Навушники, капюшон, часом навіть тренер не міг до неї дотелефонуватися, вона не чула.

За повідомленням поліції, 18-річна спортсменка пізно ввечері вийшла з аптеки в селі Тарасівка і попрямувала додому через залізничний переїзд. Вона була в навушниках, тому не почула наближення поїзда Київ-Фастів. Дівчина загинула на місці. Поліція відкрила провадження за ч.1 ст. 115 КК України (Нещасний випадок).

"Так склалося, і тому у вересні ми у неї приймали іспити в школі. Вона прекрасно все здала. Знаєте, бувають учні, які начебто й були в школі, але ти їх не пам'ятаєш. А Аміна собою заповнювала весь простір. Якщо вона їхала, то все це помічали, бо в школі ставало порожньо", – згадує Наталя Леоновець.

Усюди ходила в навушниках

Аміна прекрасно розуміла, що бокс боксом, але не все ж життя вона ним займатиметься. Останнім часом Аміна навчалася в Польщі, мріяла зайнятися бізнесом і все в житті домогтися самій. Це була її головна мета.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення