Таємниця Порошенка. Як закривали справу президента і ховали документи за грифом «секретно»

 Схеми

​Управління державної охорони на чолі з Валерієм Гелетеєм засекретило документи щодо земельної ділянки Петра Порошенка в історичній частині Києва, де була зруйнована пам’ятка національного значення.

Таємниця Порошенка. Як закривали справу президента і ховали документи за грифом «секретно»

Про це йдеться у розслідуванні "Схем" (спільного проекту Радіо Свобода та UA:Перший).

П’ять років тому, коли Петро Порошенко тільки став президентом України, за ним тягнулась одна «невирішена проблема». Міліція розслідувала кримінальне провадження за фактом руйнування історичної пам’ятки – інцидент стався ще у 2012 році на його приватній ділянці у центрі Києва навпроти Лаври.

Цю землю Порошенко отримав за безцінь у результаті нехитрої схеми, про яку журналісти Радіо Свобода розповіли у перший рік його президентства. На цій, тепер приватній землі розташована пам’ятка національного значення – земляний вал Київської фортеці, Олексіївський люнет, який був частково зруйнований будівельною технікою, що мала звести маєток для Порошенка. Та після обрання Порошенка президентом тодішня міліція швидко закрила справу – нібито «у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення», хоча факт руйнування пам’ятки – а це кримінальний злочин – раніше був встановлений слідством. Уже нова поліція довгий час не могла розшукати бодай якісь матеріали того провадження. А коли «Схеми» офіційно запитали у різних державних органів документи щодо землі Порошенка і дозволи на ній будуватись, які можуть бути доказами вчиненого ним кримінального злочину – виявилось, що їх вилучило Управління державної охорони, підпорядковане президентові. Документи заховали під грифами службової і навіть державної таємниці.

Журналісти з'ясували, що дозвільні документи на забудову, реставрацію, охоронні договори на пам’ятку, результати інспекційних перевірок тощо були вилучені з Міністерства культури, з двох різних департаментів КМДА (охорони культурної спадщини та з питань архітектурно-будівельного контролю), та з Інституту археології НАН України.

На запит про інформацію ці установи посилалися або на лист УДО від 12 листопада 2018 року, за яким така інформація віднесена до "державної таємниці", або казали, що запитувані документи "знаходяться на тимчасовому зберіганні в УДО".Міністр культури Євген Нищук на питання журналістів відповів коротко, що він "не в курсі справи".

В УДО на запит програми відповіли, що "інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Управлінні державної охорони України, затвердженого наказом УДО від 27.02.2018 № 85. З цих підстав, відповідно до статті 22 закону про доступ до публічної інформації та статті 20 закону про інформацію запитувана інформація не може бути надана".

Журналісти також звернулись із запитом на ім’я Петра Порошенка до Адміністрації президента, але там не надали коментарів до ефіру програми.

Сам Порошенко також відмовився відповісти на питання журналіста."Я зараз на мітингу, вибачте", – сказав президент.

Нагадаємо: У 2015 році ЗМІ повідомляли, що Порошенко через оборудку отримав землю в Царському селі

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення