У Києві малолітки влаштували полювання на школярів: як захистити своїх дітей

 Обозреватель

У Києві у дітей відбирають гроші і погрожують ножем. На Русанівці "прописалася" банда 12-річних школярів. На жаль, подібні приклади є в багатьох містах України.

У Києві малолітки влаштували полювання на школярів: як захистити своїх дітей

Начальник управління ювенальної превенції Нацполіції Лариса Зуб радить батькам одразу ж звертатися в поліцію. Правоохоронці спілкуються з потерпілим дітьми, після чого судмедекспертиза встановлює ступінь нанесення тілесних ушкоджень (якщо такі були).

Санкція статті передбачає до 5100 грн штрафу.

За словами Лариси Зуб, якщо дитина-хуліган раніше потрапляла в поле зору поліції або перебуває на обліку, то протягом року вона буде перебувати під постійним наглядом правоохоронців.

У разі, якщо батьки малолітки-злочинця ведуть асоціальний спосіб життя (алкоголь, наркотики), дитину з такої сім'ї можуть вилучити. Якщо мати з батьком не виправляться, суд позбавить їх батьківських прав.

Додамо, що кримінальна відповідальність в Україні настає з 16 років.З 14 років підлітка можуть залучити лише за тяжкий злочин. Якщо злочинець молодший віком – суд віддає його на поруки батьків і не важливо, наскільки тяжкий злочин школяр вчинив.

Батьківська відповідь

Якщо постраждалих від нападів школярів кілька, в поліції радять їхнім батькам об'єднатися і написати колективне звернення в районне і міське управління поліції. В такому випадку його швидше поставлять на контроль.

Деякі тата і мами, в соцмережах також радять батькам поговорити з малолітніми злочинцями.

"Потрібно зібратися і спробувати виключити угруповання з території, при цьому не порушувати законодавство. Підлітки все одно зберуться у свою зграю, але будуть це робити в іншому місці", – поділилися своїм досвідом батьки.

Що штовхає підлітків на кримінал?

На думку психологів-криміналістів, на відміну від дорослих, діти не усвідомлюють повною мірою, що таке політика і закони. Зате вони прекрасно вбирають у себе всі негативні процеси суспільства, які сприймають як щось нове, екстремальне.

"Тому крадіжки і грабежі здійснюються дітьми в основному не з кримінально-меркантильних міркувань. Це спосіб показати і виправдати всі ті процеси, які сьогодні існують у нашому суспільстві", – вважають експерти.

За словами психолога-консультанта, викладача Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Ілони Рашковської, підлітковий вік характеризується бажанням виділитися і самоствердитися на тлі однолітків, при цьому самі діти не знають, як це зробити.

"У результаті виникає безліч ситуацій, коли підлітки самовиражаються не знаннями, а за допомогою фізичного впливу на слабшого", – зазначила вона.

У поліції не виключають, що найближчим часом в Україні очікується сезонне зростання дитячої злочинності.

"Настали літні канікули, багатьом дітям нема чим зайнятися, тому частина з них напевно будуть шукати розваги в порушенні законодавства", – вважають силовики.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення