Українських поліцейських б’ють і погрожують їхнім родинам (відео)

Непокора працівнику поліції: як не заробити собі на додатковий штраф, або ж навіть на кримінальну статтю, коли вас зупинили патрульні?

Українських поліцейських б’ють і погрожують їхнім родинам (відео)

Невтішна статистика: ті, кого поліцейські намагаються вгамувати, вдаються до непокори. Перепадає навіть поліцейським-жінкам. Лише в Дніпрі за п’ять місяців роботи нової поліції офіційно зареєстровано понад півсотні справ за злісну непокору, 20 з яких – за нанесення тілесних ушкоджень копам. Трапляються випадки, коли навіть погрожують розправою над рідними поліцейських. Один з останніх випадків – п’яна дівчина, яка погрожувала зв’язками у поліції, а потім кинулася з кулаками на дівчину-капрала.

Про один із випадків розповідає патрульна Тетяна Соломка: «Коли його повалили на землю – він мені завдав удар в область обличчя, був розбитий ніс, кровотеча». Про випадок із погрозою ділиться із журналістом «Надзвичайних новин» капрал патрульної поліції Дніпра Марія Железняк: «Говорила, що дізналась мої дані, дізналась, де я живу, щоб я боялась, щоб моя дитина боялась».

Боротися та сперечатися новим патрульним доводиться не лише з явними порушниками, а часто – із так званими громадськими активістами.

«Зіткнулися з тим, що громадські організації приїжджають на затримання якогось правопорушника, починають вказувати поліцейському, що робити, погрожувати, зачиняти двері. А потім, коли порушуються кримінальні справи, вони говорять, що не знали, що коли зачинили поліцейського в автомобілі та не випускали, що за це можуть притягнути до кримінальної відповідальності», - розповідає старший інспектор з особливих доручень патрульної поліції Дніпра Дмитро Комаров.

Відтак, дніпровські копи нагадують: патрульні – не бюро добрих справ, а силова структура. І коли не діють вмовляння, учинятимуть жорстко – і фізично, і юридично. Їм ще жодного разу не доводилося застосовувати вогнепальну зброю за прикладом столиці. Але вгамовувати силою – чи не щодня. Усі випадки фіксують на бодікамери.

У Дніпрі вже є свій антирейтинг «неадекватів»

Першим до нього потрапив ось цей п’яний екс-ДАІшник за кермом, який намагався втекти від патрульних. За що і отримав сльозогінний газ в обличчя та кайданки на руки.

А тут кліент не п’яний, але чомусь буйний. Копи зупинили його машину за порушення правил дорожнього руху. Попросили документи, але у відповідь отримали лайку. На усі вимоги – у чоловіка неадекватна реакція. Результат – затримання із використанням сили.

«Є піца ох…на. Ну, реально – лаве нема, - кричить чоловік і відмовляється пред'явити документи. – А що я порушив? Дивись є піца, квіти і виноград. Пацані відпустіть! Я не винен, внатурі».

Ще один випадок – переслідування патрульними підозрюваного у крадіжці. Чоловіка вистежують по гарячих слідах, але той б’є дівчину-копа в обличчя і кидається навтьоки.

Фінал аналогічний попереднім – затримання. А ще – кримінальна стаття за напад на полісвумен. Постраждала патрульна каже – якби не градус, під яким перебував чоловік, усе могло завершитися інакше.

«До нього була застосована сила, одягнені наручники і все-таки він був доставлений в райвідділок. Якщо взяти напевно зі 100 відсотків, то 90 – це будуть все ж люди в стані алкогольного сп'яніння. Тому більшість бід саме від алкоголю», - каже патрульна Тетяна Соломка.

Один із останніх епізодів – затримання п’яної дівчини, що сиділа на дорозі у самісінькому центрі Дніпра. Помітивши порушницю, патрульні попросили її забратися з проїжджої частини. У відповідь – лайка та погрози впливовими родичами з поліції: «Прізвища Король та Кияхно. Чути?».

Неадекватну порушницю доставили у райвідділок, де вона зірвала злість на патрульних – кинулася на дівчину-капрала і нанесла їй удари у голову.

«Какой суд, до суда не дойдет, детка моя!», - заявила правопорушниця.

Після слів копа «всі права в суді пред’явите, до побачення», п’яна дівчина сказала «ти що!..» і кинулася на капрала.

«Голова вчора дуже боліла, сьогодні ще болить, але вже більше з цього боку, де було нанесено удар», - ділиться пригодою капрал патрульної поліції Дніпра Марія Железняк.

Тепер на нападницю із впливовими родичами чекає стаття за непокору поліції та тілесні ушкодження копу.

Патрульний Олександр Нор розповідає, що таких випадків дуже багато: «Люди розпивають у великих кількостях, коли ми до них підходимо – вони просто не розуміють, що від них хочуть, і з цим боротися безрозяснення громадянам дуже важко».

За погрози та насильство над правоохоронцями – фізичні напади, пошкодження майна та непокору – світить реальне покарання. Від адміністративного штрафу до обмеження і навіть позбавлення волі – максимум до 14-ти років.

«Побажання кожному громадянину наступне: при спілкуванні з поліцейським стримувати себе, свої дії. У поліцейських не стоїть за завдання когось покарати. Важливо, щоб особи розуміли, що за їхні дії є відповідальність. Я думаю, якщо вони це зрозуміють, у нас більш спаде рівень конфліктів між поліцейськими та громадянами», - резюмує командир батальйону патрульної поліції Дніпра Денис Петухов.

І на останок – кожні постанову чи дії патрульних громадянин має право оскаржити не кулаками чи лайкою, а цивілізовано – у суді. В іншому разі – якщо емоції візьмуть силу над розумом – можна втратити не лише час і здоров’я, а й свободу. Принаймні, як мінімум два десятки жителів Дніпра за свою нетолерантність до нових копів вже розплачуються кримінальним переслідуванням.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення