«Куди їдемо»? Псевдотаксисти грабують своїх клієнтів

Киян все частіше стали грабувати у таксі.

«Куди їдемо»? Псевдотаксисти грабують своїх клієнтів

В неписане правило – не ходити темними вулицями з ювелірними прикрасами – настав час вносити правки. Адже сьогодні жертвою грабіжника можна стати навіть у таксі. Сідаєш у автомобіль, а виходиш із нього без гаманця, прикрас чи телефону. З початку року поліція Києва нарахувала вже 13 кримінальних проваджень, в яких зловмисником фігурує саме таксист. Втім, звичайно, не всі постраждалі громадяни звертаються в правоохоронні органи, а це означає, що нападів могло бути значно більше.

«Надзвичайні новини» спробували розібратися, як вберегти себе від небезпечної поїздки та не стати жертвою псевдотаксиста.

Що скривається за маскою «люб’язного» таксиста?

Тетяна поверталась із відпочинку, столиця зустрічала проливним дощем. Дівчина вирішила не дзвонити до служби таксі, а поїхати на одній із «чергових» машин. Звичайна справа, адже до таксистів, що терпляче чекають потенційних клієнтів на вокзалах, автостанціях та аеропортах, всі звикли. Тому у Тетяни жодного натяку на «тривожні» думки не з’явилось. Більше того, вона навіть потішилась сумі оплати – 250 гривень (дешевше, ніж було би по замовленню). Дорога була звичайна, нічого підозрілого аж до моменту оплати.

Наступні хвилини дівчина згадує із жахом: «Коли приїхали, я почала діставати гроші. Поклала 250 гривень – у мене було якраз по купюрам. І він сказав, що цього замало, почав матюкатись, кричати, розмахувати руками, зірвав у мене золотий ланцюжок. Я, чесно кажучи, злякалася. А він просто відкрив двері, випхав мене, газонув і поїхав. Я не запам’ятала ні номера, нічого».

Для себе дівчина визначилася: якщо вже і замовляти таксі, то тільки офіційне і перевірене.

Подібний випадок стався кілька тижнів тому у Голосіївському районі столиці. Вночі 20-річна дівчина з Хмельниччини викликала таксі. Приїхавши додому, вона запросила 32-річного киянина до себе. Чоловік не відмовився, але нагадав, що за «поїздку» набігло 100 гривень, і він чекає на гроші. Дівчина відповіла, що в неї їх нема, після чого співрозмовник, погрожуючи силою, забрав золоті прикраси та гроші, які були заховані у її паспорті.

Працівники карного розшуку поліції Голосіївського району затримали грабіжника за місцем проживання. Ним виявився мешканець Деснянського району, без постійного місця роботи, раніше не судимий. Наразі злочинцю оголошено про підозру у скоєні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 186 Кримінального кодексу України (грабіж). Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Законодавчі «діри»?

У спілці таксистів України переконані: корінь проблеми в недосконалому законодавстві.

«На сьогоднішній день немає закону, котрий регламентує ринок таксистів. Тому кожна людина сьогодні може сісти за кермо автомобіля і їхати заробляти гроші, так само як і чесний, правильний таксист, йому теж ніяких привілеїв влада не робить», – пояснює голова профспілки таксистів України Володимир Терлецький.

Що робити, якщо Ви стали жертвою?

Автоюристи радять звертатися в поліцію – викликати їх на місце вчинення злочину, обов’язково реєструвати заяву. Крім того, підкреслюють, якщо є можливість, фільмувати злочин, хоча би за допомогою того самого мобільного телефону. У поліції ж закликають громадян не піддаватися на привабливі низькі ціни і користуватися лише легальними службами перевезень.

«Не варто просто «голосувати» на вулиці. Не відомо, з ким ви поїдете і не відомо, що може статися, коли ви на вулиці сідаєте в цю машину», – пояснює працівник відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Києві Ірина Левченко.

Кількість нападів ювелірних грабіжників в цілому суттєво збільшилась, і не лише у столиці.

Наприклад, декілька місяців тому в Одесі затримали двох молодиків, які в центрі міста грабували пенсіонерок. Люди похилого віку найчастіше становляться об'єктом подібних нападів, оскільки їм важче наздогнати зловмисників або чинити опір.

Більше того, з обережністю слід ставитися не тільки до молодиків. У Сумах цією весною діяла пара нападниць. Старшій нападниці 34 роки, її подрузі – 27. Обидві безробітні та без чоловіків. Своїх жертв нападниці жорсткого били, після чого відбирали прикраси і мобільні телефони.

Автор: Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення