''Взяв гроші та зник назавжди'': як українців цинічно обдурюють на сайтах знайомств

 Обозреватель

Шлюбні аферисти вигадують все нові способи обману довірливих українок і українців. Причому не гребують нічим, можуть привласнити і кілька десятків тисяч гривень, а можуть зазіхнути на дорогу вечерю і телефон. Для своїх схем вони використовують сайти знайомств. Для того, щоб закохати в себе жертву, шахраї вигадують неймовірні історії

''Взяв гроші та зник назавжди'': як українців цинічно обдурюють на сайтах знайомств

Нещодавно на одному з форумів обдурена жінка розповіла свою історію. Вона познайомилася з киянином Юрою Р. Зустрічалася з ним півроку. Він називав себе бізнесменом, їздив на дорогій машині. Але одного разу попросив у неї в борг 40 тисяч гривень, такі гроші потрібні йому були на лікування мами. Жінка перевела кошти на його банківську картку, після цього чоловік зник

За фото деякі учасниці форуму навіть впізнали афериста. 43-річний киянин ромської зовнішності з Троєщини, живе на пр. Маяковського, має дружину і трьох дітей. Обдурювати жінок — це його спосіб заробляти гроші. Одна з жертв написала, що навіть подала на нього заяву в поліцію, знайшла його адресу і зв'язалася з його дружиною. Виявляється, вона знає про "бізнес" чоловіка. Жінка так і відповіла, мовляв, у вас він гроші бере і нам у дім несе

Інша учасниця форуму повідомила, що також познайомилася з "бізнесменом" з Броварів Київської області. Додому до себе він її не запрошував, але начебто був не жадібним, іноді залишав їй гроші. Щоправда, одного разу попросив 100 тисяч у борг і після цього зник назавжди.

Привіз до ресторану, замовив вечерю і вкрав iPhone

Іноді кавалери з сайтів знайомств не розтягують романи надовго. Їм досить одного походу в ресторан, наприклад.

"Я познайомилася з хлопцем, Валерієм, на одному з сайтів знайомств. Після недовгого листування він запросив мене до ресторану. Заїхав за мною на таксі з букетом квітів. Але по дорозі весь час дзвонив своїй мамі, яка у нього опинилася в лікарні. У нього були якісь проблеми з телефоном, зв'язок постійно переривався. Мама теж набирала його", — розповіла Надія з Одеси.

Вони приїхали в дорогий заклад. Валерій запропонував Надії замовити все, що вона хоче, ще взяв пляшку недешевого шампанського.

"Приблизно за годину знову почала дзвонити мама. Він її не міг почути. Сказав, що начебто на завтра призначили операцію, і попросив мій телефон передзвонити їй. Набрав її і сказав, що вийде в туалет, а то тут шумно. Я його чекала хвилин десять, потім почала нервуватися. Хвилин за двадцять пішла в ті двері подивитися, що трапилося. І очам своїм не повірила — там був другий вихід. Ні Валери, ні мого iPhone, я була в шоці", — скаржиться Надія.

Дівчині довелося терміново просити подругу скинути гроші на картку, бо розплатитися за таку вечерю коштів у неї не було — вона ж ішла у ресторан із заможним хлопцем.

"Як чекати втомишся, напиши"

Щоправда, таким чином орудують не лише чоловіки. Дівчата теж використовують сайти знайомств для збагачення.

"Познайомився з дівчиною, вона навіть в кіно мене покликала. Правда, потім написала, що їй треба терміново виїхати до Вінниці, допомогти мамі з переїздом. Але ввечері вона повернеться поїздом, ми зустрінемося, я навіть можу зустріти її на вокзалі. У мене відразу з'явилися певні сумніви", — розповів Андрій Климко з Києва.

Але вже ближче до вечора дівчина повідомила, що на вокзалі у Вінниці у неї вихопили сумку з готівкою і документами.

"Добре, що телефон і банківська картка залишилися при мені. Грошей на картці немає, подруга обіцяла надіслати, але вже цілу годину не бере слухавку", — написала вона мені. І тут я вирішив зіграти з нею в дурня. Пишу, а я ввечері на машині за тобою приїду до Вінниці. Вона дивується, мовляв, далеко, може, просто підкинеш грошей, я попрошусь до провідника в купе і за кілька годин буду в Києві. Думаю, ні, так справа не піде. Пишу — сфотографуйся на тлі вокзалу. Вона надсилає фотку, мабуть, раніше робила її. І пише, що чекає на подругу. Тоді, пишу, як чекати втомишся, повідом, приїду. На цьому дівчина зникла", — сміється Андрій.

Ховалася від бомбардувань, а тепер продає речі

А ось Микола Олексійович з Київської області все ж попався на обман шахрайки. Він пару місяців листувався з дівчиною з Луганська. Вона розповіла йому, що сама з дитиною залишилася у захопленому місті. Чоловік поїхав до Росії і кинув їх. Майже рік ховалася по підвалах від бомбардувань. Та й зараз у них не все спокійно. Роботи немає, годувати сина нема чим, їй доводиться продавати речі з дому.

"Так описувала свої страждання, що я купився. Мені вже під 40, з дружиною давно розлучився, живу сам у великому будинку. Думаю, місця у мене для них вистачить, влаштую її на роботу, а там подивимося. Поділився з нею своїми думками, вона зраділа", — зазначив у розмові з Микола Олексійович.

Щоправда, для повного щастя мамі з дитиною не вистачало якихось 12 тисяч рублів для переїзду. Треба було купити квитки до Києва: на машину і потяг. Їхати вона зібралася з багатьма валізами, дитині ж потрібні і зимові речі, і книжки. У маршрутку з таким не візьмуть, тому треба домовитися з приватником, щоб він довіз їх до залізничної станції, звідки йдуть поїзди на Київ.

"Я прикинув, це 6 тисяч гривень, дорого, звісно. Але так переконувала, що на КПП з неї з одного і з іншого боку хабар візьмуть ще, я погодився. І перерахував їй гривні на картку. Після цього жінка зникла, сторінки заблокувала. Потім знайомий мені сказав, мовляв, на яку картку ти, ідіоте, їй гроші перераховував, якщо у них там наші банки не працюють", — журиться Микола Олексійович.

Чим неймовірніша історія, тим більше віримо

Юристи кажуть, що довести шахрайство можна, щоправда, для цього доведеться попрацювати.

"На жаль, жертви віддають свої цінності добровільно. І це створює проблеми. Але в будь-якому разі важливо зберігати листування з цією людиною. Іноді вони, самі того не розуміючи, видають себе. До того ж, якщо ви знайшли колегу по нещастю, таку ж обдурену жінку або ошуканого чоловіка, то варто об'єднатися і подавати вже заяву разом. Чим більше буде скарг на одну людину, тим краще", — пояснив юрист Андрій Шевчук.

Психолог Наталя Тимощук наголосила, що українці дуже добрі і щирі люди, тому часто ведуться на подібні обмани.

"Особливо наші жінки. Вони завжди готові допомогти хворій мамі малознайомої людини або дати грошей на операцію дитині афериста. Розчулити нас легко. А вже на темі війни наживаються дуже багато. Я чула різні історії. І як жінкам з Донбасу пишуть темношкірі військові, які воюють у Сирії. Вони чудово розуміють, що таке втратити дім, опинитися під бомбами, виїхати і жити у чужих людей тощо. У результаті не вони, а наші українські жінки відривають від себе гроші, влазять у борги і віддають останнє аферистам. Що можу сказати, чим неймовірніша історія, тим більше ми в неї віримо. Не варто втрачати голову, бігти і надсилати гроші. Хоча б день переживіть із цим, подумайте гарненько", — радить у бесіді з нами психолог.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення