​ІДІЛ в Україні: докази (відео)

За останній рік співробітникам СБУ вдалося виявити в різних містах України близько 30 осіб, причетних до ІДІЛ. Усі вони використовували нашу територію як перевалочний пункт між Європою та Сходом.

​ІДІЛ в Україні: докази (відео)

«Це ті люди, які намагалися проїхати через територію України, причому були ліквідовані 10, так звані перевалочні пункти. Це були не табори – ми можемо говорити, що у нас на території таборів не було. Це були просто квартири, які знімалися просто в оренду», - розповідає радник голови СБУ Юрій Тандіт.

І це лише ті, кого вдалося затримати. Інші – працюють філігранно.

Муфтій України Шейх Ахмад Тамім показує брошури, які нібито трактують вчення ісламу, а насправді – пропагують насилля. Деякі з них видані в Європі, а деякі – в Криму.

«Ми стежимо за цим в нашій мечеті. Але начебто вранці нічого немає, а потім хтось підходить і каже: ми бачили на підвіконні декілька таких книг. Значить, хтось приходить приховано. Ми взяли на себе такий обов'язок – займатися питанням освіти серед мусульман і виправити громадську думку», - каже Шейх Ахмад Тамім.

Але недооцінювати загрозу міжнародних терактів в Україні не варто. У березні співробітники СБУ затримують 25 іноземців, 19 з яких – громадяни Росії. Усі – напряму пов’язані з ІДІЛ. Ще більше шестиста чоловіків намагалися перетнути український кордон, але їх не пустили. У Харкові, приміром, затримали двох таджиків. Вони пройшли військову підготовку в таборах терористів і брали участь у війні в Сирії, і український суд їх арештував. Бойовиків мають екстрадувати.

«Україна обрана як транзитна держава через те, що вона близька до території Російської Федерації, і багато хто з тих, хто переміщався через Україну, є вихідцями з колишніх радянських республік. Вербування можуть відбуватися в будь-яких державах. Головне, щоб ми цьому запобігали. Ми цьому запобігаємо», - стверджує радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Як Україна запобігла терактам у Франції

На брифінгу 6 червня голова СБУ Василь Грицак розповів, як зокрема українські спецслужби запобігли масовим терактам у Франції під час чемпіонату Європи з футболу. Француз на футбольному чемпіонаті планував зчинити 15 терактів. Окрім податкової і мосту, вибухівка готувалася для мечеті і синагоги. Аби озброїтися по вуха, іноземець прибув до України і «завербував» місцевого СБУшника.

«В результаті оперативної комбінації громадянину Франції було передано 5 автоматів калашникова, більше п’яти тисяч набоїв, два протитанкові гранатомети РПГ, 18 пострілів до них, 125 кг тротилу, 100 детонаторів, 20 балаклав», - розповідає голова СБУ.

Французу з повним багажником зброї дали доїхати до україно-польського кордону. Затримали, вже коли у паспорті з’явився штамп.

Організатор теракту у Стамбулі колись сидів в закарпатському СІЗО

За нещодавній теракт у Стамбулі, в якому загинули 44 людини, відповідальність на себе взяло самопроголошене терористичне утворення ІДІЛ. Підозрюваних троє – громадяни Росії, Узбекистану та Киргизстану.

Безпосереднім організатором масового вбивства називають Ахмеда Чадаєва, який добре відомий українським правоохоронцям. 2010-го чеченця затримали в Ужгороді. Він був оголошений у міжнародний розшук, оскільки у Грозному його засудили за тероризм. Певний час втікача утримували в закарпатському СІЗО. Однак згодом – випустили. До речі, під тиском саме українських правозахисників. Бо виявилося – Чадаєв у статусі біженця і живе з дружиною і трьома дітьми в Австрії.

У Рівному пропонували вступати до лав ІДІЛ за 28 000 гривень

На вокзалі у Рівному невідомі роздавали листівки із закликом вступати до лав ІДІЛ. Спокушають зарплатнею у 28 тисяч гривень на місяць. Це вчетверо більше, аніж сьогодні отримують, наприклад, українські військові.

Безпосередніх агітаторів ІДІЛ на вокзалі ніхто не бачив, а містяни вважають історію з листівками невдалим жартом.

Правоохоронці збилися з ніг, декілька днів розшукуючи екстремістів з вокзалу. Зрештою, схопили місцевого хлопця. І виявилося, що в нього довідка з психлікарні.

Українські націоналісти не вірять в існування ІДІЛу на нашій землі

Націоналісти ставляться скептично до існування ІДІЛу в Україні. Мовляв, навіщо нам ісламські радикали, коли з одного боку країну тероризує Росія, а з іншого – власне, самі ж ультраправі. Командир батальйону ОУН Микола Коханівський каже – український терор, так би мовити, гуманніший. За приклад бере гучні вбивства, в котрих, звісно, не зізнається напряму.

«Є мусульманський терор і є український терор. Український терор є точечним. Нація не може піднятися, з неї знущаються окупанти, тоді обирається жертва, найбільший ворог, і він знищується. Загинув при нез’ясованих обставинах Калашников. Якось там загинув Бузина. Може бути, що вбило ФСБ, щоб спровокувати українських націоналістів, а можливо вбили українські націоналісти», - каже Микола Коханівський.

І хоча СБУ запевняє українців, що вони можуть спати спокійно, вони у свою чергу просять не спати СБУ. Адже прикидаючись несповна розуму чи просвітницькою місією, збираючи обговорення чи роздаючи листівки, наступного разу замість папірця можна легко вручити тротил.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення