П’яні за кермом: як карають в Україні, Європі та Китаї (відео)

В Україні посилили відповідальність за кермування у нетверезому стані. Але чи достатньо? За те, що виробляють на дорогах українські водії, за кордоном передбачено позбавлення волі і навіть смертна кара.

П’яні за кермом: як карають в Україні, Європі та Китаї (відео)

Велика кількість ДТП в Україні, у яких гинуть і травмуються люди, стається через кермування у нетверезому стані. Статистика за перше півріччя цього року у порівнянні з таким самим періодом минулого року є навтішною: кількість ДТП, в яких травмувалися люди, зросла майже на 28%. За 6 місяців сталося 12 тисяч ДТП, в результаті яких 1417 громадян загинули, а травмовано понад 15 тисяч осіб.

Їзда під оковитою – друга в Україні причина смертельних аварій. Перша – свідоме порушення правил дорожнього руху. Парламентарі підвищили штрафи за кермування автомобілем у нетверезому стані, але коли вони почнуть діяти - поки не відомо. Адже закон вступає в силу наступного дня після його опублікування в урядових ЗМІ. Але для цього його спочатку повинен підписати спікер Верховної Ради і передати на підпис президенту. В середньому на це може знадобитися близько 20 днів, і закон може запрацювати вже до кінця липня.

«Вивчивши статистику за 2015 рік, побачив, що було складено близько 91 тисячі 100 протоколів за керування в нетверезому стані. Це жахлива цифра. Ми прийшли до висновку, що потрібно зробити неможливим навіть уявлення того, що людина, вживаючи алкоголь, може поєднувати одночасно керування транспортним засобом», - сказав «Надзвичайним новинам» народний депутат Андрій Тетерук, автор законопроекту.

За новим законом, кермувальника, який попався вперше у нетверезому стані, змусять заплатити 10 тисяч 200 гривень і позбавлять водійських прав на рік. Вдруге за таке порушення доведеться викласти понад 20 тисяч і не сідати за кермо три роки. А якщо водій попадеться п’яним втретє упродовж року - штраф сягне 40 тисяч, а з правами доведеться попрощатися аж на 10 років.

У порівнянні з законодавством деяких інших країн такі міри здаються навіть м’якими. Адже за те, що виробляють на дорогах українські водії, за кордоном передбачено навіть позбавлення волі і смертна кара. На сайті голови держави зареєстрована електронна петиція щодо встановлення кримінальної, а не адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння. Втім, вона набирає дуже мало голосів. За умови, якби документ набрав 25 тисяч голосів, президент мав би розглянути це звернення.

Чому у Європі і Китаї небезпечно сідати п’яним за кермо

За кордоном сума штрафу залежить від того, скільки водій випив оковитої. Чим вище проміле алкоголю – тим більше доведеться платити. Приміром, у Німеччині якщо у крові водія міститься від 0,3 до 1,0 проміле алкоголю, він може відбутися лише штрафом у розмірі 500-700 євро. Якщо ж вміст алкоголю перевищує 1 проміле, водій позбудеться не тільки прав на 5 років, а й свободи.

Якщо водій у Італії буде помічений п’яним за кермом, а в його крові міститиметься від 0,8 до 1,5 проміле алкоголю, він буде змушений заплатити від 800 до 3200 євро. Окрім цього, кермувальник буде позбавлений водійських прав на строк від 6 до 12 місяців, а також є імовірність, що позбудеться на півроку і волі. Якщо ж рівень алкоголю вищий, ніж 1,5 проміле, водій сяде за ґрати на термін до двох років, заплатить штраф у розмірі до 6 тисяч євро, а також позбудеться прав на 2 роки.

У Китаї водія, який сідає за кермо напідпитку і позбавляє життя людину, чекає публічна смертна кара, за якою спостерігають навіть діти. На засуджених за такий злочин чекає страшний вирок: розстріл або смертельна ін’єкція. Приреченому на смерть вводять або анестетик, який починає діяти вже за 10-20 секунд, або ж цианістий калій, який вбиває за 1-2 хвилини. Також у Китаї існувала практика, коли голови страчених вішали на світлофорах, аби показати водіям, що буде з ними, якщо вони сядуть за кермо в нетверезому стані.

За кермо «під мухою» полюбляють сідати не тільки звичайні українці, а й чиновники. Але дуже часто завдяки хабарям можновладців експертиза на алкоголь виявляється негативною. Справу закривають за відсутності складу злочину, а винним у ДТП взагалі стає сам постраждалий.

Найстрашніші ДТП у виконанні п’яних чиновників, правоохоронців і навіть священика

У червні нинішнього року на Прикарпатті священик отець Тихон Кривецький на джипі збив гурт людей і втік з місця ДТП. Внаслідок аварії загинула 33-річна Світлана Семіонел. Водій стверджував, що п’яним не був, а втік з місця події, бо злякався. Проте односельці провели власне розслідування. Зокрема, працівники ресторану, в якому перед аварією відпочивав священик, підтвердили, що він вживав спиртне. Наразі винуватцю аварії обрано запобіжний захід – тримання під вартою строком два місяці.

Трагічним видався день 4 червня цього року для жителів Василькова. Тоді водій ВАЗа протаранив рекламну конструкцію, після чого збив двох дівчаток - 10-річну Діану і 12-річну Анастасію. Одна дитина померла на місці, іншу у важкому стані госпіталізували до реанімації. Однак зусилля медиків виявилися марними - дитина померла. За словами свідків, винуватець ДТП їхав зі швидкістю близько 140 км/год. Як пізніше показала експертиза, у крові 25-річного Максима Сівовни рівень алкоголю становив 1,8 проміле, а це майже ціла пляшка горілки. За фатальним збігом обставин, Максим навчався в тій самій школі, що і загиблі дівчатка, і навіть жив за кілька вулиць від них. Тепер йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

П’яний помічник судді Київського окружного адміністравтивного суду Борис Кириченко забрав життя 18-річного Андрія Юзюка. 26 травня 2013 року близько 23:30 на проспекті Григоренка у Києві «Audi» чиновника вилетіла на тротуар. Експертиза у його крові виявила майже 2 проміле алкоголю. Суд дав Кириченку 8 років позбавлення волі та зобов’язав виплатити півмільйона гривень моральної компенсації родині загиблого.

У січні 2013 року на Запоріжжі «Lexus», яким кермував п’яний майор міліції, протаранив старенький «Запорожець», що стояв на узбіччі. Внаслідок аварії загинула 21-річна дівчина. У день своєї загибелі вона дізналася, що вагітна. А винуватець ДТП, який на той момент перебував під мухою, оцінив життя загиблої у 10 тисяч доларів. Таку суму він пропонував родині Катерини в обмін на відсутність притензій до нього.

У серпні 2012 на Луганщині 32-річний голова села, будучи напідпитку, наїхав на трьох молодих людей, двоє з яких померли. Молодь поверталася із дискотеки, як раптом автомобіль «Volkswagen» вилетів на них із зустрічної смуги. Замість того, аби допомогти потерпілим, чиновник викинув закривавлені тіла людей в кювет, прикривши їх гілками дерев, де їх спіткала мученицька смерть. Хлопця і дівчину ховали в одній труні і в весільному вбранні. Восени вони планували одружитися.

На столичному мосту Патона взимку 2007 року водій на шаленій швидкості наїхав на двох ДАІшників та водія евакуатора. Останній від отриманих травм помер у лікарні, а двоє чоловіків – на місці. Винуватцю, який спричинив ДТП у стані алкогольного сп’яніння, суд дав 10 років тюрми, однак відсидів він лише 3,5 роки. Його відпустили, бо відзначився засуджений начебто хорошою поведінкою в колонії. Більше того, водій, який позбавив життя трьох людей, повернув собі водійські права.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення