З 2018 року швидка не приїде на виклик про серцевий напад чи надвисоку температуру в дитини (відео)

В Україні шоковані медичною реформою: швидка допомога стає ексклюзивною і дуже вибірковою послугою.

З 2018 року швидка не приїде на виклик про серцевий напад чи надвисоку температуру в дитини (відео)

Лікарі швидкої не губляться у формулюваннях. Кажуть навіть про геноцид. Мовляв, лише так можна розцінювати намагання втілити новий реформаторський план Міністерства охорони здоров’я.

«Нашій владі мабуть треба зменшити кількість населення», - каже старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

Нові парамедики: жінки на цю роботу не підходять

Нова медична реформа торкнеться в першу чергу роботи швидкої медичної допомоги. Серед головних нововведень: в бригадах працюватимуть парамедики. Хто це і де їх навчають? Ніхто – ані безпосередньо в цих каретах, ані серед керівників структури швидкої допомоги – не розуміє й досі.

«В нас немає жодного навчального закладу. Програма парамедиків тільки-но розробляється. Тобто зробити так могли лише люди, котрі, на сьогоднішній день, не зовсім компетентні. Будемо м’яко казати», - каже головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

Натомість керівник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун заявляє: «Буде постійне навчання і реєстрація. Її треба буде мати, щоби працювати парамедиком в бригадах швидкої допомоги. І це забере 5-6-7 років до того, щоби воно перейшло на зовсім іншу систему».

Що робити 5-6 або 7 років до такого переходу – ніхто не знає. Скільки життів втратить Україна протягом перехідного періоду – теж ніхто не рахував. А у швидкій ніби розуміють, навіщо проваджують ідею парамедиків: бо їм можна буде платити менше, ніж кваліфікованим лікарям-спеціалістам. А це – економія.

«Ви втрачаєте всі пільги, надбавки», - пояснює головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

До чого ж призведе така економія? Для пацієнтів, найвірогідніше, до ненадання медичної допомоги. А відтак, відповідно, до збільшення смертності. Для лікарів, очевидно, до масових звільнень і відтоку спеціалістів за кордон.

«Так, люди будуть їхати. Якщо зараз у малій кількості, потім потік збільшиться», - переконана старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

«Люди звісно поїдуть туди, де краще», - не сумнівається головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

Ніна Гузенко – типовий фельдшер на швидкій. Вона розуміє: скоро для неї роботи тут вже не буде. 40 років стажу, і такого фахівця нова реформа вже не хоче.

«Будуть скорочувати бригади, тож нам роботи особливо вже не буде. Особливо жінкам. Оскільки нова швидка допомога з парамедиками – це швидка допомога без жінок, нам сказали. Тому що мають бути двоє міцних молодих чоловіків», - розповідає фельдшер Ніна Гузенко.

Швидка не приїде через серцевий напад чи надвисоку температуру в дитини

А ось далі – ще цікавіше. Послуги швидкої стануть вибірковими, і скористатися ними зможе далеко не кожен українець. Відтепер бригади приїжджатимуть тільки на екстрені виклики. Це, наприклад, автомобільна аварія. А от високий тиск, серцевий напад чи надзвичайна температура у маленької дитини – це не проблема швидкої. І розбиратися з усім цим нам пропонують самим.

«Підвищений тиск або гарячка, температура в дитини – це не є виклик на екстрену медичну допомогу», - вважає міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Для тих, хто не знає, чим у дітей закінчується підвищена температура – а це судоми можуть бути, і набряки головного мозку у кінці – може статися і дитяча летальність», - сказала старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

Для кого нова реформа – смертельний вирок

Усі хронічно хворі – чи то з гіпертонією, чи то з ускладненням дихання – швидкої не дочекаються. Бо викреслені зі списків потенційних клієнтів. Такі нові правила. Їм залишається лише тихо помирати вдома. Бо навряд чи родина таких хворих в змозі тримати у шафі кисень і власну реанімацію. Що ж буде з такими хворими, коли реформа набере чинності? Цинізм найвищих чиновників від медицини просто вражає.

«Не є екстреною ситуація. Людина за 15 хвилин, за півгодини не вмирає. Це є інший рівень надання допомоги. Мені потрібно допомоги – але може приїхати санітарна машина до мене, або я можу до свого лікаря, або можуть відділення невідкладних станів лікарні, де можна доїхати до них», - так пропонує рятуватись хронічно хворим Супрун.

Можна доїхати, якщо встигнеш, звісно. За новими правилами, таких хворих має доглядати сімейний лікар. Та чи встигне він у разі форс-мажору, і чи є він взагалі – такий сімейний лікар, який серед ночі кинеться рятувати свого пацієнта. А на те, щоб у невідкладних випадках самостійно везти хворого члена родини до лікарні, і там реанімувати і лікувати в українців просто немає грошей.

На кого кидають одиноких стареньких? У Міністерстві охорони здоров’я не відповідають.

На гарячу урядову лінію . хвилюються не лише літні люди, а й літні матусі і вагітні. В диспетчерів – просто шквал дзвінків від приголомшених громадян, які просто не розуміють, що їм робити в разі загрози інфаркту, інсульту, алергічного шоку тощо.

«Люди жалілися. Не хочуть парамедиків, хвилюються. Вони телефонують, обурюються і питають номер телефона гарячої урядової лінії. У людей одна надія – на швидку допомогу», - розповідає диспетчер швидкої Олена.

Реформу впроваджують, але під неї зовсім нічого не створено

У листопаді працівники швидкої допомоги провели масову акцію протесту проти медичної реформи. Протягом кількох днів по всій Україні опівдні вмикалися сирени і світлові сигнали.

У МОЗ протестуючим навіть кажуть: так і треба, ви кажіть – а ми дослухаємося.

«Як воно так не відбувається, прошу – нам скажіть. І ми знову будемо збиратися (обговорювати, - Ред), - запевняє Уляна Супрун.

Утім, йдуть дні й тижні, але їх не чують у профільному міністерстві. То ж велике запитання: чи хтось із чиновників замислиться над тим, чи варто щось змінювати у реформаторському проекті, поки не стало запізно, а українці тим часом з острахом чекають початку чергового небезпечного експерименту, що ховається під благою назвою медичної реформи.

Про підґрунтя медичної реформи, аби стало зрозуміло, що на всіх нас чекає в самий найближчий час, журналістам розповів голова незалежної профспілки працівників швидкої допомоги в Запорізькій області Анатолій Сидоренко.

По-перше, каже він, з усіх регіонів України тільки Волинська область підтримує ідею парамедиків.

«Мотивація у них проста: вони отримують «корочку» парамедика, і можуть працювати в Польщі за цією спеціальністю за хороші гроші – близько 2 тисяч євро на місяць. Це, звісно, добре, але як нашому населенню і співробітникам бути в такій ситуації?», - каже Сидоренко журналісту місцевого видання «Разом».

По-друге, голова профспілки пояснив принципову відмінність лікаря і парамедика: «Парамедики не ставлять діагноз – для цього всіх хворих і постраждалих треба везти в стаціонари. А наші лікарі і фельдшери ставлять діагноз і надають допомогу вже на місці. Крім того, у нас немає інструкторів з парамедицини, вони ще не підготовлені в достатній кількості, немає відповідних навчальних закладів з необхідним для підготовки парамедика обладнанням».

По-третє, немає приймально-діагностичних стаціонарів, куди парамедики, які не ставлять діагноз, мають доставляти хворих.

По-четверте, на 2018 рік не виділено жодної копійки на закупівлю автомобілів «швидкої».

По-п’яте, з 24 областей у 8-ми не виділено жодної копійки на нові єдині диспетчерські.

«Тобто взагалі нічого немає, але при цьому з 1 січня наша професія фактично знищується. Ми хочемо, щоб всі зрозуміли, що всіх нас чекає в самий найближчий час», - підсумовує Анатолій Сидоренко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення