Пашинський пішов на допит лише через 10 днів після інциденту тому, що катався на лижах - адвокат постраждалого

 Апостроф

У п'ятницю, 13 січня, повинні провести одночасний допит свідків у справі нардепа Сергія Пашинського, який прострілив ногу В'ячеславу Хімікусу в ході конфлікту на дорозі напередодні Нового року. Адвокат Хімікуса Марина Парінова в інтерв'ю "Апострофу" пояснила, чому в справі досі немає підозрюваних, а лише одні свідки, і розповіла, чи намагався нардеп зам'яти справу. Крім того, за словами захисниці Хімікуса, біля його будинку стали помічати підозрілі автомобілі.

Пашинський пішов на допит лише через 10 днів після інциденту тому, що катався на лижах - адвокат постраждалого

- Сергій Пашинський пішов на допит в прокуратуру через цілих 10 днів після інциденту. Чому прокуратура не допитала його раніше? І як це позначиться на ході справи такий пізній допит?

- Тому, що він перебував за кордоном на відпочинку та катався на лижах, тобто був відсутній в Україні, про що, власне, сам і повідомив ЗМІ по прибуттю. Не можу стверджувати, як це вплине на хід слідства, але можу зазначити, що така відстрочка, звичайно, дала більше часу на підготовку до слідчих дій Пашинському в порівнянні з Хімікусом, який, незважаючи на серйозне поранення і непростий стан здоров'я, після операції одразу брав участь у слідчих діях. Цей факт вказує на нерівність положень учасників подій.

- Яку позицію займає Сергій Пашинський у цій справі? Намагається дистанціюватися від конфлікту, надає прямий або непрямий тиск на потерпілого та його захисників, робить спроби залагодити все "по-мирному"? Не було або тиску на вашого підзахисного і спроб домовитися?

- Наскільки мені відомо, зараз спроб домовитися немає. У той же час у будинку В'ячеслава часто стали помічати незнайомі автомобілі, які проводять там багато часу без видимої причини, у зв'язку з чим ми попросили у слідства охорону для малолітніх дітей В'ячеслава і літніх батьків, які за ними доглядають фактично самі. Щодо пропозиції грошей, дружина постраждалого Ольга Хімікус говорила про те, що після події пан Пашинський "намагався на місці засовувати гроші в кишеню, нахабно". Це цитата.

- Чи згодні ви з кваліфікацією справи за статтею хуліганство? У прокуратурі запевняють, що в ході розслідування можуть змінити кваліфікацію.

- З кваліфікацією, як і з формулюванням події, внесеної до ЄРДР не згодні. У ході розслідування не може, а повинна бути змінена кваліфікація.

- Прокурор Дмитро Чібісов заявив, що у справі обвинувачених немає. Чому Пашинського допитують у якості свідка, а не підозрюваного? І чому досі нікому не оголошено підозру?

- Підозру поки не пред'явлено нікому, тому всіх допитують як свідків. На наш погляд, очевидним є те, що підозра повинно бути пред'явлена Пашинському, прокуратура не поспішає цього робити.

- У прокуратурі також сказали, що в якості свідка допитають і дружину і сина Пашинського, будуть допитувати В'ячеслава Хімікуса, дружину В'ячеслава Хімікуса і ще одного учасника інциденту, водія буса?

- В'ячеслав вже був допитаний, його дружина буде допитана. До речі, слідчий прокуратури прибув до В'ячеслава Хімікуса з метою допиту вже 2 січня, у той час як Сергій Пашинський вперше був запрошений для допиту тільки 10 січня.

- Депутати-однопартійці Пашинського кинувшись на захист Пашинського, запевняють, що постріл був зроблений з метою самозахисту. Чи побачили ви після того, як розібралися у справі, необхідність Пашинському стріляти, захищаючись від В'ячеслава Хімікуса?

- Ні, ніякої необхідності діставати і застосовувати зброю після звичайної словесної перепалки не було.

- Як вам доводиться будувати захист Хімікуса, виходячи з того, що силовики і нардепи намагаються дискредитувати процес, довести ситуацію до абсурду і максимально заповнити інформпростір білим шумом, щоб заплутати справу?

- Усі наші зусилля спрямовані на встановлення реальної картини події. Ми вважаємо неприйнятними коментарі окремих осіб, у тому числі не пов'язаних з розслідуванням, які ще до фактичного початку розслідування вже намагалися вселити всім тезу про доведеність вини Хімікуса у вчиненні злочину. Більше того, ми вважаємо, що такі дії є в тому числі тиском і втручанням в діяльність правоохоронців, які здійснюють розслідування. І нами подані з цього приводу заяви про відповідні злочини.

- Чи відчуває Хімікус і його близькі підтримку суспільства або держави? Як звичайні люди, з якими вам доводиться стикатися в рамках справи, ставляться до того, що трапилося?

- Безумовно, підтримка суспільства відчувається, і вона дуже важлива! В'ячеслав по натурі стійка людина, але те, що його підтримує така кількість людей, додатково надає йому сил. Багато йому дзвонять, пишуть, просто щоб сказати тепле слово, його підтримують лікарі і медичний персонал, ставляться з турботою, підбадьорюють, це дуже важливо для нього.

- Яка сума потрібна для реабілітації вашого підзахисного?

- Загальна сума невідома, багато чого буде залежати від того, як буде проходити реабілітація. Ясно тільки, що будуть потрібні значні кошти, до того ж на час реабілітації В'ячеслав повністю позбавлений можливості працювати і забезпечувати сім'ю.

- Багато хто порівнює ситуацію зі справою народного депутата Віктора Лозінського. Чи правильно це?

- Обставини у цих випадків не повністю збігаються і, звичайно, кожен злочин завжди унікальний. Безсумнівно, є деякі спільні риси цих ситуацій: наприклад, в обох випадках протилежними сторонами конфлікту є високопоставлений чиновник з одного боку і звичайний громадянин з іншого.

- У зв'язку з цією справою прокоментуйте своє ставлення до дозволу на вільне володіння вогнепальною зброєю в Україні.

- Це складне питання, що потребує відкритого обговорення в суспільстві. Що зараз можна сказати з упевненістю - це є безумовною підставою переглянути існуючий вільний підхід до видачі нагородної зброї.

Юлия Забелина

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення