Що сталося з україно-російським літаком Ан-148 через декілька хвилин після зльоту? Основні версії

 Meduza

​Вдень 11 лютого в Підмосков'ї відразу після вильоту з аеропорту Домодєдово розбився Ан-148 «Саратовских авіаліній». Загинули 65 пасажирів і шість членів екіпажу. Знайдений поки тільки один чорний ящик, а джерела ЗМІ в слідчій групі і авіаційні експерти висувають найрізноманітніші версії того, що сталося.

Що сталося з україно-російським літаком Ан-148 через декілька хвилин після зльоту? Основні версії

Одна з головних версій - руйнування літака в повітрі. До цього міг привести вибух на борту: наприклад, теракт або вибух двигуна через неполадки. Джерела «Коммерсанта» згадують єдину досі катастрофу Ан-148 в 2011 році. Тоді під час навчального польоту екіпаж значно перевищив максимальну швидкість, тому що датчики давали невірні показники. В результаті літак розвалився в повітрі від перевантажень і всі шість членів екіпажу загинули. Ті ж джерела відзначають, що саме на розбитому літаку «Саратовских авіаліній» Ростраснадзор в 2017 році виявив порушення: масло в його двигунах замінювалося в два рази рідше, ніж це необхідно. На користь версії про руйнування літака в повітрі говорить той факт, що площа розкиду уламків склала близько 30 гектарів.

Проти версії про вибух в повітрі говорять перші дані, отримані слідством. Джерело РБК стверджує, що двигуни працювали аж до зіткнення із землею. Звідки отримана ця інформація, не уточнюється, але єдиний знайдений поки чорний ящик - це параметричний самописець, який якраз реєструє відомості про системи літака. Теракт вважається малоймовірним, так як слідів вибухівки не знайшли. Великий розкид уламків прихильники цієї версії пояснюють так: літак врізався в землю з повними баками пального і стався вибух

Так чи інакше, авіакатастрофа сталася так швидко, що пілоти не встигли повідомити про це. Літак знаходився в повітрі всього кілька хвилин, екіпаж отримав дозвіл на набір висоти і після цього перестав відповідати на запити. Версія про те, що пілоти запросили аварійну посадку в Жуковському, не підтвердилася. На графіку висоти польоту (блакитна крива на знімку), отриманому flightradar24, видно, що Ан-148 поступово піднімався, потім ненадовго знизився, вирівнявся і після цього впав.

Літак не пройшов протиобледенілу обробку. Все передпольотні процедури були виконані, але командир екіпажу Валерій Губанов з невідомих поки причин відмовився від спеціальної обробки на землі. При цьому у Ан-148 є система обігріву корпусу, а льотчики відзначають, що при обмерзанні літак не встиг би набрати висоту, відразу завалившись набік (борт «Саратовских авіаліній» піднявся майже до двох кілометрів). У СК відзначають, що важкі погодні умови залишаються в числі пріоритетних версій авіакатастрофи.Версія про зіткнення з вертольотом повністю виключена. Після виявлення на місці падіння поштових пакунків «Інтерфакс» з посиланням на неназване джерело повідомило, що Ан-148 міг зіткнутися з вертольотом «Пошти Росії». Цю версію повністю спростували в МНС, а «Пошта Росії» пояснила, що на борту Ан-148 був мішок з рекламними листівками.

Нагаємо, що модель літака Ан-148, який розбився в Росії 11 лютого, розробляли в Україні, а в самих машинах стоять українські двигуни.Відзначають, що на цей момент програма з їх виробництва згортається через погіршення відносин між двома країнами.Всього в Росії було вироблено 29 Ан-148, усі вони були випущені Воронезьким акціонерним літакобудівним товариством (ВАЛТ) у червні 2010 року та належали "Ільюшин Фінанс Ко" (ІФК).Перші шість літаків Ан-148 потрапили до авіакомпанії "Росія", яка розташовувалася в Пулково. Літак, який упав у Московській області, був одним із цих шести літаків

Літаки Ан-148 почали надходити до "Саравіа" в листопаді 2016-го. Спочатку говорили про сублізинг чотирьох таких машин, потім їх кількість зросла до шести. Зокрема, Ан-148 використовують у Красноярську, де "Саравіа" перевозить вахтовиків "Роснафти" та виконує регулярні пасажирські рейси.

Також Мотор-Січ-завод виробник двигунів для Ан-148 надав офіційний коментар:"Йде розслідування. Двигуни працювали до кінця. "Мотор Cіч" поставляв їх в 2014 році, після цього двигуни більше не обслуговували", – йдеться в повідомленні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення