У Порошенка придумали, як врятувати корупціонерів і заробити мільярди

 Апостроф

Активісти побоюються, що корупціонери зможуть уникнути відповідальності

У Порошенка придумали, як врятувати корупціонерів і заробити мільярди

Задекларуй один раз, заплати податок і будь вільним – з такою ідеєю виступили у Верховній Раді. Депутати від "Блоку Петра Порошенка" запропонували ввести у законодавство України поняття "одноразове добровільне декларування", яке дозволить вивести з тіні незаконно нажите майно і при цьому поповнити український бюджет. Що може ховатися за благородністю нардепів

Про одноразове декларування або податкову амністію заговорили за чинної влади ще в 2014 році – в межах податкової реформи. Сутність пропозиції в наступному: фізособам надають можливість один раз задекларувати доходи та майно, отримані тіньовим шляхом, сплатити податок і спати спокійно.

У 2015 році на той час голова фракції БПП Юрій Луценко і нардеп від "Народного фронту" Олександр Кірш внесли у Верховну Раду законопроект "Про нульову декларацію". Втім, до голосування справа так і не дійшла, документ був відкликаний. У травні 2016 року представник БПП Микола Фролов зареєстрував законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу (про податкову амністію та оподаткування непідтвердженого доходу)", однак і цей документ був відкликаний.

Не змогла реалізувати ідею податкової амністії і голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (БПП). Восени 2016 року вона разом з членами комітету підготувала проект, який дозволяв декларанту "відбілити" свої доходи за податок у розмірі 5%. Держава в свою чергу зобов'язалася гарантувати відсутність перевірок щодо порядку набуття активів. Але цей проект зазнав критики, оскільки дозволяв приймати одноразові декларації у чиновників, що нівелювало б запроваджену систему електронного декларування.

У 2018 році влада повернулася до цієї ідеї. Про податкову амністію згадав і президент Петро Порошенко.

"Я пропоную ще раз повернутися до обговорення так званої "нульової декларації". Ми не можемо говорити про те, що кожен українець у чомусь винен. Треба дати можливість кожному українцю заплатити податок відповідно до закону, завести гроші в Україну, інвестувати в українську економіку і відчувати себе вільним громадянином вільної країни", - сказав Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу. Глава держави закликав підприємців приєднатися до напрацювання відповідного законопроекту.

Втім, 10 квітня депутати з пропрезидентської фракції Андрій Шинькович і Геннадій Чекіта подали в парламент законопроект №8257 "Про правовий режим добровільного декларування коштів, майна та інших об'єктів фізичними особами".

"Цей закон визначає правові й організаційні основи надання фізичними особами одноразової добровільної декларації грошових коштів, майна та інших об'єктів і спрямований на поліпшення умов для розвитку економіки держави, сприяння її детінізації, залучення інвестицій, збільшення доходів в державний бюджет України та місцеві бюджети", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Один з авторів Андрій Шинькович запевняє, що законопроект працюватиме в інтересах держави та бізнесу.

"44% бізнесу перебуває в тіні, половина бізнесу не платить податки, тобто 500 млрд грн на рік бізнес не доплачує податків державі. Ми думаємо, що цим законом ми отримаємо приблизно 100 млрд грн", - сказав у коментарі нардеп.

Автор проекту кілька разів підкреслив, що запропоноване одноразове декларування торкнеться тільки представників бізнесу та простих громадян. А ось чиновники, нардепи, судді й антикорупціонери, які зобов'язані подавати електронні декларації, за словами парламентарія, не отримають право на легалізацію активів таким шляхом.

Але в самому документі такого уточнення немає. "Суб'єктами подання добровільної декларації можуть бути фізичні особи – резиденти та/або громадяни України, які є фактичними власниками, набувачами або одержувачами об'єктів декларування", - йдеться в проекті закону.

Акцентує на цьому і голова ради "Громадського люстраційного комітету" Олександра Дрік.

"У тому вигляді, в якому пропонується законопроект зараз, це – легалізація корупційних доходів. Мова йде не про бізнес, не про підприємців, а саме про простих фізичних осіб, громадян України, зокрема депутатів, які можуть таким чином легалізувати всі доходи, походження яких не можуть пояснити, просто заплативши дуже маленький фіксований податок", - прокоментувала експерт

Дуже маленький – це 2,5%. Згідно з законопроектом, за добровільне декларування та сплату такого податку зі свого майна громадянин України може отримати захист від правоохоронних органів і гарантію, що його не будуть переслідувати. Активісти наголошують: така практика дозволить корупціонерам в чиновницьких колах убезпечити себе на майбутнє.

"Пропонується врятувати від покарання за корупцію всіх з найближчого оточення президента, завоювати для нього лояльність тих чиновників, які не хочуть опинитися на лаві підсудних", - зазначає Дрік.

З такою думкою не погоджується Шинькович. На його думку, законопроект зробить внесок у розвиток економіки країни. Зокрема за рахунок того, що бізнесу пропонують перевести свої активи в українські банки.

"Після того, як пройде добровільне декларування, у представників бізнесу все одно запитають, звідки у них такі статки, скільки вони сплатили податків", - заявив депутат, пообіцявши, що жодні гарантії не вбережуть підприємців від перевірок фіскальними органами.

"Цей інструмент (добровільного декларування, - ред) застосовується у багатьох країнах світу для виведення бізнесу з тіні. Але це дуже неоднозначний інструмент. Він повинен впроваджуватися з дуже великою обережністю, бо може створити багато ризиків і небезпек", - попереджає Дрік.

Експерт сумнівається, що запропонований механізм сприятиме детінізації бізнесу, на її думку, ефект може бути і зворотним.При цьому у введенні податкової амністії в Україні сумніваються всі, зокрема в БПП. Багато членів фракції навіть не ознайомилися з цим законопроектом, але запевнили, що до виборів його точно не ухвалять.

Автор Андрій Шинькович налаштований більш оптимістично.

"Ось побачите, за два місяці його підтримають у парламенті", - пообіцяв він

Марина Шашкова

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення