Рівненська «бурштинова змова»: тисячі доларів щодня

Правоохоронці затримали щонайменше п’ятьох людей за підозрою у організації незаконного видобутку бурштину у Рівненській області. Обшуки тривають.

Рівненська «бурштинова змова»: тисячі доларів щодня

У рамках ліквідації організованого злочинного угруповання, яке займалося незаконним видобутком бурштину Рівненської області, затримано п'ятьох підозрюваних, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко вчора ввечері, 4 липня.

«Зараз відбуваються по всій території понад 100 обшуків. На цей момент затримано четверо, і суд ухвалить рішення проміру запобіжного заходу у встановлений законом термін», – уточнив очільник ГПУ на брифінгу в Рівному.

Пізніше він додав, що п'ятого підозрюваного затримано у Києві.

Як виявилось, серед чотирьох затриманих був і заступника прокурора Рівненської області Андрій Боровик. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Підкреслимо, що генпрокурор має намір відсторонити від виконання обов'язків і самого прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука.

«Моїм рішенням, яке я підпишу сьогодні вночі, повернувшись до столиці, прокурор області буде відсторонений від займаної посади. Буде призначений виконувач обов'язків, а потім, з великою впевненістю можу сказати, що в області буде призначений новий керівний склад прокуратури», – заявив він на брифінгу.

Новий тип «перевертня» – «годинниковий прокурор»

В СБУ відзвітували, що під час обшуку у Боровика було знайдено колекцію годинників вартістю більше 100 тис. доларів.

фото/ twitter СБУ

Окрім того, прес-служба відомства повідомила про затримання підполковника спецслужби за прикриття незаконного видобутку бурштину.

фото/ twitter СБУ

Потужне кримінальне угруповання: як це працювало

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, слідство вважає, що членами злочинної групи є 32 людини.

Він переконаний: мова йде про потужне кримінальне угруповання за участі правоохоронних органів.

Очолював злочинне угрупування заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик. Його головними помічниками були керівник та співробітник структурного підрозділу обласного управління СБУ. Також до групи входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції та його підлеглий, діючі та колишні працівники поліції, голови двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету.

«За «дозвіл» на видобуток каміння правоохоронці щодня отримували шалені гроші. У разі незгоди – затримання старателів та вилучення техніки… оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції України викрили масштабну корупційну схему з числа правоохоронців. Вони, замість того, щоб боротися з негативним явищем – займались «кришуванням» незаконного видобутку бурштину», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Військовою прокуратурою ГПУ було відкрито кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України: ст. 225 (Створення злочинної організації), 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 4ст. 426-1 (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони надр), ст. 198 (Придбання або збут майна, за відомо здобутого незаконним шляхом) та ч. 5 ст.191(Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем)

Трохи про ринок незаконної торгівлі бурштином

Ринок незаконної торгівлі бурштином в Україні оцінюється в 500 млн доларів на рік,кажуть чиновники.

Компанії, які хочуть видобувати на законних підставах, можуть роками оформляти необхідні документи.

Добувачі вже давно звинувачують поліцію в змові і в «кришуванні» прокурорами, політичними діячами і бандитами. Вони кажуть, що поліція часто зупиняє їх роботу, тому що вони відмовляються платити хабарі, залишаючи у спокої тих, які платять.

Видобуток бурштину є засобом існування десятків тисяч людей у цій дуже збіднілій області. В останні кілька років ціни на бурштин виросли на тлі буму попиту з боку Китаю. На сьогоднішній день в регіоні, де середня заробітна плата становить близько 140 доларів, різноробочий, який є здобувачем бурштину, може заробити 20 доларів в день, в той час як власник самої видобутку може отримувати щодня тисячі.

Цей бум стимулював корупційні схеми ще при колишньому українському президенті Вікторі Януковичі. Тоді в цю мережу були залучені різні чиновники і ситуація з незаконним видобутком бурштину проходила стабільно на тлі загального замовчування проблеми.

Після Майдану, який змусив Януковича втекти, ці корупційні схеми розпалися, що «розпалило» бої за контроль над видобутком.

Не можна говорити про повну бездіяльність держави в наведенні ладу в цій проблемній сфері. Вона таки продукує рішення, спрямовані на врегулювання видобутку сонячного каменю. Наприклад, на бурштинових землях створено поліцейські станції, здійснюються регулярні патрулювання місць можливого видобутку із залученням Нацгвардії, інші заходи.

Проте без нормативного врегулювання питань видобутку бурштину репресивні заходи лише консервують проблему. Звісно, держава давно обіцяє поставити законодавчий хрест на «бурштинових війнах», проект відповідного закону «Про видобування та реалізацію бурштину» понад рік «читається»в парламенті, але схвалення ніяк не отримує.

Тоді як закон має стати першою ластівкою нового порядку господарювання — прозорого і відкритого. Більше того, потрібно супроводити легалізацію необхідним пакетом інших заходів, які зроблять нелегальний видобуток небезпечною і нерентабельною справою. Небезпечним він є й зараз, але шкурка явно варта вичинки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення