Країна підозрюваних: Відвертий лист-звернення російських журналістів

 Meduza

Від редакції «Медузи». 24 червня 2016 року Держдума РФ прийняла «пакет Ярової» — два законопроекти, які принципово змінюють життя російського суспільства

Країна підозрюваних: Відвертий лист-звернення російських журналістів

Шосте скликання Держдуми прийняло чимало гучних законів і остаточно привчило нас до нових стандартів роботи парламенту. Закон може прямо суперечити Конституції. Закон не вимагає особливих обговорень з експертами. Закон не вимагає дискусій — його можна прийняти в лічені дні. Закон може бути свідомо нездійсненним і ніяк не відповідати заявленим цілям.

Дума фактично знищила в Росії свободу зібрань. Ввела обмеження, що дозволяють контролювати ЗМІ і саджати людей за перепости в соціальних мережах. Позбавила сотні дітей шансів виїхати з дитячого будинку в іноземну прийомну сім'ю. Законодавчо оформила гомофобію. Оголосила некомерційні організації ворогами. Здається, ніхто вже не здивується ніякому новому закону. Але в останній день своєї роботи Дума все-таки зуміла здивувати.

«Пакет Ярової» зобов'язує всіх операторів зв'язку і багато інтернет-ресурсів зберігати записи всіх телефонних розмов росіян, всю їх листування, будь-які повідомлення. Коли ви дзвоните в службу підтримки, автоматичний голос попереджає: розмова буде записана для поліпшення якості послуг. Тепер треба подумки прокручувати це повідомлення перед будь-якию розмовою — з батьками, друзями або колегами. Шифроване листування не врятує — закон забороняє використовувати шифрування, в якому ФСБ не зможе розібратися. Головний підсумок «пакету Ярової»: влада оголосила кожного громадянина Росії підозрюваним.

«Пакет Ярової» збільшує кількість кримінальних статей, по яким будуть судити з 14-річного віку, в півтора рази — з 22 до 32 складів. У тому числі з підліткового віку будуть судити за «недоносительство» про деякі злочини; список статей є у законі, але хто його буде читати.

По суті, влада запропонували підозрюваним ловити себе самих, і з самого дитинства бути готовими до цього. Точніше, дітям і дорослим пояснюють: або ти слідчий, або злочинець, третього не дано.

Обговорення законопроекту в другому і третьому читаннях зайняло у Думи лічені хвилини. Депутат від КПРФ Юрій Синельщиков розгублено поскаржився з трибуни, що текст документа зміг отримати тільки вранці, а вчора йому довелося дізнаватися про правки з допомогою журналістів. Складно було повірити п'ять років тому, зворушливо журився Синельщиков, що ми будемо в такому поспіху приймати такі важливі законопроекти.

Чого ж ми насправді дивуємося разом з депутатом Синельщиковим? П'ять років тому вибори в російський парламент пройшли з такою кількістю порушень, що не можливо підрахувати. Спроби громадян виступити проти нечесних виборів влада припинила жорсткими заборонами, кримінальними справами, реальними тюремними термінами. Варто чекати, що Дума, яка почала свою роботу з порушення законів, як-то інакше поведе себе в останній день своєї останньої сесії.

Так, сьогодні беззаконня остаточно стало законом. Так, завтра ми прокинемося в іншій країні. Дуже часто цими фразами описувалося те, що відбувається в Росії; одного разу це виявилося правдою.

Редакція "Медузи"

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення