В офісі “вугільного смотрящого” НАБУ шукало компанії, які отримали мільярд на тендерах

 Bihus.info

Наприкінці січня детективи Національного антикорупційного бюро обшукали бізнес-центр, будинок та автівки вугільного бізнесмена Віталія Кропачова. В цих офісах мали б сидіти компанії, які за два роки отримали від вугільних держпідприємств майже мільярд гривень, розігрували тендери між собою й постачали неякісні матеріали для шахт.

В офісі “вугільного смотрящого” НАБУ шукало компанії, які отримали мільярд на тендерах

В бізнес-центрі на Богдана Хмельницького 26, детективи НАБУ шукали, зокрема, фірми “Тріалтрейд” та “Доненергоекспорт”. За версією слідства, держпідприємство “Селидіввугілля” вступило у змову із цими компаніями під час проведення держзакупівель.

Наприкінці 2016 року ДП “Селидіввугілля” без тендеру купило у “Доненергоекспорту” шахтні світильники по 1078 грн, а вже за два місяці ДП купило їх же вдвічі дорожче - по 2000 грн. Тендер на другу партію “Доненергоекспорт” розіграв з “Тріалтрейдом”. Різниця в пропозиціях компаній склала 10 грн.

Подібна ситуація з закупівлею “Селидіввугіллям” інертного пилу. Цей тендер розіграли ті ж компанії, а вартість була завищена у півтори рази у порівнянні із попередніми поставками.За останні два роки “Тріалтрейд” виграв на 43 тендерах “Селидіввугілля” 109 млн грн, хоча в його штаті працювала лише одна людина. В “Доненергоекспорті” - аж 3 працівника, і перемоги на 86 тендерах у 282 млн грн.

"Доненергоекспорт" раніше було зареєстроване в Горлівці Донецької області, а після окупації міста - переоформлене в Києві. За новою офіційною адресою, журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” фірми не знайшли. Адреса компанії - це котлован на місці будівництва багатоповерхівки, на околиці Києва. Засновники фірми - Наталя та Валентин Горностаєви з Горлівки. "Тріалтрейд" також зареєстрований на околиці столиці і за офіційною адресою - відсутній. Власник - белізька компанія "Дебор інвестмент лімітед".

Як правило, ці компанії конкурували між собою на закупівлях ДП “Селидіввугілля”. В ході розслідування детективи НАБУ з’ясували, що обидві фірми реєстрували податкові накладні з однієї ІР-адреси. Із заяви компанії “Укрдонінвест” вугільного бізнесмена Віталія Кропачова, фізично ці фірми сиділи в його будівлі:“За інформацією, наданою "Укрдонінвестом" на момент проведення тендеру в системі ProZorro, компанія "Тріалтрейд" була одним із понад 30 орендарів у бізнес-центрі на вул. Богдана Хмельницького, 26, включаючи "Чорноморнафтогаз". Віталій Кропачов до того моменту ще не був власником цієї будівлі. Після купівлі бізнес-центру, що вимагає інвестицій в ремонт, з усіма орендаторами були розірвані договори, і вони змінили дислокацію”.

За версією бізнесмена, доки він орендував всю будівлю, ці компанії просто були суборендарями. А після того, як його компанія викупила будинок, він розірвав договори оренди.Цю версію спростовує суд між Фондом державного майна і компанією Кропачова. Будівля є історичною пам’яткою у власності ФДМУ і оренді Кропачова (зазначимо, що попри заяви Кропачова, за реєстром власник будівлі досі ФДМУ - ред.

У 2016 році ФДМУ через суд намагався забрати у Кропачова будинок з оренди, саме через наявність сторонніх орендарів. Тоді компанія Кропачова розірвала договори суборенди із фірмами. І відтоді в цьому офісі могли б сидіти, а отже і відправляти будь-які документи, тільки власні компанії вугільного бізнесмена.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення