​Забудьте про «безвіз». Поки…

Чому Україна так і не отримала безвізовий режим, хто в цьому винен, та коли ЕС виконає свої обіцянки.

​Забудьте про «безвіз». Поки…

На сьогоднішньому саміті Україна-ЄС, який проходив у Брюсселі, Київ не отримав безвізовий режим. Це було очікувано попри обіцянки президента про те, що сьогоднішня дата є крайньою для отримання безвізового режиму.

«Я впевнений в тому, що документи про надання Україні безвізового режиму повністю будуть підписані і ратифіковані Європарламентом, в цьому немає ніяких сумнівів. Можу навіть сказати до якої дати – це станеться до 24 листопада», - заявив президент Петро Порошенко під час інтерв'ю українським телеканалам 23 жовтня.

Політичне рішення від Європарламенту про безвіз начебто схвалено, але режим так і не з'являється. Виходить, таке собі «напіврішення про безвіз».

Народний депутат від президентської партії та колишній журналіст Мустафа Найєм обнадійливо написав на своїй сторінці у Facebook: «Я не знаю, коли ми отримаємо безвізовий режим з Європейським союзом. Але я впевнений, що ми його заслужили».

Він зазначає, що Україна виконала всі виставлені умови (144 пункти, необхідні для лібералізації візового режиму,- Ред.). Ніхто не попереджував про якісь умовності безвізового режиму, тому позиція ЄС стосовно України не щира.

«Відверто кажучи, мені все одно, що обіцяв Петро Порошенко. Він не міг давати будь-які обіцянки, оскільки не був учасником процесу і не мав таких гарантій. Так само як він не міг гарантувати виконання Мінських угод, не отримавши згоди на зміну Конституції у парламенту, так само він не міг знати куди поверне бюрократичний апарат ЄС. Це не історія з невиконаними обіцянками, а банальний популізм. Чесна і відкрита розмова з власним народом дала б куди більше підтримки, розуміння і єдності, ніж спроба видавати бажане за дійсне», - написав народний депутат.

У той же час соцмережі з самого ранку пригадали президентові багаторазові обіцянки про безвіз, який так і не справдився. Мережею масово ширилося відео «ТСН» про те, як змінювалися дати надання безвізу Україні в заявах Порошенка:

Політичний експерт Тарас Чорновіл у Facebook пожартував: «У мене віза ще на два роки дійсна. Тому я як «заслужений порохобот» випросив у Порошенка відтягнути введення безвізу до цього часу. Оскільки я підійшов до нього не просто так, а з тортиком «Вечірній Ліпєцк», то він не зміг мені відмовити. А ви все європейців звинувачуєте...».

Фото з соцмереж

«Винні» нелегальні мігранти

Денний порядок 18-го саміту Україна-ЄС не передбачав офіційної заяви сторін щодо завершення процесу візової лібералізації. У прес-релізі, опублікованому на сайті Єврокомісії, лише йшлося про те, що саміт «стане нагодою привітати останні кроки щодо запровадження безвізового режиму для громадян України».

В Європарламенті пояснюють зволікання із запровадженням «безвізу» критичною безпековою ситуацією, яка склалася в країнах Європейського Союзу через наплив нелегальних мігрантів.

Як зазначає DW, згідно з рішенням Ради ЄС візова лібералізація з Україною має набути чинності лише синхронно з введенням в дію нового безпекового механізму ЄС.

«Винні» країни Європи, які блокують безвіз для України

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц заявляє, що безвізовий режим для України залежить від здатності країн-членів ЄС домовитися щодо механізму тимчасового призупинення дії Шенгену з третіми країнами.

«В Європарламенті ми готові. Ми підготували все, ми навіть проголосували у відповідних комітетах, з одного боку, лібералізацію візового режиму, з другого – так званий механізм призупинення. Все, що висить, висить тут, в Раді, а не в Європарламенті. Я сподіваюся, що держави-члени знайдуть рішення», - заявив Шульц.

За його інформацією, зауваження до механізму призупинення має Франція, Бельгія, Німеччина, Італія та інші країни. «Це залежить від здатності держав-членів нарешті домовитися», - пояснює він.

Крім того, Шульц сказав про намір порушити питання ратифікації Угоди про асоціацію України-ЄС, яка була призупинена через референдум у Нідерландах.

«У Нідерландах Угода про асоціацію ще не ратифікована. Тому ми повинні говорити не тільки про лібералізацію візового режиму, але й про введення в дію Угоди про асоціацію», - наголосив президент ЄП.

За словами голови Євроради Дональда Туска, Петро Порошенко і прем'єр Нідерландів шукають компроміс, щоб Нідерланди ратифікували угоду про Асоціацію України з ЄС.

Мартін Шульц, Дональд Туск, Жан–Клод Юнкер, Петро Порошенко

Експерти про безвіз для України

За словами екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, у нинішній ситуації Україна є заручницею внутрішнього процесу узгодження документів в ЄС.

«Ми, до певної міри, залишаємося заручниками їх внутрішнього процесу узгодження внутрішніх документів, які до нас прямого і безпосереднього відношення не мають. Тут сам факт виглядає не зовсім адекватно», - каже екс-голова МЗС, якого цитує УНІАН.

Політолог, керівник аналітичного Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов взагалі вважає, що Україна навряд чи взагалі отримає «безвіз» найближчим часом.

«Саміт в черговий раз звірить стрілки, очевидно, обміняються думками, але ніяких кардинальних рішень чекати не варто», - переконаний експерт.

Головним чином тому, що Україна залишається для Європи країною колосальних міграційних ризиків: «Питання тут навіть не в механізм зупинення «безвіза», питання в тому, що Україна – це країна колосального міграційного ризику і цей фактор є ключовим в плані того, що Україну не дуже хочуть бачити на просторах Європи».

Варіанти, коли Україна отримає безвізовий режим

Отож, перший варіант – найоптимістичніший. Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер стверджує, що подальші затримки неприпустимі. Тому, за його словами, Україна має отримати безвізовий режим з ЄС до кінця року.

За даними «Європейської правди», на закритих переговорах Юнкер був радикальним у висловлюваннях, пояснюючи, що ЄС втрачає довіру через свою політику щодо безвізу.

Другий варіант. Щойно в ЄС домовляться про всі деталі безпекового механізму – і Україна негайно отримає безвізовий режим. За словами польського євродепутата Міхала Боні, Європарламент може проголосувати за безвіз «на початку наступного року, можливо, навіть у січні».

Третій варіант – безвіз для України та Грузії можуть відкласти до літа 2017 року.

Як зазначив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, механізм призупинення безвізових режимів, що гальмує скасування віз для України, можуть не схвалити у цьому році і відкласти до виборів у Франції.

«Немає певності у тому, що згоди щодо механізму призупинення безвізових режимів може бути досягнуто у 2016 році. Можливо, доведеться почекати до часу, коли пройдуть вибори у Франції в квітні-травні», - зазначив журналіст.

Як відомо, перший тур президентських виборів у Франції пройде 23 квітня, другий – 7 травня.

Тобто скасування віз для України можна очікувати не раніше літа 2017 року. Адже за прийняттям рішення слідує формальна процедура підписання та 21-денний період очікування.

Втім, президент Європейського парламенту Мартін Шульц сказав сьогодні, що призупинення дії Шенгену з третіми країнами не залежить від результатів виборів у Франції. Адже Франція – не єдина країна, яка має прийняти рішення.

Федеріка Могеріні та Петро Порошенко

Сенс «безвізу»

Коли Європейський парламент і Рада ЄС приймуть пропозицію щодо лібералізації візового режиму для України, громадянам України з біометричними паспортами не знадобляться візи для поїздок терміном до 90 днів в країни Шенгенської зони.

Інші умови в'їзду в Шенгенську зону будуть застосовуватися і далі, включаючи необхідність довести відповідний матеріальний стан і мету подорожі.

Звільнення від необхідності отримання візи не передбачає можливості на право роботи в Європейському союзі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення