Обчищають поранених АТОвців і волонтерів: аферисти запустили цинічну схему

 Обозреватель

Шахраї не соромляться наживатися на поранених і хворих бійцях АТО. Існує ціла група вимагачів, які спеціалізуються на так званому соціальному інжинірингу. Вони шукають в соціальних мережах оголошення, в яких просять допомогти з лікуванням військового, а потім від імені благодійників обчищають його банківську картку.

Обчищають поранених АТОвців і волонтерів: аферисти запустили цинічну схему

Група шахраїв спеціалізується на волонтерах і поранених бійцях АТО.

Аферисти видають себе за представників благодійних фондів. У жодному разі не можна повідомляти дані картки та номери телефонів знайомих.

Підставний фонд

Правозахисник і волонтер Богдан Хаустов опинився у складному становищі, коли йому самому потрібна була допомога. "Мені на лікування потрібно було 100 тисяч гривень. Я розмістив про це пост на своїй сторінці в соціальній мережі. І буквально за пару днів на мене вийшов такий собі Дмитро, який назвав себе керівником якогось благодійного фонду", — розповів Богдан.

За словами чоловіка, шахрай дуже добре вивчив його особисту сторінку. "Цей Дмитро явно все промоніторив, подивився, з ким я дружу, хто мене підтримує. І в розмові назвав пару прізвищ знайомих мені волонтерів. Оскільки я очікував, що найближчим часом мені повинні допомогти, то ці прізвища ніби підкріпили мою впевненість, що фонд дійсно існує", — каже Хаустов.

Також шахраї були в курсі того, що Богдан щойно переніс важку операцію, він сам про це повідомив у соцмережі. А також вирахували приблизний час, коли волонтеру доведеться їхати додому і відпочивати після операції. Тобто за цей період він може бути поза зоною дії мобільного зв'язку, просто відключитися на кілька годин або навіть пару днів.

"Я зробив помилку"

Так званий директор фонду почав випитувати у Богдана інформацію про кількість зібраних грошей на картці, про те, скільки ще треба зібрати.

"Питав номери телефонів моїх знайомих волонтерів, мовляв, треба якісь документи про вас зібрати. Я був небагатослівний, переважно повторював інформацію, яку написав у Facebook. І у мене вже дуже давно немає звички зберігати гроші на банківській картці, бо я чудово знаю, що шахраї можуть обчистити її в одну мить. До того ж намагаюся не світити номер телефону, який прив'язаний до банківської картки. Але тут я зробив помилку, в процесі переговорів я подзвонив зі свого номера, який пов'язаний з карткою", — згадує потерпілий волонтер

Для досвідчених шахраїв неважко зібрати всю інформацію про "мішень".

"І якраз коли я перебував у поїзді по дорозі до Закарпаття, мені знову зателефонували. А мені треба було відпочити, прийняти знеболювальні ліки. Словом, години три я міг бути відсутнім в зоні доступу телефону і попросив зв'язатися зі мною трохи пізніше", — каже Богдан.

Однак щойно на телефон надійшло повідомлення про блокування сім-карти і повідомлення з проханням до доступу банківської картки, чоловік все зрозумів

"Ці шахраї використовують відому схему. Їм потрібні були саме номери телефонів моїх знайомих, щоб провести операції з моєї сім-картою. Бо мобільний оператор для перевірки запитає у них номери, на які вони частіше дзвонять. Вони намагалися через прив'язку карти до телефону з'ясувати мій пароль. Але я встиг швидко зреагувати і відновити сім-карту, шахраї нічого не змогли зробити", — наголосив Богдан.

Обібрали важкопораненого АТОвця

Але це не єдиний випадок, коли шахраї обманюють бійців АТО, волонтерів.

"Я пам'ятаю, у 2015 році таким чином лже-благодійники виманили гроші у важкопораненого бійця у Львівському госпіталі. На жаль, коли поранені або їхні рідні опиняються у такій складній ситуації, вони не здатні критично подивитися на все це. Передають і номер карти, і код, і дату, до якої діє ця картка", — пояснив Хаустов

За словами волонтера, ця група шахраїв промишляє не лише благодійністю. За їхніми номерами телефонів він з'ясував, що аферисти продавали за нібито зниженими цінами автомобілі.

"Правоохоронці кажуть, що часто таким шахрайством займаються люди, які перебувають у в'язниці. Але це далеко не завжди так. Ті самі правоохоронці розповідали, що якось впіймали шахрая, який закінчив юридичний університет ім. Ярослава Мудрого у Харкові. Але він не знайшов нічого кращого, як виманювати у людей гроші за нібито розіграш автомобілів. Він створював десятки фейкових сайтів, на які клювали довірливі громадяни", — зазначає Хаустов.

Також він каже, що поліція далеко не завжди хоче возитися з подібними справами.

"Я подав заяву в кіберполіцію. Мені відповіли, що треба писати в кіберполіцію за місцем проживання. А потім почали пояснювати, мовляв, у нас КПК, все складно, навряд чи ми доведемо", — підсумував волонтер

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення