Справа Вороненкова: що справді важливого не встиг зробити політик, який приїхав жити в Київ (відео)

«Чому бути – того не минути. Я не збираюся ховатися переховуватися ... Я приїхав сюди жити»

Справа Вороненкова: що справді важливого не встиг зробити політик, який приїхав жити в Київ (відео)

Розстріл опального політика, екс-депутата російської Держдуми Дениса Вороненкова під стінами одного з найдорожчих готелів столиці Premier Palace Hotel. Важлива зустріч, на яку прямував політик, так і не відбулася.

На батьківщині Вороненков був оголошений зрадником і розшукувався за шахрайство. Чи боявся він помсти і смерті? В одному з останніх інтерв’ю, відповідаючи на запитання про власну безпеку, казав: «Я б був вам дуже вдячний, якби ви поставили це питання з приводу моєї безпеки Генеральній прокуратурі України. А так, я вважаю, що треба обережно пити чай і каву в незнайомих місцях». Також він зазначав, що Росія є державою, яка знищує людей, які не вмонтовані в її політичну систему. «Що ж тепер, жити з постійним страхом?», - казав Вороненков.

Подробиці справи політика – у спеціальному репортажі «Надзвичайних новин».

Останні місяці життя Вороненкова

Денис Вороненков засідав у російському парламенті від комуністичної партії. В Україну він перебрався восени 2016-го, разом із дружиною – оперною співачкою Марією Максаковою, теж екс-депутатом думи – тільки від президентської «Єдиної Росії». Свій переїзд чоловік мотивував політичним переслідуванням із боку ФСБ. У одному з останніх інтерв'ю політик говорив про справу Януковича.

«Я думаю, що в березні почнеться суд, і я буду давати свідчення. Відкрито, в судовому слідстві», - казав Вороненков.

Після втечі в Україну вдома його назвали зрадником, оголосили у міжнародний розшук і заочно арештували за підозрою у шахрайстві. Показове вбивство Вороненкова та його дружини передрікали ще в лютому. Саме тому екс-депутат побоювався за своє життя і погодився на державну охорону.

«Чому бути – того не минути. Я не збираюся ховатися, переховуватися. Потім: я все-таки вважаю, що українські спецслужби виросли за ці три роки, дуже сильно виросли в своїй кваліфікації. Тому я не переживаю», - казав він в одному зі своїх останніх інтерв’ю. А відповідаючи на питання, як довго планує залишається в Україні, сказав: «Я приїхав сюди жити».

Ілля Пономарьов: Денис Вороненков збирався створити центр розслідувань

Слідчі переконані, що Дениса Вороненкова прибрали як небажаного свідка. Коли напав убивця, екс-депутат саме йшов на зустріч зі своїм колишнім колегою. Ілля Пономарьов певен – це не що інше, як помста Вороненкову від Росії.

«Він багато знав про те, що є дуже вразливим елементом для всієї путінської влади», - сказав екс-депутат Державної думи Російської Федерації Ілля Пономарьов.

«Тут він дав свідчення у справі Януковича і збирався працювати над розслідуванням корупційних справ, які проходили в Росії, хотів зробити такий не державний центр розслідувань, щоб розслідувати ось це відмивання грошей російськими правоохоронцями, але ось це йому не дали це зробити», - розповів також Пономарьов.

Саме вчора Вороненков мав іти на черговий допит до військової прокуратури. До ймовірних мотивів замаху в Генпрокуратурі додають і те, що загиблий був особистим ворогом Путіна. Ще у двотисячних він викрив скандальну справу, відому під назвою «Три кити».

«В ході своєї діяльності вони виявили, що контрабанда меблів, які йшли в магазин «Три кита», виявилися частиною величезної контрабанди СБ РФ. За наслідками цього розслідування було звільнено декілька десятків генералів ФСБ», - нагадав генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Подробиці вбивства Дениса Вороненкова

Перестрілка сталася 23 березня о 12.00 на розі вулиці Пушкінської та бульвару Тараса Шевченка. Стріляв кілер, а йому у відповідь – охоронець екс-депутата. Поранень дістали всі троє.

На місце трагедії миттю з'їхались всі високопосадовці: генпрокурор Юрій Луценко, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, голова СБУ Василь Грицак. Потім приїхала і дружина загиблого Марія Максакова. Жінка в шоковому стані. Вона впала. Потім довго з кимось розмовляла телефоном, зайшла до готелю, а далі – поїхала геть одночасно з генеральним прокурором. Тіло її чоловіка забрали, коли експерти закінчили роботу.

На відео видно, як охоронець піднявся на ноги. До нього одразу підбігли поліцейські та відвели чоловіка до швидкої. Він тримався за живіт з лівого боку. Ймовірно, саме туди влучила куля кілера.

Вижив після перестрілки й кілер. Відомо, що йому 29 років. Його розшукували дніпровські правоохоронці – за фінансові злочини. Обох поранених відвезли до найближчих медзакладів. Кілер та бодігард опинились на операційних столах. Один із них – у 17-ій лікарні. Хто саме – таємниця.

«Цей випадок ми не коментуємо, пробачте», - каже завідувач відділення Київської лікарні №17 Дмитро Мясніков.

Кабінет головного лікаря – під охороною. У відділення політравм не пускають нікого, крім персоналу. Повсюди на території медзакладу спецпризначенці. Судячи з їх кількості, тут оперують саме виконавця злочину – кілера, який і вбив екс-депутата. Скільки поранень та куди саме йому поцілили – медики мовчать.

У кілера два поранення. Про це трохи згодом на екстреному брифінгу повідомив генпрокурор. Охоронець спрацював максимально чітко, але його влучний постріл у голову тепер унеможливлює слідчу роботу. Смерть кілера значно ускладнить розслідування.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення