​Вкрадені 500 квартир: як кредитний зашморг душить своїх жертв (відео)

Відомий аферист вийшов з тюрми, і розпочав нову серію походеньок. У його активі – більше півтисячі жертв, у яких він відбирав квартири. «Надзвичайні новини» полювали за ним кілька років, поки Антона Подвезька не запроторили за грати. Але милостивий «закон Савченко» його випустив. Придивіться до афериста уважніше. Його схема – унікальна, на неї всі клюють.

​Вкрадені 500 квартир: як кредитний зашморг душить своїх жертв (відео)

Вхідні двері вибиті. У квартирі повно кремезних молодиків. Вони вже поміняли замки та просто на очах у господарів оселі запхали їхні речі у будівельні мішки.

«Невідомий чоловік сказав, що проводяться якісь виконавчі дії. Але при цьому, коли я попросив показати посвідчення співробітника виконавчої служби, він відмовився це зробити», - розповів Віктор Пічугін, який називає себе жертвою квартирного афериста.

Родину Пічугіних викидають на вулицю. Серед загарбників – знайоме обличчя. Це відомий на усю країну лихвар Антон Подвезько. Засуджений за шахрайство квартирний аферист знову взявся за прибуткову справу.

«Договір купівлі-продажу. Пічугін і Пічугіна, продають. Тут чітко написано – продавець, продавець», - намагається переконати він.

Ця схема – класика чорних ріелторів. Сім років тому, каже Ірина Пічугіна, терміново були потрібні гроші. 25 тисяч доларів їй позичив Подвезько. У якості застави попросив скласти договір купівлі-продажу на її чотирикімнатну квартиру.

«Він так сказав: я не буду реєструвати оцей договір купівлі-продажу ніде, він тільки у нас і у вас. А потім, якщо ви мені виплачуєте оцю всю суму, я повертаю ваші документи на вашу квартиру», - розповіла Ірина Пічугіна, яка називає себе жертвою квартирної афери.

Ірина платила. Встигла повернути дві тисячі, щоправда, ділок розписок не давав. А згодом і зовсім зник. Тепер ось – друге пришестя. Кредитор відбирає квартиру утричі дорожчу за борг.

«Вони мені продали квартиру, отримали за квартиру гроші. А саму квартиру фактично відмовляються передавати. І таким чином фактично заволоділи і грошима, і утримують у себе квартиру», - заявляє кредитор Антон Подвезько.

Золотий час Подвезько – 2008 та 2009 роки. У країні лютує криза, банки не дають кредитів. Юридично необізнані люди йдуть до лихварів-підпільників.

Ось що розповів Віталій Рудь, який так само називає себе жертвою афериста: «Хто через оголошення знаходив. Рекламу, позику під заставу нерухомості. Нібито маленькі відсотки».

Гроші позичали не для красивого життя. Багато кому потрібні були на лікування та коштовні операції. Рятували близьких, тож у відчаї і без вагань – відписували своє житло, наче під заставу.

«Ми ж думали викупити квартиру. А воно ж бачите як... Гроші не хоче. Він квартиру тільки хоче», - пояснює свою ситуацію Лариса Титова, яка також лишилася без житла.

Оселі позичальників зажди коштували у чотири-п'ять разів дорожче самого кредиту. Згодом ставало зрозуміло – Подвезько не чекає повернення боргу.

«Він від них відмовлявся. Він або пропадав, ішов зі зв'язку, не спілкувався з людьми, або просто відмовлявся. Говорив, що квартира вже моя, гроші ваші не потрібні», - розповідає ту саму історію Наталія Луконіна.

Фінал – завжди однаковий. Кредитор приходив із бійцями та виштовхував людей на вулицю. Цілі родини опинялися просто неба, навіть без речей.

Лариса Титова розповідає: у що були вдягнені, в тому і пішли. Жили то на вокзалі три дні, то у знайомих.

Розмах Подвезько та його подільників вражав. Правозахисники почали збирати усіх постраждалих до купи. Цифра ошуканих – жахнула. Їх – більше півтисячі.

Адвокат постраждалих Валентина Віноградова розповіла, що в схемах були задіяні одні і ті ж нотаріуси, одні і ті ж підставні особи, одні й ті ж механізми.

«Надзвичайні новини» зробили цілий серіал про ці квартирні афери, і після цього Антона Подвезька затримали. Але юридично до угод кредитора було не підкопатися. Слідчим вдалося довести лише один факт шахрайства, і чоловік отримав десять років колонії.

Жертви шахрайської схеми одразу сказали: якщо Подвезька випустять, він знову зі своїми бандитами почне відбирати квартири.

Так і сталося. Замість десяти років Подвезько відсидів лише половину терміну. За це може дякувати «закону Савченко».

Не підписуйте папери, які позбавляють вас житла

Юристи ж тільки руками розводять: жертви власноруч підписували папери. А відтак і скасувати такі угоди – майже нереально.

«Якщо вам обіцяють, що ви переоформлюєте право власності і в разі повернення коштів квартиру повернуть – вірити не можна. Підстав для повернення власності не існує – ви вже не власник цієї квартири», - роз’яснює юрист Роман Чумак.

У прокуратурі кажуть: вже передали до суду чергову справу. Антону Подвезьку закидають ще 11 афер із житлом. Чи доведуть – велике питання.

«Це навіть не шахрайский спосіб, а чисте свавілля. Свавілля, коли був налагоджений конвеєр по місту Харкову», - обурюється друг родини Пічугіних Сергій Бистров.

Завдяки ж втручанню журналістів, активістів та поліції родині Пічугіних поки вдалося відбитися від загарбників. Вони залишаються у своїй квартирі. Але ж то не перемога, скоріше – відстрочка. Кредитний зашморг і далі душитиме жертв чорних ріелторів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення