Київська туристична фірма відвозила дітей до «алкотабору»

Вирішили відправити дитину на відпочинок у дитячий табір? Радимо сто разів пересвідчитися у надійності та відповідальності обраної компанії. В іншому випадку, не дивуйтесь, якщо замість творчих гуртків та екскурсій, вашу дитину розважатимуть пляшкою алкоголю…

Київська туристична фірма відвозила дітей до «алкотабору»

На дворі літо, а відпочинок у Карпатах прийнято вважати приємним і корисним – повітря свіже, природа гарна. Олексій Сихарулідзе вирішив, що для 12-річної доньки це те, що потрібно. Для організації незабутнього відпочинку для неї чоловік скористався послугами київського туристичного агентства «Турист-лайф». Вони відправили групу із 18 дітей різного віку (від 11-ти до 19-ти) у готель Горгани поблизу Яремче.

Дітей розважають «по-дорослому»

Дорослі здебільшого уявляють табір «свого часу» – суміш творчих гуртків, різноманітних змагань і дискотек.

Сьогоднішні ж тенденції деяких установ безсоромно обходяться без цієї складової. Дітей розважають «по-дорослому» – спиртними напоями.

Напевно, до здивування організаторів, такі «розваги» не всім дітям до вподоби. Тому донька Сихарулідзе зателефонувала батькові і розповіла про те, що відбувається у стінах готелю…

Почувши слова дитини, чоловік зірвався з місця. Їхав усю ніч, але на ранок вже був на місці, щоб забрати доньку і її близьку подругу.

«Я розумів, чи я буду ховатися тут до вечора, чекати, коли вони будуть купляти алкоголь, і я приїду з поліцією все документувати і втягуватися у цю справу з юридичного боку. Чи я зараз забираю дитину, яка на мій погляд, як батька, не повинна була знаходитися і хвилини серед колективу, де всі розуміють, що вона розповіла все батькові, і він приїде і всім зараз зробить проблеми. Тобто моя дитина була в небезпеці», – згадує стурбований батько.

Сихарулідзе не заперечує: можливо, для батьків хлопців-підлітків такий стан справ не страшний. Однак для нього – це неприйнятно.

«Для мене було страшно, що поруч з моєю донькою знаходяться 15-річні п'яні хлопці, які можуть бути дуже п'яні. Для мене це неможливо. Хоча батько чи мати цього хлопця, можливо, подумають, нічого страшного, посварять його і все», – додає чоловік.

Більше того, за його словами, окрім «алкогольної теми», організатори не відпрацьовують інші обіцяні «плюшки» – екскурсій та дитячих розваг майже не було.

У розмові із журналістами «Надзвичайних новин» він розповідає, як поспілкувався із директором злощасного туристичного агентства Іриною Сиренко.

«Коли я вперше їй подзвонив зранку, після того, як вже з вожатою поговорив і забрав дітей, вона, як мені здалося, відреагувала нормально. Вона була в шоці. Казала,що розбереться. А вже наступного дня вона вже трошки зорієнтувалася і почала казати, що «це ваша дівчинка з кимось просто посварилася». Почала боротися за честь своєї фірми. Але що мене шокувало: те, що і від вожатої, і від директорки, і від багатьох людей я чув: таке ж відбувається у всіх таборах, це нормально»,– підкреслює Сихарулідзе.

Після того, як чоловік оприлюднив історію готелю, назвавши його «алкотабором»на своїй сторінці у Facebook, ситуацією зацікавилися у Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

«Надзвичайні новини» зв'язалися з ним, аби запитати про ситуацію.

«Урок» для всіх батьків

У розмові з Кулебою виявилося, що зазначений комплекс взагалі не включений до державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

«Це просто готель, який працює цілий рік. І, зі слів адміністратора комплексу, група дітей з 18 осіб з однією тільки супроводжуючою поселилася в готельно-відпочинковому комплексі Горгани саме як туристична група. При поселенні керівник групи, а саме Вересько Анна Павлівна не надала адміністрації закладу ніяких підтверджуючих документів на дітей: ні медичних карток, нічого, окрім угоди про співпрацю.

Заїзд цієї групи організувало туристичне агенство «Турист-лайф», яке знаходиться в Києві. І згідно цієї угоди, цим закладом Горгани турагенство повинно було запезпечити наявність керівника на 15 людей, а було 18. Зараз залишилось 16. Це вже говорить про те, що угода була порушена», – розповідає він.

За словами Кулеби, коли працівники служби у справах дітей проводили опитування дітей, то ті говорили, що вони дійсно розпивали слабоалкогольні напої. В той же час зазначений керівник группи цей факт заперечувала.

Наразі за даними фактами була проведена робота з представниками організацїї, які перебувають з дітьми. Також адміністрація залучила і службу у справах дітей, і поліцію, які розбиралися в ситуації.

Втім, на думку Уповноваженого з прав дитини, головне в цій ситуації – це іншим батькам винести «урок».

«Знаєте, після цієї історії я, напевно, звернувся би до батьків. Коли вони підписують договір з якоюсь туристичною фірмою, вони мають запевнитися, з ким вони відправляють своїх дітей, у складі якої групи, хто буде супроводжуючим, який досвід має ця людина. Адже в даному випадку вони не в санаторій відправляли дітей, а просто віддали їх представнику туристичної фірми, який і повіз їх у Карпати.

Тому на цьому прикладі треба показати всім батькам, що, будь ласка, будьте відповідальними. Не віддавайте власних дітей будь-якій фірмі, про яку ви нічого не знаєте, і яка по суті просто орендувала в готелі Гармати кімнати, щоб розселити дітей і організувати їм якесь дозвілля. От із цього і вийшла така ситуація», – резюмує Кулеба.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення