Нова секта в Україні – фінансова чи політична «піраміда»?

У центрі столиці просто у будівлі Міністерства юстиції шахраї бурмотінням зцілювали хворих та наговорювали багатство, збирали, невідомо за що, гроші. Але затриманих немає.

Нова секта в Україні – фінансова чи політична «піраміда»?

Чи знає керівник Міністерства юстиції Павло Петренко, що відбувається під їхньою вивіскою, коли чиновники розходяться на вікенди, та на яких умовах шарлатанів пустили у будівлю Мінюсту?

Журналісту «Надзвичайних новин» вдалося пробратися на дивний концерт, на якому люди знаходилися в стані трансу. В актовій залі Мін’юсту, що на вулиці Артема, переважно літні люди і незаможні. Вони віддають свої останні гроші на служінні зцілення, мріючи про здоров'я.

«Ви звідси підете здоровими, амінь! А якщо ще не підете, то по дорозі зцілитесь. В який момент – не знаю. Але знаю точно, що зцілитесь. А якщо на землі не зцілитесь, то на небі точно зцілитесь, тому що там немає хвороб. Амінь!», - лунає зі сцени.

«Нехай ракові пухлини помруть, хай гепатит і СНІД помруть, хай туберкульоз помре, і нехай прийде до кожної людини твоя цілюща сила. Диявол, я зв'язую тебе», - так виглядає безпосередньо сеанс так званого зцілення.

А для тих, у кого раку і СНІДу немає, розширений перелік: «Розчиняться камені в твоїй жовчі, у жовчному міхурі, амінь, і камінь по нирці теж розчиниться, і підшлункова стане на місце».

Ті, хто прийшов на проповідь, кидають свої гроші у відра, які у залі Міністерства юстиції пускають між рядів.

Методи, якими шарлатани впливають на свідомість

Вони завжди використовують слова «амінь» і «диявол». Завжди демонструють обізнаність на каменях і нирках. І завжди показують свідчення ніби зцілених їхнім дивом.

Згодом ця жінка нібито одужала. Та чи була хвороба взагалі? Звісно, медичної документації ніхто вам не покаже – вірте на слово.

Лікар столичного Інститут раку побаченим просто шокований, бо такі історії – це справді крок до бога, але вже – у власній труні.

«Такі люди нерідко таки потрапляють до лікаря, потрапляють з вкрай важкими захворюваннями. Я не знаю на рахунок каменів в нирках, хоча сумніваюся. Що стосується пухлин – тут сумно. Я не бачив ще нікого, у кого б пухлина взяла і розсмокталася», - каже лікар-гематолог Національного Інститут раку Євген Кущевий.

Псевдо-цілителям і самопрологошеним екзорцистам дипломовані медики дають однозначну оцінку.

«В більшості випадків це просто аферисти, бо я не думаю, що самі ці люди в разі якихось недуг, каменів в нирках, апендициту і ще чогось будуть молитися. Вони сядуть в свою дорогу машину, і поїдуть до хорошого дорогого лікаря, і заплатять гроші, які заробили на шоу для тих, хто залишиться обдуреним», - резюмує лікар-гематолог.

Організатор псевдо лікувальних шоу в Міністерстві юстиції

Звідки взялася у столиці громада «Нове покоління»? «Надзвичайні новини» довідалися: перші її осередки з'явилися в Першотравенську на Дніпропетровщині. Але, схоже, саме зараз пастирі вирішили завоювати і київський неораний ринок.

Психологи кажуть: таке піде слухати далеко не кожен – здебільшого люди самотні, хворі та... бідні.

Засновником на теренах пострадянських республік такого собі «Нового покоління» є мешканець Риги Олексій Ледяєв. Він – головний мисливець саме на тих, кому нудно жити. Зрозумівши, почому опіум для народу, він почав штампувати подібні навколорелігійні організації одна за одною ще наприкінці 90-х. Та спецслужби за ним пильнували. Тож Лєдяєву заборонили в'їзд до Росії, Білорусі, Казахстану, Вірменії та України.

Останнє шоу у Міністерстві юстиції назвали відкриттям церкви в українській столиці.

Церкву, ідейний натхненник і засновник котрої – персона нон-грата, відкрили за тією ж адресою, де розташоване Міністерство юстиції (те, що має контролювати законність і право):

«5 лютого 2017 року в столиці України місті Києві відбулося відкриття церкви «Нове покоління», пастором якої став місіонер і євангеліст Дмитро Макаренко».

Тож, виходить, такі сеанси зцілення у будівлі Мін’юсту планували влаштовувати систематично? Психолог-кримінолог Юрій Ірхін уважно передивляється, як поводяться так звані пастирі:

«Цей харизматичний лідер, що виступає, він говорить поки що не переконливо. У мене є кілька версій. Найголовніша – що це поки відкочування, тренування початківця. Це якийсь початківець сегментики, який просто тренується».

Нова секта – нова «піраміда»

Психолог-кримінолог не виключає, що цей усезцілювальний проект може бути «пірамідою».

«Будується якась фінансова піраміда, під прикриттям благородної місії релігійного руху», - припускає Юрій Ірхін.

Але не факт, що лише фінансова. Не виключено, що майданчик собі готує хтось із політиків. Наприклад, для передвиборчої кампанії, за цілком результативною практикою екс-мера Києва Леоніда Черновецького.

«Наприклад, є 500 тисяч активних адептів. Це означає, що в потрібний момент за цю людину однозначно проголосують 500 тисяч виборців», - пояснює психолог-кримінолог.

Такі прецеденти, коли політики використовували сумнівні майданчики для своїх промов замість проповідей, вже були. Пам’ятаєте Оксану Сироїд на сцені «Відродження»? Разом з нею – кандидат в мери Києва Сергій Гусовський. Після появи цього відео їм довелося не раз виправдовуватися.

Міністр юстиції Петренко не пояснює, як сектанти потрапили у його відомство

Є різниця: винаймати для задурювання голів якесь комерційне приміщення, або ж – потрапити до будівлі Міністерства юстиції? Хто той загадковий протеже сумнівних пастирів? Журналісти намагалися з'ясувати це протягом усього тижня, та марно. За 5 відведених законом днів на офіційний журналістський запит у Міністерстві юстиції так і не відповіли.

Не знайшов часу для інтерв'ю і такий публічний і відкритий міністр юстиції Павло Петренко. Той самий, який витрачає дорогоцінний час на те, щоб власноруч одружувати молодят на Олімпійському стадіоні чи роздавати свідоцтва про народження немовлятам. Чому ж він ховається від простого запитання?

Психолог-кримінолог Юрій Ірхін зазначає, що існування такого роду глобальних великих релігійних культів може кришуватися десь на верхах влади для того, щоб мати в необхідний момент керовану масу людей.

Нині схоже на те, що принаймні публічну лавочку зі сціленням в урядовій будівлі після першого сюжету «Надзвичайних новин» вирішили прикрити. Бо минулої п'ятниці, 3 березня, у Міністерстві мали знову зцілювати від гепатиту, раку, СНІДу і ще багато чого. Раптом зібрання перенесли в інше місце. Тож шоу триватиме, хоча тепер вже не під дахом Мін’юсту.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення