Україна без суддів: заяви на звільнення пішли товстезними пачками (відео)

В Україні судова криза через введення в дію нового закону про атестацію.

Україна без суддів: заяви на звільнення пішли товстезними пачками (відео)

За даними Вищої ради юстиції, з початку року від служителів Феміди надійшло більше тисячі заяв на звільнення. Близько 80% всіх заяв надійшли в липні-серпні цього року. Це – наслідки змін до Конституції в частині судової реформи.

Найчастіше судді хочуть звільнитися «у зв'язку з бажанням піти у відставку». За даними ВРЮ, в Україні працюють сім з половиною тисяч суддів, значить, звільнитися хоче сьома частина.

Екс-голова Верховного Суду України, екс-міністр юстиції Василь Онопенко розповідає про дві причини масового звільнення служителів Феміди.

«Багато суддів, які брали участь в розгляді справ, пов'язаних з Майданом, які нажили майно, і зараз не можуть пояснити, звідки вони взяли ці дорогі машини, маєтки та інше, хочуть просто уникнути відповідальності, і приймають рішення піти у відставку. Я думаю, це їх право, і таким чином буде проходити очищення судової системи. Але з іншого боку, є й інший бік цієї медалі. Адже тисяча з гаком людей подали заяви, але у багатьох суддів закінчились повноваження, п'ятирічний термін. І сьогодні виникла в країні велика проблема, пов'язана з тим, що фактично нікому розглядати справи», - пояснив ситуацію Василь Онопенко в ефірі радіостанції Голос Столиці.

Лобіст найскандальніших люстраційних і антикорупційних законопроектів, бізнесмен Карл Волох пояснює, чому судді стривожилися тільки зараз, хоча атестація йде давно.

«Попередній закон про судоустрій і, головне, Конституція, не передбачали непроходження атестації як підставу для звільнення. Новий закон, який набрав чинність в кінці вересня, цей недогляд виправив. Так що чекати їм особливо нічого – все одно виженуть, тільки з ганьбою», - пояснює Карл Волох у своїй колонці на «Еспресо».

Найбільшу нестачу кадрів зараз відчувають в адміністративних судах, зазначає видання «Страна».

«У судах зараз катастрофа, це навіть м'яко сказано. Масове звільнення суддів призвело до непомірного навантаженні на залишок суддів. Вони не в змозі розглядати справи в необхідні терміни і, як наслідок, ризикують отримати скаргу від учасників процесів. Ситуація близька до суддівського дефолту, повної паралізації системи судоустрою», - описує ситуацію адвокат Андрій Смирнов.

За словами голови Асоціації юристів України Дениса Бугая, зараз звільняється три категорії суддів. Перша – щоб отримати належну їм за законом хорошу пенсію і назавжди піти з професії.

«Друга категорія – ті, хто бояться пройти оцінювання, обов'язкове для всіх суддів в рамках судової реформи, або відчуває, що його не пройде. Третя категорія, найголовніша – ті, хто хоче уникнути питань з приводу майнового стану і не хоче показувати свою реальну декларацію про доходи», - пояснює юрист.

Журналісти «Надзвичайних Новин» зробили репортаж з судів на Прикарпатті. Виявилось, що судді не лише масово звільняються. Є суди, де слухання взагалі не відбуваються, бо служити Феміді просто немає кому.

Приміром, у Яремчанському міському востаннє засідання проводили ще 22 вересня. Саме в той день останній суддя пішов у відставку. Єдина, хто приходить до суду, керівник апарату Галина Савчук.

«В Яремчанському суді було три посади суддів, і на даний час усі три є вакантними», - розповідає вона.

Судді звільнились, але їхні справи залишились. І хто їх тепер розглядатиме – невідомо, бо жодного служителя Феміди в Яремчі Верховна Рада ще не призначила.

«Близько 250 справ зараз на даний час в провадженні – кримінальні, цивільні справи, справи про адміністративні правопорушення. Нові справи надходять, ми їх реєструємо», - повідомила Галина Савчук.

А от у Івано-Франківському обласному Апеляційному суді на кожного суддю щонайменше по 30 справ у день. Розглянути всі вчасно просто нереально.

«Є така норма, що справа має бути розглянута в розумні терміни. І перше має бути призначена до розгляду в якийсь відповідний період часу від моменту надходження заяви. Але оскільки суддів мало, вони уже призначають справи на два місяці наперед. Тобто все важче і важче стає говорити про розумні терміни розгляду справ», - пояснює ситуацію речник Івано-Франківського міського суду Михайло Савлюк.

Як розповіла журналісту «Надзвичайних Новин» суддя з 20-річним стажем Віра Вакарук, написати заяву про відставку вона вирішила самотужки. Вік дозволяв піти на заслужений відпочинок, та ще за старим законодавством. А отже щедра пенсія їй гарантована.

«Мій особистий вибір в тому, що забирають право на відставку, в проекті закону це є. І пенсія – не більше 10 прожиткових мінімумів, це 10 740 гривень. В той час, коли наш закон, відповідно до рішення Коституційного суду, від 80 до 90 відсотків нашої заробітньої плати», - розповідає Віра Вакарук.

У Верховній Раді уже прийняли рішення про звільнення 15 суддів з Прикарпаття. На посади призначили лише двох. Загалом по Україні без роботи залишилось уже майже 400 служителів Феміди.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення