​Медреформа в Україні стартувала: що чекає лікарів і пацієнтів

МОЗ на кожну послугу в лікарні розрахує тариф. За цією ставкою держава буде розраховуватися з медиками.

​Медреформа в Україні стартувала: що чекає лікарів і пацієнтів

Медреформа стартує з 1 січня 2018 року. Президент України Петро Порошенко підписав закони "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості" та "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", чим дав старт прийнятій раніше медичній реформі.

Медреформа запрацює поетапно

Спочатку в Україні перебудують первинну медичну допомогу – оплату роботи терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. У 2019-2020 реформують спеціалізовану медичну допомогу. При цьому в медицині з'явиться поняття державної програми медобслуговування. Цю програму Кабмін щорічно переглядатиме і визначатиме, які медичні послуги покриє держбюджет, а які доведеться оплачувати українцям.

Яку частину медпослуг для українців заплатить держава, і що зміниться для лікарів?

Медпослуги не будуть безкоштовними

МОЗ визначить вартість кожної медпослуги в лікарні. Тариф буде однаковим для всієї країни. Але заплатить не пацієнт, а держава. У міністерстві таку форму оплати називають принципом "гроші ходять за пацієнтом". Чим більше пацієнтів прийдуть до лікарні і отримають медичну допомогу, тим більше зароблять лікарі.

Однак держава заплатить не за все. Закон, який прийняли депутати, вводить поняття державної програми медобслуговування. Це пакет послуг і ліків, які покриватимуться з держбюджету.

Програму щорічно переглядатиме МОЗ та узгоджуватиме Кабмін. Але приймати її буде Верховна Рада під час розгляду держбюджету. Медичні послуги, які не потраплять в програму, держава не покриє. При цьому оплату рахунків лікарень за електроенергію, воду, опалення депутати переклали на місцеві бюджети.

Згідно із законом, держава гарантує оплату таких медпослуг:

екстрена медична допомога; первинна допомога – лікування у терапевта, сімейного лікаря та педіатра; спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога; паліативна медична допомога; медреабілітації; медична допомога дітям до 16 років; меддопомога в зв'язку з вагітністю та пологами.

"Реформа про те, що держава відходить від порожніх обіцянок і переходить до конкретики – гарантованого пакету медпослуг. Лікарні в свою чергу почнуть конкурувати за пацієнта – куди піде людина, туди держава направить гроші. Це принцип "гроші ходять за пацієнтом". Реформа нарешті визначить зрозумілі правила гри. Тобто: за що платить держава, що входить до гарантованого пакету, як медики отримують винагороду", – пояснює менеджер медичної групи РПР Олександр Ябчанка.

Однак повністю пацієнти не будуть забезпечені. Щорічно МОЗ відкрито звітуватиме, на що гроші є, а на що немає. Послуги, які не ввійдуть до пакету, потрібно буде платити зі своєї кишені. Однак в законі зазначено, що в лікарні може бути не більше 20% платних послуг від загальної кількості.

З 2018 року в Україні зміниться фінансування первинної медичної допомоги. Спеціалізована та високоспеціалізована медицина до 2019-2020 року будуть працювати, як і зараз. Потім МОЗ введе тарифи на послуги вторинної і третинної ланки медичної допомоги.

Що зміниться для лікарів і пацієнтів

Перші зміни торкнуться лікарів первинної медичної допомоги – терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів. З 1 січня 2018 року українці повинні підписати з лікарем первинки декларацію – це договір на надання медпослуг. За цим документом держава буде платити лікарю зарплату. За одного пацієнта медик отримає 370 гривень на рік, з 2019 – 450 гривень. Тариф за прийом пенсіонерів і дітей буде вищий. При цьому лікар може підписати договори з 2000 пацієнтами. Однак ці гроші буде отримувати не лікар, а медичний заклад. Розподіляти гроші буде головлікар. Сама угода буде в письмовій та електронній формі.

В умовах договору прописуватимуться обсяг безкоштовних медпослуг і ліків, права і обов'язки пацієнта і лікаря. При цьому пацієнт може обрати будь-якого лікаря в будь-якій лікарні, незалежно від прописки. Угоду можна підписати і з приватним терапевтом.

У МОЗ зазначають, що в первинній медицині для пацієнтів безкоштовними залишаться загальний аналіз крові, аналіз крові на глюкозу, на загальний холестерин, аналіз сечі, загальний аналіз сечі, а також швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс. Лікарі будуть писати звіти в електронну систему охорони здоров'я.

Також закон вводить в країні електронну систему охорони здоров'я. Медкарти українців будуть електронними, а до лікаря можна буде записатися онлайн. В першу чергу до програми приєднаються лікарні, в яких вже є інтернет і комп'ютери. Пізніше система запрацює по всій країні. МОЗ уже презентував демонстраційну версію електронної системи ehealth-ukraine.org. Електронною системою лікарні звітуватимуть до Національної служби здоров'я про надані послуги і отримуватимуть за свою роботу гроші з держбюджету.

Закон запрацює після прийняття змін до Бюджетного кодексу. Депутати вже проголосували за проект закону в першому читанні.

Що буде з сільською медициною

За законопроектом "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості" сільські лікарні відремонтують і забезпечать сучасним обладнанням, а також побудують до них дороги. На все це планують виділити 5 млрд грн за два роки. Лікарів залучатимуть працювати в селах безкоштовним житлом, транспортом, інтернетом і доплатами. Цим медиків забезпечить місцева влада. Держава оплатить ремонт, розширення медустанов, закупівлю медобладнання і комп'ютерів.

Головна ставка в реформі сільської медицини робиться на комп'ютеризацію та інтернет. Картки пацієнтів будуть вестися в електронному вигляді. До того ж інтернет важливий лікареві для контакту з колегами і самонавчання, вважає завідувачка "Школи охорони здоров'я" Києво-Могилянської академії Тетяна Юрочко.

"Лікарі готові їхати в села за умови, що у них буде житло, транспорт і доступ до інтернету. Питання не тільки в телемедицині, але і в тому, щоб лікар розвивався – йому потрібен інтернет, щоб бути в курсі подій в медицині", – каже експерт.

Здати аналізи або пройти рентген можна буде в селі. У законопроекті йдеться, що медустанови забезпечать міні-лабораторіями, портативними діагностичними пристроями та рентген-апаратами. Центри первинної медицини також забезпечать стоматологічним обладнанням. Діагноз пацієнта будуть ставити за допомогою телемедицини. Медична допомога через телемедицину – це консультування, діагностика і лікування через електронні пристрої, повідомлення або відеодзвінки. Для вимірювання фізіологічних показників організму використовуються датчики. Дані про пацієнта передаються далі через програму спеціалізованого лікаря, який може знаходитися в іншому місті. Наприклад, фельдшер може зробити електрокардіограму пацієнту і відправити кардіологу, а той напише свій висновок. Цей спосіб консультації в світі давно не новинка. Але в Україні телеконсультація не розвинена. Селяни також зможуть отримати консультацію за телефоном або через відеозв'язок.супр

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення