Ноу-хау в Україні: швидка допомога на мотоциклах (відео)

Байкери у білих халатах: «за» та «проти» в українських реаліях.

Ноу-хау в Україні: швидка допомога на мотоциклах (відео)

У межах міста «швидка» має лише 10 хвилин, щоб дістатися пацієнта, у селах – 20. Вкластися у цей час медикам заважає ситуація на дорогах. Тим часом медики можуть освоїти мотоцикли, за світовою практикою.

Автор проекту «Мотохелп» Ярослав, який працює в центрі екстреної медичної допомоги на «швидкій» вже 5 років, розповідає, що зробив копію такого ж проекту, який відбувся в Угорщині.

«Ми розпочали збір коштів з громадян, тобто проект буде відбуватися за рахунок небайдужих громадян та спонсорів», - розповідає він.

Держава проект Ярослава не підтримала. Через кризу від небайдужих громадян надійшло замало коштів. Решта до проекту ставиться скептично, адже як мотоциклісти у білих халатах перевозитимуть хворих – можна лише уявити. Прихильники «мото-швидкої» заспокоюють – мова йде лише про екстрену допомогу. Для цього мотоцикл має безліч переваг: і швидкість, і маневреність, і пальне.

Дмитро, директор «Мотохелп», пояснює, чому ідея у багатьох ситуаціях може врятувати життя:

«Стався у людини інсульт. Вона впала, в залежності від того, наскільки швидко введуть медичні препарати, залежить частково, буде жити він чи ні, чи буде інвалідом, або викарабкається особливо без проблем. Тому наскільки швидко лікар до нього добереться – дуже важливий момент».

Чи пересядуть медики на мотоцикли, чи побачимо байкерів у білих халатах, буде відомо 1 квітня 2017 року.

Працівники «швидкої» ставляться до такої ідеї вкрай скептично, тому пересаджуватися на мотоцикли лікарі екстреної медичної допомоги не збираються.

«А хворого ви куди подінете? Потрібно відвезти в лікарню, травма, а в нас дуже важкі хворі є. Ви побачили, скільки медикаментів і апаратури в машині є, уявіть собі мотоцикліста. Так, можна по бокам щось всунути, з однієї сторони дефібрилятор, з іншої – дихальну апаратуру, взяти такий жилет, начіпляти купу ампул», - кажуть лікар Віра Винник та директор центру екстреної медичної допомоги Анатолій Вершигора.

За його словами, на 91% викликів приїжджають вчасно. Дістатися на місце ДТП – 8-9 хвилин, але це не провина лікарів, а провина, що все-таки дороги завантажені.

«Надзвичайні новини» вирішили провести експеримент і перевірити свідомість українських водіїв, і хто ж саме заважає «швидкій» вчасно прибувати до хворого.

На першому ж перехресті машину «швидкої» не пропускає навіть автобус, попри сирену й проблискові маячки. «Видно, що виїжджає «швидка». І зараз будемо дивитися, скільки нас машин пропустить. Ніхто навіть в цю сторону не дивиться, поки не включиш. А так не видно, ні? Пропустили? Пропустив один, о – ще другий, ще один пропустив?», – обурується водій «швидкої».

Докричатися до нахаб-водіїв не вдається. Медики й волонтери в один голос скаржаться – байдужих не лякає навіть смерть хворого.

«Не пропустив швидку – вбив людину», – резюмує директор центру екстреної медичної допомоги Анатолій Вершигора.

Автор проекту «Мотохелп» Ярослав переконаний, що систему допомоги потрібно змінювати: «Через, наприклад, найрозповсюдженішу проблему – це затори на дорогах, особливо в центральній частині міста Києва – ми, на жаль, не встигаємо (доїхати до пацієнтів,- Ред.), і це фатально. Часто відбуваються летальні випадки, і це потрібно міняти».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення