​Офіційно: У Росії валютна паніка серед населення

Економічна скрута у Росії поглиблюється. Може... віддадуть Крим?

​Офіційно: У Росії валютна паніка серед населення

Російські чиновники визнають, що перспективи з економікою в державі не райдужні. Поки помічники Володимира Путіна звинувачують центробанк РФ у «грошовому голоді» і зауважують, що урядові антикризові програми – це тільки тимчасовий захід, прем'єр-міністру Росії Дмитру Медведєву взагалі порадили заборонити чиновникам робити будь-які прогнози щодо курсу валют.

Заборонити прогнозування курсу рубля

Як зазначив голова Інституту аналізу політичної інфраструктури Євген Тунік, міністрам, представникам Центробанку і чиновникам треба заборонити висловлювати прогнози щодо курсу рубля, щоб не провокувати «валютну паніку» серед населення, пишуть РИА «Новости».

«Звертаюся до вас з проханням негайно розглянути питання про введення мораторію для держчиновників і пов'язаних з ними осіб на будь-які прогнози з приводу зміни курсу рубля. Забороніть членам свого Кабінету міністрів і державним посадовцям в цілому висловлювати будь-які прогнози і припущення щодо розвитку ситуації на валютному ринку», - йдеться в тексті звернення Туніка до Медведєва.

Політолог переконаний, що валютний курс – найважливіший фактор, на який росіяни звертають увагу при прийнятті економічних рішень.

За його словами, висловлювання керівників Мінфіну, Мінекономрозвитку, Центробанку, «Сбербанка», а також екс-міністра фінансів Олексія Кудріна є основною причиною «побутової валютної паніки серед населення».

Тунік вважає, що ті чиновники, чия робота пов'язана з економічною і фінансовою політикою, не мають права давати прогнозів щодо курсу рубля, оскільки є «по суті носіями інсайдерської інформації і теоретично можуть нею маніпулювати в інтересах певних груп впливу».

Центральний банк спровокував фінансову «бульбашку»

Радник президента Росії Сергій Глазьєв розповів, що призвело до «грошового голоду» в реальному секторі економіки, передає RNS.

«Що стосується профіциту ліквідності, то він штучно створений Центральним банком. Шляхом підвищення процентних ставок вони різко скоротили попит на кредити з боку підприємств реального сектора, у яких рентабельність сьогодні в три рази менше процентних ставок на ринку», - каже Глазьєв.

Коментуючи можливі ризики на ринку іпотеки, Глазьєв заявив, що одну фінансову «бульбашку» політика Центробанку вже спровокувала.

«Політика Центрального банку вже створила «бульбашку» на валютному сегменті Московської біржі... Валютні спекулянти, напевно, дуже вдячні Центральному банку, тому що він створив унікальні умови для них покласти собі в кишеню приблизно $50 мільярдів за рахунок всіх інших учасників господарської діяльності», - сказав він.

Радник Путіна: Є ризик проїдання резервів

У свою чергу помічник президента Росії Андрій Бєлоусов заявляє, що антикризові програми – це тільки тимчасовий захід, потрібні стратегічні рішення.

«Ми не вирішили проблему бюджетного дефіциту. Ми опинилися від точки рівноваги при збереженні ненафтогазового дефіциту в районі 10% ВВП. Ми ставили завдання до кризи 2008 року його знизити до 3-5%, тоді у нас було десь 5-7%, в кризу він різко підскочив. Уряду не вдалося його знизити», - каже Бєлоусов, якого цитує ТАСС.

Він додає, що цю проблему доведеться вирішувати: «Тому що якщо дефіцит залишиться таким, то при збереженні цін на нафту на рівні $40-50 за барель ми будемо проїдати наші резерви з тією чи іншою швидкістю. Для того, щоб з цієї ситуації вийти, дефіцит потрібно скоротити. Це завдання майбутнього».

Грошей, аби витримати санкції, мало вистачити

Ще у кінці 2014 року російське видання «Ведомости» опублікувало статтю про те, що Володимир Путін разом із помічниками вирішили, що економіка Росії переживе приєднання Криму. Мовляв, валютних резервів, щоб анексувати Крим і витримати санкції, які можуть за цим послідувати, достатньо.

Тоді ж колишній міністр фінансів Олексій Кудрін пояснив: «Для Путіна резерви, які Росія акумулювала за останні 14 років, еквівалентні політичній владі».

Оточення Путіна не вдоволене ситуацією

Скрутну фінансову ситуацію російський уряд вже не намагається приховати. Так, цими вихідними Дмитро Медведєв у ході візиту до Криму на зауваження однієї з пенсіонерок про шалені ціни, на які неможливо прожити, відповів: «З пенсіями окрема тема. Пенсіями будемо займатися в країні, ми не можемо тільки в одному місці зробити пенсії. Просто грошей немає зараз. Знайдемо гроші, зробимо індексацію пенсій. Ви тримаєтеся тут, вам всього доброго, гарного настрою».

Враховуючи економічну ситуацію, що склалася, постає питання – як буде розвиватися ситуація, що буде далі?

Опозиційний депутат Державної думи РФ Дмитро Гудков не виключає, що двигуном можливих змін в Росії виступить, швидше за все, так звана «верхівка», а не широкі маси населення. За його прогнозами, Росія протримається під дією західних санкцій приблизно до травня 2017 року, а потім країну очікують серйозні економічні проблеми, які можуть привести до зміни влади. Гудков підкреслює, що люди з оточення Володимира Путіна незадоволені ситуацією в державі. Як відомо, проти значної кількості мільярдерів бізнес-партнерів Путіна введено персональні санкції, які передбачають заморожування активів і заборону видачі віз. Аналогічної думки дотримується і російський опозиційний політик, лідер партії «Западный выбор» Костянтин Боровий, який зазначав, що Крим – надто дорога іграшка.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення