Могильов: Реформа поліції провалилася - ми здригнемося від кримінального сплеску

 Гордон

Колишній глава Ради міністрів Криму, екс-міністр внутрішніх справ України генерал-полковник Анатолій Могильов в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" розповів, хто несе відповідальність за зростання злочинності в Україні, і що він думає про реформу МВС.

Могильов: Реформа поліції провалилася - ми здригнемося від кримінального сплеску

Події в Україні кінця 2013-го – початку 2014 року застали генерал-полковника міліції, колишнього міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова в Криму, де він очолював Раду міністрів. Після зміни влади в лютому 2014-го Могильов заявив, що готовий виконувати рішення Верховної Ради України, і був негайно відсторонений від посади рішенням Верховної Ради автономії.

Могильов тоді ж виїхав з Криму до Києва, був на допиті в Генпрокуратурі, але ніяких звинувачень йому не висунули. Екс-міністр майже не з'являється на публіці, в рідкісних інтерв'ю заявляв, що не хоче повертатися в політику, але зараз розповів, що збирається створити партію на основі своєї громадської організації.

— Анатолію Володимировичу, сьогодні у всіх на вустах зухвалий напад на двох поліцейських в Дніпрі (тобто Дніпропетровську), вчинений колишнім бійцем батальйону "Торнадо" Олександром Пугачовим. Що ви думаєте про цей злочин, в результаті якого один з патрульних був убитий, а його напарниця важко поранена і потім померла, сиротами залишилися троє дітей?

— Загибель міліціонерів або поліцейських — завжди горе і трагедія. Я, напевно, часто буду вживати терміни "міліція" і "поліція", бо для мене вони близькі. І в одному, і в іншому випадку це назва варти, тільки перше слово перекладається з латини як "озброєна", а друге походить від грецького polis "місто" і означає "міська". Тобто це органи правопорядку, які виконують одні і ті ж завдання в одній і тій ж державі.

Співробітники міліції та поліції гинули завжди, тому що ці люди перебувають на передньому краї боротьби зі злочинністю, вони ближче всього спілкуються з тими, кого ми називаємо кримінальним елементом. Їх робота пов'язана з ризиком. Але в цьому конкретному випадку треба розбиратися...

— Вам не здається, що трагічний результат був, на жаль, передбачуваний? Адже готували поліцейських до їх небезпечної службі за прискореною програмою — простіше кажучи, наспіх..

— Так, передбачуваний. З моєї точки зору, він безпосередньо пов'язаний з наслідками реформи правоохоронних органів, яку зараз проводять в Україні. Перейменували міліцію в поліцію, оголосили набір людей, яких, враховуючи останні події, підготували вкрай непрофесійно... Це блеф, псевдореформа!— Зате скільки гарних дівчат у формі, майже як в кіно, з'явилося на наших вулицях...

— Це показуха. По телевізору постійно йдуть фільми про американську поліцію Ви коли-небудь бачили там жінок-копів з довгими косами? А я зустрічав в Києві таку ефектну блондинку у формі поліцейського. Коса у неї гарна — слів немає. Але потрібно розуміти, що дівчина-поліцейський може піддатися нападу з боку протиправного елемента, і для нього коса — це ручка, за яку зручно її схопити.

До речі, раджу почитати книгу Маргарет Тетчер "Мистецтво управляти державою". Там залізна леді вкрай негативно поставилася до того, щоб у збройні сили та правоохоронні органи брали жінок. Представниці прекрасної статі по своїй анатомії, за природою менш сильні, ніж чоловіки. А враховуючи те, що служба в поліції (міліції) пов'язана з ризиком застосування сили, жінка попадає в нерівні умови з-за свого фізичного розвитку. Тому робота поліцейських повинна бути в більшій мірі чоловічою

— А як ви оцінюєте те, що базовий курс підготовки нового поліцейського спочатку розрахований всього на 45 днів? На вашу думку, цього достатньо?

— За місяць-два, навіть три, повністю навчити поліцейського його роботі неможливо.

— Вас не дивує, що професора Національної академії внутрішніх справ примудряються прочитати майбутнім копам за 60 днів 53 предмета: загальну теорію держави і права, криміналістику?..

— Навіть не в цьому справа. Наскільки мені відомо, зараз після початкового курсу нових поліцейських відправляють на службу — і на цьому все. Але робота в поліції або міліції -це буквально щоденне навчання персоналу ситуацій, які можуть статися. На це повинні відводити мінімум годину в день. Якщо теоретичні та практичні заняття, тактична підготовка проводяться постійно, тоді кадровий поліцейський, виходячи на патрулювання, емоційно налаштований на застосування щодо нього сили і готовий її парирувати.

— Зарубіжні експерти в коментарях відзначали, що загиблих в Дніпрі поліцейських напад застав зненацька... Ви з ними згодні?

— Важко говорити про ці події професійно і глибоко, не знаючи всієї картини. А те, що показали по телебаченню, що писала преса, — не зовсім об'єктивна картина, це чиєсь суб'єктивне судження. Але я бачив, що там допущений цілий ряд тактичних помилок, які й призвели до трагедії.

Помилки були, є і, на жаль, ще будуть, але підготовка повинна бути посилена. Я, наприклад, знаю, що після трагедії в Дніпрі інструкторів, які вели спецпідготовку у хлопців з колишнього "Беркута", терміново викликали на базу поліції. Тепер там їх навчають правил поведінки з правопорушниками наших поліцейських.

— Тобто американські інструктори, які навчали поліцейських спочатку, не виправдали надій?

— Справа в тому, що ментальність українців і американців абсолютно різна, тому система підготовки поліції у нас і у них відрізняються. Ви напевно бачили це у фільмах, де показують події максимально наближено до реальності. Що роблять в Америці люди в місцях скупчення: це аеропорт, вокзал, магазин великий, — коли звучить команда поліцейського "Лежати, поліція!"?

Вони падають на підлогу. Може, два відсотка залишається тих, хто не підкорився. Дайте таку команду у нас – що буде? Може, два відсотки і впадуть, але 98 будуть з'ясовувати, чому, навіщо? — наражаючись при цьому на небезпеку.

В Америці протягом року, по-моєму, кілька сотень поліцейських гине від рук злочинців і стільки ж потенційних правопорушників — від зброї поліцейських. Там мало що — "стволи" пускають у хід. У нас планка їх застосування теж впала, оскільки ми вже другий рік перебуваємо у стані війни чи воєнного конфлікту, в країні "гуляє" величезне кількість зброї. І правоохоронці повинні бути готові до цього.

— А як вам ідея глави МВС Арсена Авакова, який після НП в Дніпрі запропонував законодавчо забезпечити "імператив презумпції правоти поліцейського"?

— Закон "Про Національну поліцію" дає поліцейському достатньо прав. Якщо ж ми хочемо зробити поліцейську державу, то питань немає. Повторюю: треба навчати персонал користуватися тими правами, які у нього є, — це перше, і при будь-якому затриманні або контакті з можливим правопорушником дотримуватися заходів особистої безпеки — це друге. Якщо діяти строго по інструкції про спілкування з правопорушником, то ризик отримання тілесних ушкоджень, а тим більше загибелі, мінімізується. Кожне з цих правил прописано кров'ю загиблих людей.

— Пам'ятається, рік тому, приступаючи до реформ, той же Аваков на всю країну оголосив: "У новій поліції не буде некомпетентних і брудних "ментів"! Будуть тільки , що будуть викликати довіру людей "копи"! Це принципово!.."

— До чого такий підхід привів, свідчить статистика злочинності, що постійно зростає: в 2014-му у нас ситуація була гірша, ніж в 2013-му, в 2015-м – гірше, ніж в 2014-м. За вісім місяців 2016-го ми отримали зростання ще на 23 відсотки: було 370 тисяч злочинів, скоєних в країні, а стало 460 тисяч. Кількість розкритих злочинів, навпаки, падає: раніше їх було 34 відсотки, а тепер – 21.

Причому є так звані очевидні злочини, де винний і потерпілий відомі спочатку. Припустимо, після п'яної бійки хтось дзвонить у відділення і каже: "Я тут побив свого сусіда". Наряд приїжджає, а там вже труп. Таких злочинів приблизно третину. І щоб "досягти" 21 відсотка розкриття злочинів, потрібно постаратися. Треба дуже старанно працювати", щоб чомусь не розслідувати очевидні злочини.Далі: зростання зґвалтувань — на 80 відсотків. Це цифра, взагалі-то, страшна...

— А може, просто заяви потерпілих реєструють ретельніше?— В 2015 році їх не менш ретельно реєстрували. Що стосується розкриття зґвалтувань: було 79 відсотків, а стало 50. Кількість крадіжок зросла на 36,3 відсотка, а розкриваність за вісім місяців впала з 30 відсотків до 17,7.Я вже говорив про зброю, яка "гуляє" по країні, — її кількість явно не скорочується. Тим не менш, за незаконне зберігання зброї у нинішньому році порушено 4893 справи — на п'ять відсотків менше, ніж за вісім місяців 15-го. При цьому розкриття було 75 відсотків, а стало 47, тобто виявляється менше половини осіб, до цього причетних.За самовільним захопленням земельних ділянок (телебачення любить показувати, як люди зносять паркани, перешкоджають будівництву!) відкрито 1070 кримінальних проваджень, що на 200 більше, ніж у минулому році, а звинувачення з них пред'явлені лише у 13 випадках. Це робота вхолосту.

Візьмемо економічні злочини. У 15-му році за вісім місяців порушено 1047 справ по хабарах, а в цьому — ми ж "посилили боротьбу з корупцією! — 780. Розкриття була 70 відсотків, а стала 56. Тобто лише половині з вже спійманих на хабарі було пред'явлено звинувачення.

За наркопритонами в минулому році, коли цим займалася міліція, за вісім місяців порушено 805 кримінальних проваджень, в цьому — 372, зниження більш ніж удвічі. По гральному бізнесу поліція відкрила 496 справ, а обвинувачення висунуто тільки по 11 з них.І так — куди не глянь. По Києву за вісім місяців нинішнього року 1134 автомобіля викрадено — захмарні цифри! — і тільки по 98 справах висунуто звинувачення. Розкриваність — 8 відсотків, а завжди була 50.

Страх в тому, що якщо зловмисники, які скоїли злочин, не спіймані, вони продовжують свою чорну справу. Це породжує новий кримінальний виток, ситуація наростає, як сніжний ком. Правоохоронна система України розгромлена, це може спричинити за собою такий кримінальний сплеск, що ми всі здригнемося. Я можу відповідально сказати: система не працює.

— Припустимо, що у поліції до пересічних громадян, взятих криміналом в облогу, руки поки що не доходять. Але є резонансні злочини, розкрити які — справа честі для українських правоохоронців. Перше серед них — вбивство журналіста Павла Шеремета... Як ви думаєте, воно буде розкрито?

— Я уважно стежу за інформацією на цю тему. Ось повідомили: ми залучимо до розслідування фахівців з ФБР. Але я не думаю, що американці тут допоможуть. Може, проведуть якісь експертизи, так і в МВС експертна служба на досить високому рівні.

Розкриття таких злочинів вимагає великої копіткої праці. Це на 90 відсотків робота оперативних служб, це правильно вибудуване слідство. Там дуже багато елементів, які треба робити професійно.

— Тепер зрозуміло, чому генпрокурор Юрій Луценко звернувся до закарпатського губернатора і "за сумісництвом" міліцейського генерала Геннадія Москаля з проханням порекомендувати тлумачних слідчих криміналістів, яких можна залучити до роботи над цією справою. Правда, Москаль не зміг нікого назвати: всі люстрировані, інші- не пройшли атестацію, треті пішли під тиском...

— Мене важко запідозрити у палких симпатіях до Геннадію Геннадійовичу Москалю, хоча ми обидва у свій час очолювали ГУВС Криму. До речі, працюючи там, я чув дуже хороші відгуки про нього як про розыскнике. Він Москаль чудовий, який політик — питання інше. Я знайомий з цим його виступом. Він абсолютно правильно сказав, що професійне ядро української поліції вихолощене так званою реформою. І додав, що "під гаслами "люструвати всіх і гнати в шию" правоохоронні органи залишили без професіоналів. Зате бандитів, розбійників, убивць ніхто не люстрировав, вони так і залишилися на своїх місцях".

Чомусь багато хто вважає, що правоохоронною системою може займатися хто завгодно. Між тим, щоб вийшов гарний опер, співробітник розшуку або дільничний, треба мінімум три–п'ять років. І це за умови, що він працює в колективі, серед колег, що мають такий досвід.

Сумніваюся, що з тими людьми, які зараз є в правоохоронних органах, вбивство Павла Шеремета буде розкрито. Ну, дай бог, звичайно! Неможливо уявити, що всі 100 відсотків професіоналів пішли, хтось залишився.

— Ви говорите, загалом-то, очевидні речі. У наших реформаторів були західні радники, консультанти. Чому вони не зупинили їх революційний порив, якийсь більшовицький бажання дощенту все зруйнувати?

— Думаю, ці люди не до кінця розуміли ментальність нашого народу. У нас вона різна. Я вам наведу приклад. В Німеччині, якщо людина з машини викине недопалок, водій, який їде позаду, вважає своїм обов'язком зателефонувати в поліцію або якісь служби і про це повідомити. А у нас як це називається? Стукацтво.

Наші водії на дорогах блимають один одному світлом — попереджають, що за ними стоїть колишня ДАІ. Я запитую "мигальщиков": а що, коли назустріч в машині, викраденої у вашого друга, їде злочинець? Ви попередили його: попереду поліція! — він кудись звернув, і машина вашого друга зникла безслідно. Але у нас ментальність така. Знаєте, рекламний слоган "Ми своєрідні"? А зарубіжні консультанти і радники це не враховували.

— Як би скептично ми не оцінювали нинішню реформу МВС, вона до 2014 року назріла і перезріла. Міліцію у нас не критикував тільки ледачий. Населення — за те, "що стало страшно виходити на вулицю". Середні і дрібні бізнесмени — за нездатність захистити від рекету і нальотів. Водії через побори на дорогах...

— По-перше, все пізнається в порівнянні: не хочу повторювати, що зараз в народі кажуть. По-друге, ми реформу міліції або органів начинали в 2010 році, коли я був призначений міністром внутрішніх справ, і за два роки встигли зробити перші кроки. Потім, після 2011-го, коли я пішов з МВС, її згорнули — це від мене не залежало, і практично все покотилося по старих рейках.

Ми розробляли кілька головних блоків — це були то наріжні камені, які лежать в основі роботи міліції. Не буду детально зупинятися на них. Скажу тільки, що, вивчивши хід реформування поліцій в країнах пострадянського блоку, ми порахували найбільш підходящим досвід поляків. Вони ментально схожі на нас, українців..

— І теж почали з люстрацій і атестацій?— Ні. Вони проводили реформу більш розумно і правильно. Поетапно, протягом п'яти років набирали людей в поліцію і вибудовували нові правила роботи вже, так сказати, у новій Польщі. На фініші у них залишилося тільки 15 відсотків колишнього складу, тому що змінилися правила більшості старих кадрів не підходили, суперечили їхньому світогляду. Але за цей час відбулося навчання новачків на основі досвіду ветеранів, грунтовно зросла довіра до поліції.А у нас вирішили так: ми швиденько всіх звільнимо — з будь-яких мотивів, просто з-за того, що вони працювали при попередній владі, яка з якихось причин перестала влаштовувати, і наберемо нових, так сказати, свідомих. Мені дуже "подобаються" діячі, які зараз б'ють себе в груди на трибуні: "Ми набрали патріотичну молодь". У нас гарне, красиве слово "патріот" або "активіст" нівелювали, призвели до неприйняття. Я поставлю елементарне запитання: якщо вам треба буде вирізати апендикс, ви операцію підете робити до лікаря або патріота? Напевно, до професіонала. Бажано, щоб він був патріотом, але це вже інша тема.Я був в Німеччині, розмовляв з товаришами, які були причетні до реформування поліції Берліна, раніше розділеного на дві частини — східну і західну. Після того, як місто об'єдналося, там була проблема: як перевчити поліцейських одних і інших, як їх поєднати один з одним. Я запитав: скільки часу злиття двох структур зайняло? Мені відповіли, що на це пішло 10 років. А ми вирішили революційним шляхом це всі ахнуть. Ну ось ахнули — і отримали.

— Тим не менш, жителям України, по-моєму, приємно бачити нові автомобілі поліцейських, їх ефектну форму. Адже це теж працює на імідж правоохоронних органів, правда?

— Ви знаєте, реформи оцінюють не за кількістю зроблених селфи. Що вийшло в результаті реформування патрульно-постової служби (ППС) та ДАІ в патрульну службу? За вісім місяців поточного року (знову беру статистику) у нас здійснено, по-моєму, 1261 ДТП зі смертельним результатом. В минулому році було 986. Плюс 275, а враховуючи, що в ДТП часто гине не один, а дві, три і більше осіб, це число треба помножити мінімум на два. Разом додатково 550 загиблих на дорогах у цьому році з-за реформи, яку нібито провели. На чиїй совісті вони? Я можу прямо сказати: на совісті тих реформаторів, які не розуміють, що творять.

Проїхати з мигалками по дорогах — це красиво. А чому збільшилася кількість ДТП? В тому числі і скоєних самими поліцейськими. За визнанням начальника поліції Києва, більше половини автомобілів Toyota Prius просто розбиті. А це, зауважимо, гроші платників податків, жителів нашої країни. Вірніше, це кіотські гроші. І до речі, купівлею Prius почали займатися, ще коли я працював в МВС: мій зам спеціально літав у Токіо.

— Хіба даішники і пепеесніки машини не розбивали?

— Розбивали, але максимум 20-30 в рік... Щоб в 10 разів більше — такого не було ніколи. Мало того, ці автомобілі ще й скоюють ДТП, в яких гинуть люди.Я зараз дивлюся на наших поліцейських... Їх непогано оснастили за рахунок грантових грошей, які надали на розвиток поліції Штати, Європа, Канада... Хлопцям дали планшети, більш-менш забезпечили всім необхідним, але їх треба навчати азам служби.Не хочу їх звинувачувати: їм сказали, що потрібно діяти саме так, і вони виконують інструкції. Але робота патрульних не зводиться до того, щоб проїхати центральними вулицями з мигалками, створюючи ефект присутності, хоча це теж грає роль. Раніше кожен пэпээсник мав карту, де були відзначені місця збору криміногенного елементу, і був зобов'язаний, рухаючись за маршрутом, їх відвідати: когось- попередити, когось- осмикнути, подивитися що-то.

Тому що поліція, крім каральної функції, має виконувати ще й профілактичну. Коли в кубло, де збираються асоціальні елементи, зайвий раз заходить поліцейський — а йому іноді досить виглядом своїм когось попередити! — це вже збиває рівень злочинності...

— Влітку поховали київську патрульну Аріну Кольцову на прізвисько Птах, яку заразив підозрюваний, плюнувши при затриманні їй в обличчя. Резистентна форма туберкульозу, 34-річна жінка згоріла за півроку... Після таких випадків тричі подумаєш, варто сунутися в різні злачні місця...— Так, робота патрульного пов'язана з коростою, туберкульозом, Снідом, різними шкірними захворюваннями — там їх цілий букет. Він повинен розуміти, що працює з людьми, які знаходяться на дні. Це саме низова, так би мовити, ланка системи поліцейської. Над ним дільничні, слідчі, опера розшуку, опера економічних служб, експерти-криміналісти, фахівці по боротьбі з дитячою злочинністю — цілий ланцюжок. Коли це все йде в комплексі, працює нормально... А у нас патрульну службу зробили як би локомотивом реформ, але, судячи з підсумків, за роботу у них ніхто не питає.

— Як, "ніхто"? На них націлена вся увага ЗМІ, заради них у МВС створили спеціальний департамент...

— Ось саме. Правильно сказав генпрокурор Юрій Луценко — я підтримую його на сто відсотків! — що він не розуміє, чому патрульна служба не підпорядковується начальнику УВС міста. Це ж абсурд повний. Що буде на кораблі, де є капітан, старший помічник, але біля машинного відділення, у мотористів свої правила гри, команди з містка вони ігнорують? Такий розрив теж сприяв падінню якості роботи.

— Але реформа, якій виповнився рік, тільки стає на ноги...

— Тим не менш, всім вже очевидно, що вона провалилася і ні до чого доброго не призведе. Про це свідчить статистика, яка, як відомо, уперта річ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення