Відставка грузинських «реформаторів». Чому вони не повернуться в Грузію? (відео)

​Чому грузинські чиновники, які прийшли рятувати Україну у 2014 році, нині один за одним покидають владний штурвал?

Відставка грузинських «реформаторів». Чому вони не повернуться в Грузію? (відео)

Щасливі появою іноземних менеджерів українці прагнули змін. Але нині реформатори покидають владні крісла. Мовляв, з України не їдуть, але й на посади чиновників не повернуться.

«В цих реаліях я не займу якусь посаду. Але я залишаюся в Україні», - сказала в інтерв`ю «Главкому» екс-керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе, і додала, що має песимістичні погляди на загальну ситуацію.

«Зміни лише самої поліції не дадуть очікуваного результату. Transparency International напередодні оприлюднила дослідження індексу сприйняття корупції у світі. Ми сьогодні маємо червоний колір (високий рівень корупції, - Ред.), наступні після Таджикистану. Це означає, що кожний другий українець упевнений – країна тоне в корупції. І це означає, що реформ немає», - резюмує екс-керівник Національної поліції.

Дивно, але звільнення так званої грузинської команди – голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе, начальника Одеської митниці Юлії Марушевської, начальника ГУ Нацполіції в Одеській области Гіоргі Лорткіпанідзе, голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі – фактично співпали.

«Про те, що Гіоргі (Лорткіпанідзе, - Ред.) хотів піти, я знала. Ми з ним про це розмовляли. Всі в поліції знали, думаю… І Міша також знав, що Гіоргі йде. Але ж не вся грузинська команда пішла. Працює Гізо Углава (перший заступник директора Національного антикорупційного бюро, – Ред.), Гія Гецадзе (заступник міністра юстиції, – Ред.). Ека Згуладзе (екс-заступник глави МВС, – Ред.) пішла з особистих причин. Давіда Сакварелідзе вижив Шокін з прокуратури. Але Давід залишається в Україні. Міша також залишається в Україні», - розповідає Деканоїдзе.

Історія «реформаторів» у Грузії

Ніхто не квапився вивчити історію правління реформаторів у сусідній державі.

Період керування Саакашвілі у Грузії яскраво відзначився у тюрмах. Катуваннями, ґвалтуваннями і жорстокими придушеннями масових протестів.

Відставлену керівницю національної поліції Хатію Деканоїдзе нова влада Грузії звинувачує у зловживанні службовим становищем на посаді міністра освіти. Йдеться про мільйонні розкрадання бюджету.

«Вони учасники дуже поганих процесів. Тоді, коли відбувалися катування і вбивства людей, про це мало говорилося, тому що та влада, яка прийшла, мало чим краща. Але там були страшні порушення прав людини, оті зґвалтування табуретками, вибивання свідчення. Це ж все реально було, і вони розуміють, що якщо вони вернуться – їх просто там знищать», - пояснює політичний експерт Тарас Чорновіл.

Нині колишні грузинські чиновники – громадяни України. Відмовлятися від нашого громадянства і повертатися в Грузію вони поки не збираються

Хто з грузинських реформаторів пішов у відстовку

Джаба Ебаноїдзе

Першим здався Джаба Ебаноїдзе. Йому обіцяли високе крісло в Мінюсті, а потім передумали. Він мав стати головою Держреєстраційної служби, але її вирішили ліквідувати, а Ебаноїдзе – відправити у такий собі «департамент без повноважень».

«Таким чином реформи неможливо проводити. Коли призначається менеджер – йому дається повна можливість і повноваження», - казав в ефірі ток-шоу «Люди. Hard Talk» екс-заступник міністра юстиції Грузії Джаба Ебаноїдзе.

Давид Сакварелідзе

Зате Давид Сакварелідзе із екс-заступника грузинського генпрокурора у зами українського скочив успішно. Встиг і в кріслі прокурора Одещини посидіти.

Він вчасно пробився у скандальній справі діамантових прокурорів. Щоправда, у березні його «попросили»… За грубе порушення прокурорської етики, втручання в роботу генпрокурора і не належне виконання своїх обов'язків.

 Ека Згуладзе

Створення національної поліції, ДАІ та патруля – один з доробків Еки Згуладзе, яка зайняла посаду заступника глави МВС. Її ентузіазм у лавах відомства горів теж недовго. Та й вона нібито так і планувала: у травні 2016-го, йдучи у відставку, заявила: довго на посаді затримуватися і не збиралася. Пощастило, що хоч квартиру у Києві встигла отримати.

Гіоргі Лорткіпанідзе

Так само несподівано у відставку подав генерал поліції Гіоргі Лорткіпанідзе. На посаді головного одеського копа протримався півтора роки.

Несподівано, але солідарно і по-грузинськи, за Гіоргі у відставку подався і провідний реформатор Міхеіл Саакашвілі.

Міхеіл Саакашвілі

«Він так і не змирився з тим, що він не є президентом держави, а є лише керівником однієї з багатьох ОДА», - каже політолог Валентин Гладких, натякаючи на президентські амбіції Саакашвілі.

Україна – не Грузія. Губернатором однієї області виявилося бути важче, ніж президентом цілої країни. І Саакашвілі стомився від марних зусиль.

«Це не робота ... і мені вона дуже набридла, і я від неї втомився», - сказав губернатор Одеської ОДА у прямому ефірі, коли йшлося про відставку.

Хатія Деканоїдзе

Плачевно лишала посаду Хатія Деканоїдзе. «Я дуже люблю Україну. Україна – це для мене друга батьківщина. І буду робити все, абсолютно все, що в моїх силах», - казала вона, йдучи у відставку.

Керівниця грузинської поліцейської академії та за сумісництвом тамтешній міністр освіти прив'язалася до України рік тому.

Спершу – в якості радника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Міністр, виступаючи з промовою у Харкові у вересні 2015-го, сказав: «Тут у нас в команді працює Хатія. Вона нещодавно сказала: поліція – це хребет державності».

Хребтом держави Хатія і зайнялася – на посаді голови Національної поліції. Особливо пишалася всеосяжною переатестацією. «Ми будуємо принципово нову поліцію», - казала вона ще на початку «реформи».

«Люди повірили, що цей процес йде, процес нормальний, процес реальний, процес чесний і прозорий», - зазначала голова Нацполіції.

Але вже після звільнення її слова інші: «Ми втратили дуже багато часу після Майдану. Тоді був шанс у короткі терміни – за кілька місяців – закласти підвалини для тотальної трансформації, у першу чергу в питаннях, що стосуються подолання корупції. Наразі цього досі немає, і ми продовжуємо буксувати та втрачати шанси».

За її словами, у Києві вдалось змінити ситуацію, оновити кадровий склад.

«Інша справа – на місцях, де корупція зростила між собою поліцію, прокуратуру, СБУ, суди. У регіонах вони співіснують як моноліт. Ця зв’язка легко пояснюється їхньою взаємозалежністю – адже, наприклад, незаконно закрити кримінальне провадження поліцейський може лише за домовленістю і з відома прокурора», - поясила в інтерв’ю «Главкому» екс-керівник Національної поліції.

За словами екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, переатестація значною мірою стала бізнесом. «В чому його суть: побачили старі міліціонери, яких справедливо називали мусорами, що високі встановили оклади, вони заплатили своїм кадровикам, пройшли переатестацію, отримали високу пенсію і потім через кілька місяців звільнилися», - пояснює екс-міністр.

У свою чергу політолог Валентин Гладких зазначає, що система пручається. Але, за його словами, «це було і козі зрозуміло, що система буде пручатися».

«Вона прийшла в систему корумповану і вона не стала її міняти, вона пристосувалася», - резюмує політичний експерт Тарас Чорновіл.

Створену патрульну поліцію обидві грузинки називають не інакше, як уособленням дива.

«Ще одне маленьке диво зародилося. Патрульна поліція – це щоразу диво», - такими були слова Деканоїдзе в Чернігові.

«Патрульна поліція – це лише частина. Для нас з вами головне, аби був спокій на вулиці, щоб ніхто не крав, не вбивав, не ґвалтував, а тут кінь не валявся, тут не зроблено нічого», - пояснює Анатолій Гриценко.

За підлеглих потурбувалася. Патрульним удвічі збільшили зарплату. Хоча підвищення все одно з’їла інфляція. І нові копи продовжують ледь не щодня горіти на дрібних і великих хабарах. Ось що сказала Хатія Деканоїдзе перед тим, як піти у відставку: «Голі і босі, без паперу і бензину, без сучасних технологій і належного соціального забезпечення».

У неї була найвища зарплата з усіх, хто має поліцейські погони – близько 100 тисяч гривень на місяць. Утім, схоже, що ні випрошена винагорода, ні грузинський досвід правоохоронній реформі не допомогли. Експерти зусилля грузинок оцінюють одностайно: глуха, бурхлива і силувана імітація. Деканоїдзе спускається з поліцейського Олімпу України слідом за екс-начальницею Згуладзе. Без квартири, але, принаймні, з нашим паспортом і мільйоном у кишені.

Їх залишилися одиниці. Точніше – пара. Останні з приїжджих грузинів пітніють у боротьбі з корупцією. Як жартують українці – у найприбутковішій сфері нинішньої державної служби. Заступник міністра юстиції Гія Гецадзе запровадив державний реєстр корупціонерів і поки йти з посади не збирається.

Гія Гецадзе

Не обирає шлях відставки ще один грузинський діяч. Гізо Углава минулого року отримав українське громадянство і посаду першого зама голови Національного антикорупційного бюро.

Гізо Углава

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення