Хто вийшов на волю за "законом Савченко", або топ-10 мегазлочинів (відео)

Українські реалії наповнені кримінальними історіями, які є наслідками "закону Савченко". "Надзвичайні новини" зробили підбірку злочинів, скоєних тими, хто достроково вийшов на свободу. Висновки робіть самі.

Хто вийшов на волю за "законом Савченко", або топ-10 мегазлочинів (відео)

"День за два в СІЗО", або "два вбивства за день"

У квітні цього року у місті Ладижин, що на Вінниччині, було знайдено тіла двох жінок зі слідами насильницької смерті. Як виявилося пізніше, злочин скоїв 25-річний рецидивіст, який 8 років тому вже був засуджений до десятирічного ув’язнення за вчинення аналогічного злочину. Тоді він зґвалтував та вбив 17-річну дівчину. Злочинець відбував покарання на дільниці соціальної реабілітації, розташованої на одному з ладижинських підприємств. Там він і познайомився зі своєю 32-річною жертвою, яка працювала на підприємстві прибиральницею.

Убивця почав залицятися до жінки, яка була розлучена і виховувала 8-річну дочку. У ніч, коли сталося вбивство, потерпіла не дійшла до свого будинку кілька метрів. За попередніми даними, залицяльник накинувся на неї та зґвалтував. Коли вона почала чинити опір, зловмисник арматурою, що потрапила йому під руку, побив свою жертву до смерті та втік.

http://lada.fm/2016/04/18/podvyne-vbivstvo-v-ladizhin-nov-podrobic.html

У той час, коли правоохоронці з’ясовували усі обставини вбивства, на лінію «102» надійшло повідомлення про виявлення тіла ще однієї жінки. Черговою жертвою вбивці стала 36-річна жителька Ладижина. Її мертве тіло виявив місцевий житель на своїй дачній ділянці. Як з’ясувалося пізніше, жінка пішла на дачу садити город, і додому не повернулась. Рідні всю ніч намагалися її знайти, але усі спроби були марними. Ранком чоловік убитої зателефонував у поліцію, де почув сумну звістку про загибель двох жінок. Одною з них була його дружина, з якою вони виховували двох дітей, віком 6 та 12 років.

Як стало відомо, того дня ввечері жінка поверталася додому з дачі. По дорозі на неї напав незнайомий чоловік, затягнув на найближчий город, зґвалтував і задушив. Затримали вбивцю по гарячих слідах біля залізниці, після чого чоловік одразу в усьому зізнався. Тепер йому загрожує довічне ув'язнення.

У Харкові у ліфті багатоповерхівки 39-річний злочинець, звільнений за "законом Савченко", зґвалтував одинадцятикласницю, коли та поверталась додому. Ґвалтівник уже відбував покарання за подібний злочин, але завдяки "закону Савченко" вийшов на волю достроково. За іронією долі, зловмисник сам має доньку - ровесницю його жертви. На свободі він не пробув і місяця. На допитах ґвалтівник зізнався – встиг скоїти два зґвалтування. Аргументував це тим, що скучив за жіночою ласкою і не зміг стримати бажання.

Жертвами ґвалтівника стали близько 200 малолітніх дівчат

"Справжній жах для Маріуполя" - так прозвали ґвалтівника понад 200 малолітніх дівчат Миколу Шекерлі. Ще в 2007 році разом зі своїм спільником Сергієм Ємельяновим він організував у колишньому кінотеатрі "Союз" публічний будинок. Там упродовж трьох років вони розбещували неповнолітніх дівчат. Спочатку знайомилися, запрошували до себе, а потім ґвалтували. За неофіційною інформацією, на рахунку педофілів близько двохсот жертв віком від 11 до 15 років.

Справу педофілів суд вивчав аж 5 років. Весь час ґвалтівники були під вартою. Їх звинувачували в порушенні 6 кримінальних статей. Емільянов не дожив до остаточного обвинувального вироку. А от Шекерлі вийшов на свободу достроково, бо підпадає під дію "закону Савченко".

Як тільки злочинець вийшов на волю, одразу ж полякував Надії Савченко.

"Я в церкві поставлю свічку за здоров'я Надії Савченко. Цей закон справедливий!",- такими були перші слова ґвалтівника на волі.

Банда Маріянчука

За сумнозвісним "законом Савченко" достроково виходять на волю як поодинокі злочинці, так і цілі банди. До прикладу, банда Маріянчука, яку очолював уродженець Балти Василь Маріянчук, більш відомий як Вася Чеченський або Вася Бухгалтер. Затримали «Бухгалтера» в серпні 1999-го року в Угорщині, куди він втік з України, побоюючись замаху на вбивство. Маріянчук перебував тоді в міжнародному розшуку і підозрювався в організації банди, яка протягом п'яти років тероризувала Одесу та її околиці, скоївши чимало тяжких і особливо тяжких злочинів.

Угруповання, яке очолює Маріянчук, налічувало понад сімдесят «бійців» - колишніх міліціонерів, спортсменів, військовослужбовців. Банда була побудована на принципах жорсткої централізації і за своєю структурою нагадувала спецслужбу. Наприклад, якщо вірити слідчому Генпрокуратури Галині Климович, у цієї банди були власні розвідка і контррозвідка, ланка зовнішнього спостереження і, власне, бригади «торпед» - ліквідаторов. І це при тому, що Василь Маріянчук не служив в органах внутрішніх справ, спеціальних службах або армійських структурах (за винятком термінової), а починав трудову кар'єру на одному з молочних виробництв області.

В обвинувальному висновку одних тільки вбивств більше двадцяти, а всього матеріали справи налічують понад двісті томів. Банді Маріянчука приписують вбивства головного редактора «Вечірньої Одеси» Бориса Дерев'янка, голови арбітражного суду Бориса Віхрова, президента компанії «Біпа-Мода» Аркадія Табачника та інших відомих осіб.

Василь Маріянчук встиг навіть встановити національний рекорд - 14 років у слідчому ізоляторі без судового вироку.

На Вінниччині двоє звільнених за "законом Савченко" скоїли напад на жінок. Жертвами нападників стали 69-річна жінка та її 32-річна дочка, яка через інвалідність не може рухатися. Озброєні бандити увійшли в будинок жінок з пістолетом та ножем і почали вимагати гроші. Нападники почали бити літню жінку, а її дочці, прикутій хворобою до ліжка, прикладали ніж до горла. Зловмисники забрали три мобільних телефони, ноутбук і близько 3 тисяч гривень. Після скоєння злочину розбійники зникли на автомобілі.

В області ввели план "Перехоплення", і за кілька годин оперативники затримали злочинців. У підозрюваних вилучили ніж, запальничку у формі пістолета і речі, викрадені з будинку потерпілих. Двоє із затриманих - раніше судимі за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Організатором злочинної групи був 50-річний уродженець Росії, який 33 роки провів за ґратами. Останнє покарання - 9 років ув'язнення - відбував за скоєння вбивства. Його звільнили на два роки раныше за "законом Савченко" (в травні цього року).

Доктор Пі на волі

"Закон Савченко" випустив на волю і Андрія Слюсарчука, більш відомого як "Доктор Пі". У середині 2000-х років здатністю запам'ятовувати величезні обсяги інформації, зокрема 30 мільйонів цифр у числі пі після коми, вигравав шахові партії у комп'ютера, цитував напам'ять текст з будь-якої сторінки "Кобзаря" і проводив обчислення із числами астрономічного розміру. Слюсарчук також, назвавшись нейрохірургом, лікував хворих людей. Він став лауреатом державної премії України, йому навіть було присвоєне звання професора. Та незабаром у результаті розслідування з'ясувалося, що Слюсарчук - самозванець, у якого немає ні диплома медичного вузу, ні вищої освіти.

У 2011 році Слюсарчука заарештували і посадили до в'язниці. Його звинуватили в шахрайстві, незаконному проведенні операцій без медичної освіти, що призвело до загибелі людей. Слюсарчук отримав вирок: вісім років ув'язнення. Крім того, він навіть намагався покінчити із собою, перерізавши собі вени в камері. У лютому Володимирецький райсуд Рівненської області застосував до Слюсарчука "закон Савченко" і зарахував один день в СІЗО як два дня в колонії. За цим законом, Слюсарчуку залишилося відбути ще 1,5 року, але він при цьому отримав право на умовно-дострокове звільнення.

Вбивці колишніми не бувають

На Вінниччині звільнений за «законом Савченко» напав на 42-річну місцеву жительку. ЇЇ з травмою голови без свідомості доставили у реанімаційне відділення місцевої лікарні. Потерпілу в непритомному стані у будинку її співмешканця виявив сусід. Він і викликав швидку допомогу. У жінки лікарі діагностували перелом лобної кістки, забій головного мозку та гематому. Співмешканець потерпілої пояснив слідчо-оперативній групі, що жінка впала. До цього вони разом розпивали алкоголь. Чому він не викликав лікарів, не пояснював.

Однак, як розповів начальник поліції Дмитро Руденко, ушкодження, отримані потерпілою, свідчать про те, що її вдарили тупим предметом по голові. Огляд місця події, опитування сусідів та вилучені речові докази теж вказували на це. Тож підозри правоохоронців щодо нанесення ушкоджень потерпілій впали на її 44-річного співмешканця. Останні майже 13 років чоловік провів за ґратами, де відбував покарання за вбивство та нанесення тілесних ушкоджень. У квітні цього року він на два роки раніше звільнився з місця позбавлення волі за, так званим, «законом Савченко».

Суддя-колядник та нардеп-вбивця

"Закон Савченко" випустив на волю і скандально відомого суддю-колядника Ігоря Зварича, проти якого в грудні 2008 року ГПУ порушила кримінальну справу за хабарництво. У ході обшуків у кабінетах і квартирах судді та його шести колег правоохоронці виявили та вилучили 1 млн доларів і 2 млн гривень. Зварич стверджував, що ці гроші принесли в його кабінет "колядники" на Різдво.

У вересні 2011 року суд засудив екс-суддю Зварича до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади судді строком на 3 роки з конфіскацією майна. Він провів у СІЗО більше трьох років, а загальний термін його ув'язненні склав сім років.

Колишній депутат Верховної Ради від БЮТ Віктор Лозинський, який на території мисливських угідь 16 червня 2009 року вбив жителя Кіровоградської області Валерія Олійника, також вийшов із в'язниці за "законом Савченко".

За офіційною версією, п'яний депутат Віктор Лозинський вбив людину заради забави, а прокурор Голованівського району Кіровоградської області Євген Горбенко, начальником Голованівського райвідділу міліції Михайло Ковальський і єгер Василь Перепелиця його активно покривали.

Статистика

Як зазначає видання "Первая Инстанция", за 8 місяців завдяки "закону Савченко" на волю вийшли приблизно 900 осіб, засуджених за навмисні вбивства, та більше 100 осіб, засуджених за зґвалтування. Внаслідок гуманізації законодавства термін ув’язнення для них у середньому було зменшено майже на два роки.

Завдяки цьому закону на свободу вийшли також півтора десятка засуджених за хабарництво. Середній термін ув’язнення (відповідно до вироків судів) для них складав близько 6 років, водночас термін перебування за ґратами після врахування попереднього ув’язнення також скоротився у середньому на 1,5 роки.

Також за даними "Первой Инстанции", станом ще на 3 червня 2016 року завдяки положенням закону були скорочені терміни покарання в цілому для 38933 осіб.

Нагадаємо, Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання" або так званий "закон Савченко" був підписаний Президентом 22 грудня 2015 року та почав діяти з 24 грудня.

На думку Надії Савченко, цей закон мав стати початком судової реформи:

"Ініціюючи цей закон в Україні, я чудово розуміла: з одного боку, – це як відкрити «скриньку Пандори». Злочинний світ навряд чи захоче завтра жити чесно і навряд чи кожен шахрай захоче завтра тяжко працювати за невелику зарплату. Але я відчуваю на собі цей недобиток совкової системи покарання і знущання над людиною, а не «виправної системи», як її називають. Я зрозуміла, що вона садить більше невинних, ніж винних".

Основним мотивом прийняття цього закону стали стан слідчих ізоляторів та умови тримання у них осіб, відносно яких відбувається слідство та суд.

Неодноразово з'являлися пропозиції змінити або навіть скасувати цей закон, однак Надія Савченко категорично виступала проти цього.

"Це тільки початок тої системи, в яку стане цей закон. Я хочу, аби ми перестали працювати в системі, в якій ми робимо з людей злочинців".- сказала Савченко.

У той же час багато експертів та юристів виступають проти цього закону, наголошуючи на його недоцільності та недоопрацьованості. Зокрема, народний депутат Іван Крулько переконаний, що в законі можна було б внести лише одну зміну, яка стосується застосування закону.

"Я б погодився на одну зміну. Я б не застосовував цей закон протягом одного року. Упродовж року, чого достатньо, аби слідчі органи провели необхідні дії, передали матеріали в суд і суд виніс рішення у справі, а з дня, наступного після року перебування в СІЗО, вважати один день в СІЗО як два дні в місцях позбавлення волі на зоні", - зазначив він.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення