У киянина захопили дачу, але в прокуратурі лише розводять руками (відео)

​Кривдники, які захопили і знищили майно киянина-інваліда, можуть відбутися лише штрафом.

У киянина захопили дачу, але в прокуратурі лише розводять руками (відео)

Ще рік тому молода сім’я із трьома дітьми родом з Кіровоградщини самовільно захопили територію і дім на столичних Осокорках, і заходилися там хазяйнувати. Жили як заманеться більше року. Сюжет «Надзвичайних новин» тоді викликав у суспільстві чималий резонанс, адже загарбники скористалися безпорадністю господаря. Усе сталося, коли пенсіонер зламав хребет, став інвалідом і тривалий час був прикутим до ліжка. Після повернення власника житла люди відмовилися виселятися, хоча при цьому підтверджували, що заселилися на незаконних підставах.

Рік потому справедливість так і не запанувала. Тому на допомогу пенсіонерові прийшли активісти, які й витурили хапуг із дачі. Та коли ті звільняли будинок, власнику нічого не лишили, перетворивши дім на руїни. Тепер потерпілі від вандалів приїздять на дачу рідко, а господарювати тут і досі не починали.

«Ми не були тут рік, і боїмося чіпати. Тому що це речовий доказ. І коли вже буде рішення суду, якого я вже чекаю цілий рік, тоді вже ми будемо проводити якісь роботи», - пояснює ситуацію потерпілий Роман Прохоровський.

За статтею «самоуправство» справу скерували до суду восени, там вона тягнеться і досі. Адвокат інваліда каже, що з такою применшеною кваліфікацією кривдники можуть відбутися просто штрафом.

«З невідомих підстав прокуратура кваліфікує в принципі тяжкий злочин – захоплення майна, знищення чужого майна – на більш м’який, як самоправство. Як мінімум, в даному судовому процесі має бути стаття про умисне знищення чужого майна групою осіб, яка передбачає позбавлення волі до 8 років», - каже адвокат потерпілих Роман Родін.

Утім, у прокуратурі таку надто м’яку кваліфікацію злочину чомусь вважають адекватною. Напевно тому, що випадок стався не з кимось із прокурорських.

«Якщо діяння містило в собі ознаки самоправства, то кваліфікувати за іншими ознаками – це незаконно. Тому і прокуратура в даному випадку погодила», - пояснює перший заступник керівника київської місцевої прокуратури №2 Дмитро Вербицький.

На уточнююче запитання журналіста про те, чи враховується в даній справі проникнення в житло і знищення майна, Вербицький додає: «Враховується. Це є предметом дослідження вже у ході другого провадження».

А от друге кримінальне провадження за статтею «хуліганство» – ще й досі розслідують, вже більше року. Чому затягують – у поліції поки не коментують. За них віддуваються в прокуратурі – розводять руками.

«Ми надавали вказівки. Вони виконані не в повному обсязі. Тому ми написали листа з метою реагування на слідчих поліції. Але до теперішнього часу, як я вже казав, ні підозр, ні обвинувального до прокуратури не надходило. Ми плануємо заслухати це провадження на оперативній нараді та посилити групу прокурорів», - каже Дмитро Вербицький.

Раніше прокурори відзвітували, що почали розбиратися з міліцією і виявили порушення. «Прокуратурою виявлено, що досудове слідство проводилось неналежним чином. У зв’язку з чим готується доручення на керівника столичного главку для усунення порушень законодавства, допущених при розслідуванні, і притягнення винних осіб до відповідальності», - зазначив перший заступник прокурора Дарницького району Києва Валерій Доценко.

Сам же власник дачі Роман Прохоровський резюмує: «Нехай вся країна знає, нехай знають всі люди, які теж мають якесь майно, що захист свого майна і своїх прав – тільки в їхніх руках».

Потерпілі також подали цивільний позов на відшкодування завданих їм збитків: 250 тисяч гривень матеріальної і стільки ж – моральної шкоди.

Втім, розповідає дружина Прохоровського, що обвинувачена Ольга Чупрова подала зустрічний позов, мовляв, вона вклала 320 тисяч і вона нічого компенсувати не буде – ані моральну, ані матеріальну шкоду. «Вона сказала, що тут вона все залишила в практично ідеальному стані і вона нам нічого не винна», - додає Генрієта.

Потрощений будинок, в якому неможливо жити

Втім, коли молода родина звільняла будинок, власнику нічого не лишили. Потрощили стіни, вибили вікна, поламали сходи.

«Будинок, який ви бачите, був наповнений усіма необхідними для життя і користування речами. Це була і газова плита з балоном, і холодильник, і ліжка, і приймачі, і телевізори, і столи, і стільці, і постільна білизна, і багато-багато-багато іншого, чим ми тут користувалися, воно тут зберігалося. І, як ви бачите, зараз воно все зникло. І важко сказати що вони вкрали, а що вони знищили. Але факт залишається в тому, що залишилася пустеля», - розповідає Роман Прохоровський.

На подвір’ї ж господарі застали купу попелу. У ньому впізнали частину свого майна. «Побачили згарище – з шкідливості спалені сапи, лопати, граблі, сходинки кілька штук. Я все це розцінюю як акт вандалізму», - каже дружина власника.

Більше того, обвинувачена заявляє: «А де у вас докази того, що я щось знищила?».

З огляду на відсутність заслуженого покарання, Чупрова манеру поведінки за рік не змінила. Тож тепер доводить у судах, що для пенсіонерів зробила велику послугу, і вони їй ще й лишилися винні.

«Я не знищувала, я навпаки внесла туди дуже нормально грошей в цей будинок і в цю землю, праці свого дуже багато. Я вселилася в будинок, я цього не заперечую. Але я нічого не знищувала, повірте», - намагається переконати обвинувачена.

Ще рік тому на очах у бездіяльних правоохоронців Ольга Чупрова використала сліьозогінний газ проти інваліда, аби він не потрапив до будинку.

Він довго приходив до тями, і зрештою пішов ні з чим. Тоді ж жінка, що захопила чужий будинок, заявила, що виселятися не збирається: «Ви ж прекрасно знаєте, що тільки за рішенням суду нас мають право звідси виселити».

«Ні, не можу виселитися. Тому що мені нікуди виселятися. У мене був будинок, він стояв покинутий, я його продала за 3 копійки тільки тому, що у мене не було можливості за ним доглядати», - без сорому заявляла Чупрова на камеру.

Втім, як бачимо, можливості знайшлися на чужий будинок, де мешканці затіяли ремонт.

Продовження історії дивіться у наступних випусках «Надзвичайних новин».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення