Сексу немає. Держдума збирається заборонити росіянам дивитися на «красивих жінок»

У Держдуму Російської Федерації був внесений законопроект, який не дозволяє «експлуатувати інтерес до сексу або сексуальних функцій»

Сексу немає. Держдума збирається заборонити росіянам дивитися на «красивих жінок»

Російські депутати прагнуть працювати. Судячи з усього, гучне закінчення парламентської сесії, пов'язане із прийняттям славнозвісного «антитерористичного пакету Ярової», мотивує можновладців не зупиняти законотворчу діяльність.

Днями депутат фракції «Справедлива Росія» Олег Міхєєв виніс на розгляд Держдуми законопроект, який передбачає внесення поправки в закон «Про рекламу». Про це повідомив ТАСС.

Відповідно до поправок, пропонується заборонити «експлуатувати інтерес до сексу» в будь-якій рекламі – телевізійної, паперової тощо. Зокрема, в законі пропонується прописати, що реклама не повинна «експлуатувати інтерес до сексу або сексуальних функцій, формувати легковажне або зневажливе ставлення до сексуальних функцій або до реалізації сексуальних функцій».

Слід підкреслити, що не уточняється, чи будуть поширюватися заборони на товари, безпосередньо пов'язані з еротикою і сексом: нижню білизну, засоби контрацепції, БАДи для підвищення потенції і т. д.

«Рекламщики формують неправдиві цінності»

Аргументуючи необхідність прийняття своєї ініціативи, депутат висловив думку, що сексуальні образи – «мабуть,найефективніший і безпрограшний спосіб привернути увагу до рекламного повідомлення». Сьогодні при просуванні багатьох товарів даний підхід став мало не універсальним, стверджує він.

«Поклавши в рот жувальну гумку, юнак відразу ж сподобається дюжині молоденьких і сексапільних дівчат, каже реклама. Випивши чашечку розчинної кави, молода людина може розраховувати на незабутні сексуальні пригоди. Надівши туфлі відомої торгової марки, їх володар всерйоз очікує, що найшикарніші жінки світу схиляться до його ніг»

Разом із тим, «виставляючи секс на загальний огляд і граючи на чоловічих комплексах і сексуальних інстинктах, рекламщики завдають шкоди суспільній моралі, формуючи у молоді помилкові цінності, жертвами яких згодом стають наші дорогі жінки», попередив парламентарій.

Не пройшли повз народного обранця і питання статевого рівноправ'я. Міхєєва турбує, що жінки виглядають в рекламних творах як слухняні об'єкти сексуального бажання, «тобто як люди другого сорту,підлеглі чоловікам»

Сексуальні образи на білбордах можуть привести до ДТП

Додатковим негативним фактором Міхєєв назвав вплив подібної реклами на безпеку на дорогах.

«Наша з вами нервова система влаштована так, що ми не можемо не помітити яскравий сексуальний образ на білбордах або брандмауерах, перебуваючи за кермом автомобіля», - узагальнив автор ініціативи.

За його словами, втрата пильності навіть на частку секунди в таких випадках може спровокувати аварії, в тому числі з численними жертвами, проте рекламні компанії та виробники товарів «в гонитві за наживою про це не зважають».

Подібна «креативність» російських маркетологів нерідко дійсно викликає суперечливу реакцію. Наприклад, у минулі роки на столичних автомагістралях з'являлися гігантські постери з двозначними висловами і каламбурами. Згадаємо хоча б рекламу пилосмоку зі слоганом «Пил смокчу за копійки», де перше слово візуально практично не читалося.

Держдума VII скликання почне свою роботу не пізніше 18 жовтня цього року, тобто не більше ніж через місяць після єдиного дня голосування, яке відбудеться 18 вересня. Тому не виключено, що на той час про законопроект Міхєєва успішно забудуть...

Що говорить суспільство?

Ініціативу Міхєєва на своїй сторінці у Facebook прокоментував опозиційний російський політик Дмитро Гудков.

В свою чергу, рекламний спеціаліст Михайло Кошелев у коментарі для Лента.Ру. відзначив, що незважаючи на окремі слабкі місця в законі, він і його колеги підтримують ініціативу депутата.

«В останні два-три роки нічого особливо провокаційного в Росії не створювалося, вся найяскравіша реклама того, що має на увазі новий закон, - локалізовані версії світових рекламних кампаній. Нерідко це дуже хороші ролики, які і на рекламних фестивалях збирають призи, і людям запам'ятовуються не стільки сексом, скільки хорошим гумором. Я з цікавістю стежу за законодавчими ініціативами Олега Міхєєва. Це він запропонував заборонити кеди, не пускати дітей в магазини комп'ютерних ігор, а спиртне продавати тільки з пластикових карт.

Дуже своєчасно політик звернув увагу і на проблему сексуальності в рекламі. Як фахівець я підтримую напрям думок ініціатора закону: якщо знімаєш рекламу про дезодорант - треба знімати сюжет про запах поту, з яким той бореться, а не про те, що він подобається жінкам. І зовсім вже неприйнятно, що подобається він саме красивим жінкам, ніби більше показати нікого...», - зазначає Кошелев.

Втім, на думку експерта, Міхєєва бентежить саме ланцюжок «купи річ - станеш привабливим в очах протилежної статі».

«Але при такому підході реально існуючого рекламного ролику,коли покупець включає пилосмок і зриває плаття з жінки, яка проходить повз, закон ніяк не торкнеться, адже тут немає навіть натяку на повідомлення «пилосмок - об'єкт бажання». Незважаючи на окремі слабкі місця в законі, я і мої колеги підтримуємо заборону: адже чим складніше умови технічного завдання, тим цікавіше виходить реклама!», - резюмує рекламщик.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення