Освітня реформа на Житомирщині: діти місяць без навчання, бо немає шкільного автобуса (відео)

У селі Слобідка Житомирської області учні не ходять на заняття, бо не мають, чим туди дістатися. Їхню дев'ятирічку закрили два роки тому, і майже три десятки дітей перевели до шкіл у сусідніх селах. А ті – за півтора десятки кілометрів.

Освітня реформа на Житомирщині: діти місяць без навчання, бо немає шкільного автобуса (відео)

Восьма ранку. На сільській автобусній зупинці збираються школярі та їхні батьки. Чи потраплять діти до школи сьогодні – ніхто не знає.

«Як їде автобус шкільний, то я пускаю, як не їде, то не пускаю», - каже матір першокласника Руслана Оникійчук.

Першокласник Назар за останній місяць на заняттях був усього кілька разів – саме стільки по учнів приїздив шкільний автобус.

Уляна Гуменюк була директором місцевої школи, тепер працює у Старосілецькій гімназії. Каже, що коли закривали місцеву школу – обіцяли золоті гори і шкільний автобус. Та він якраз і підвів: дітей – не возить.

До Кам'янобрідської школи понад п'ять кілометрів, до Старосілецьої – більше десяти. Долати такі відстані самотужки діти не можуть. Особливо – взимку.

Місцева маршрутка завжди переповнена, та й відправляється дуже рано. П'ятикласникові Дмитрові, аби потрапити нею до школи, потрібно прокидатися о шостій ранку. До зупинки хлопця навіть взимку мама везе велосипедом.

Більше того. Як розповідає жителька села Слобідка Людмила Кузьменко, до центра села дітям треба подолати 4 кілометри.

Через неорганізованість підвозу знижується й успішність. П'ятикласниця Дарина – відмінниця, але кожен пропущений матеріал змушена наздоганяти з мамою вдома.

Її матір розповідає, що через велику кількість пропусків в школу треба нести відповідні записки: чому не було дитини, де вона пропустила ці дні. «Що мені писати у записках?», - запитує жінка.

Цього разу школярам щастить – по них їде шкільний автобус. Щоправда, не їхній. Батьки впевнені: сьогодні автобус приїхав через журналістів.

«У мене п'ять сіл ондо. Це вже шосте, зараз сьоме буде», - каже водій.

Учні із села Слобідка прибули до школи на початку 10.00. Перший урок діти знову пропустили.

Куди подівся шкільний автобус?

Як виявилось, автобус, що мав би розвозити дітей зі Слобідки до шкіл і назад, стоїть ось у цьому боксі на ремонті вже цілий місяць.

Машині – 13 років. Не вистачає радіатора за 6 тисяч гривень. Чиновники ж звалюють проблему на систему закупівель.

Начальник відділу освіти Коростишівської РДА Іван Пархалевич пояснює, що весь ремонт запчастин здійснюється через систему «Прозоро». І коли треба терміново щось відремонтувати – це фізично неможливо.

Він обіцяє, що за кілька днів автобус у рейс вийде. До того часу дітей возитиме транспорт з інших сіл.

За словами директора Старосілецької гімназії Володимира Козловця, у районі повинен бути резервний автобус на випадок, коли автобус виходить із ладу. Але на резервний транспорт годі й сподіватися,бо тільки цього року ледве вдалося забезпечити усі десять шкільних маршрутів. Автопарк – вкрай застарілий. Тому перебоїв з підвозом учнів і надалі не уникнути.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення