Топ-10 найбагатших народних депутатів (відео)

Якщо раніше українці могли тільки здогадуватися про те, яким майном володіють чиновники, то тепер люди остаточно переконалися: вітчизняні можновладці не живуть на одну зарплату, бо декларують сотні квадратних метрів нерухомості, гектари земельних ділянок, елітні автомобілі. А деякі чиновники багаті навіть на святі мощі, храми та трильйон гривень.

Топ-10 найбагатших народних депутатів (відео)

Випадковий трильйон гривень як жарт

Колишній комбат батальйону "Айдар", нині депутат Верховної Ради Сергій Мельничук у своїй декларації вказав один трильйон гривень. За підрахунками журналістів "Надзвичайних новин", це 37 мільярдів доларів, що дорівнює майже двом бюджетам України. Купюрами по сто доларів можна викласти 23 кілометри дороги, як підрахував сам Мельничук. Тепер народний обранець виправдовується, мовляв таких грошей у нього ніколи не було. Більше того, не має навіть квартири у Вінниці, яка теж вказана у декларації чиновника.

Сергій Мельничук

"Основна мета вказання трильйона – це привернути увагу світової громадськості до того, що зараз діється в Україні. Ті люди, які грабували країну 25 років, зараз намагаються поставити, оприходувати так своє майно, свої статки, які вони награбували", - каже народний депутат Сергій Мельничук.

Якщо ж вказання трильйона гривень у декларації дійсно випадкове і нардеп цього не виправить, то ним має зацікавитись Національне антикорупційне бюро.

"Якщо пан Мельничук зараз не виправить свій трильйон, то НАБУ прийде до нього з перевіркою і це буде позиціонуватись як брехня в декларації, завідоме подання неправдивої інформації в декларації. А це кримінальна відповідальність. Тому в нього є зараз сім днів, щоб виправити свою декларацію, як це вимагає чинне законодавство, за яке він, до речі, голосував. Або ж це може бути підставою для відкриття кримінального провадження", - пояснює представник Центру протидії корупції Олександра Устинова.

Дорогі годинники, шуби та лампада для Благодатного вогню

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров задекларував 8 квартир та будинків, 26 земельних ділянок, 29 коштовностей та годинників.

Роман Насіров

У депутата від Радикальної партії виявилося чимало зразків колекційної зброї, починаючи із 14 століття. Є також готівка на мільйон гривень, однак немає власного житла. Від бодай одного із задекларованих предметів старовини не відмовилися б у Національному художньому музеї України, якому постійно не вистачає фінансування.

Ще один депутат-радикал 27-річний Андрій Лозовий, який робив політичну, а не бізнес кар'єру, продемонстрував своє збагачення за один рік. У своїх деклараціях за 2015 рік він вказував 69 490 грн, за 2014 рік - 37 612 грн, за 2013 рік - 32 750 грн. А в декларації за 2011 рік, яку він подавав до ЦВК, значиться його річний дохід у розмірі лише 5 234 грн.

Тепер же, у декларації за 2015 рік, народний обранець зазначив, що володіє 800 000 грн, 50 000 доларів, 150 000 євро в готівці, а крім цього має ще багато цінного рухомого майна, яке коштує понад 121 800 грн: чотири годинники різних марок, сто вісімдесят шість пляшок колекційного вина з багатьох країн світу, більше сімдесяти різних українських, афонських та єрусалимських ікон, англійські та голандські меблі 19 сторіччя, ікону "Благовіщення" 16 сторіччя, хрест-енколпіон із Святими мощами 13 сторіччя, колекцію з тридцяти двох одиниць холодної зброї 19-20 століть, пожиттєвий портрет Святого Іоана Кронштадтського з оригінальним підписом святого, датований 1893 роком.

Депутат від Опозиційного блоку Михайло Добкін здивував колекцією книжок, серед якої п'ять томів "Життя тварин" та "Історія людства" Гельмольта 1904 року видання. У володінні нардепа є і лампада для перевезення Благодатного вогню.

Михайло Добкін

Ще один нардеп від Опоблоку Денис Омельянович у своїй декларації за минулий рік вказав 52 земельних ділянки, площею майже півтора мільйона квадратних метрів, а вартість - майже три мільйона. І це, враховуючи ціну на момент придбання. Окрім цього, у власності нардепа квартира площею 120 квадратних метрів. Ще одна квартира, площа якої становить 114 квадратних метрів, земельна ділянка площею 100 квадратних метрів, два гаражі площею 13 та 20 квадратних метрів, які знаходяться увласності дружини нардепа Омельянович Наталі. Крім цього, депутат має елітний наручний годинник "Girard Perregaux" вартістю двісті десять тисяч та автомобіль "Land Rover", який коштує один мільйон п'ять тисяч. Інший автомобіль "BMW" вартістю сімсот п'ятдесят тисяч належить дружині нардепа.

Вже підраховано, що всього депутати задекларували 12,3 мільярдів гривень. З них готівкою 7,4 мільярда.

При таких сумах, наголошує автор проекту "Надзвичайні новини" Костянтин Стогній, нардепи не гребують отримувати матеріальну допомогу від держави.

Крім того, зазначає журналіст, чиновники водночас і жаліються на відсутність грошей у Держбюджеті, і купують настільні ігри на роботу.

ТОП-10 найбагатших народних обранців

Таким чином, як пише Громадянська мережа "Опора", ТОП-10 за сумою грошових активів, задекларованих сім’ями депутатів, (без врахування "трильйона Мельничука") виглядає так:

- Ігор Котвіцький (фракція Народного фронту) – 1 918 300 423 в гривневому еквіваленті

- Віталій Хомутиннік (депутатська група Партія Відродження) – 492 122 013 в гривневому еквіваленті

- Богдан Дубневич (фракція Блоку Петра Порошенка) – 441 458 978 в гривневому еквіваленті

- Юрій Дерев’янко (позафракційний) – 416 210 907 в гривневому еквіваленті

- Вячеслав Константіновський (позафракційний) – 407 506 264 в гривневому еквіваленті

- Ярослав Дубневич (фракція Блоку Петра Порошенка) – 321 463 093 в гривневому еквіваленті

- Олександр Супруненко (позафракційний) – 304 483 972 в гривневому еквіваленті

- Нестор Шуфрич (фракція Опозиційного блоку) – 237 614 168 в гривневому еквіваленті

- Геннадій Бобов (депутатська група Партія Відродження) – 209 650 000 в гривневому еквіваленті

- Писаренко Валерій (депутатська група Партія Відродження) – 207 665 266 в гривневому еквіваленті

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення