Замовник вбивства власника ТЦ «4room» найняв адвоката Юлії Тимошенко, аби вийти на волю (відео)

У скандальній справі про вбивство власника торгового центру «4Room» Шабаба Алояна несподівані новини. Засуджений до довічного ув'язнення намагається знайти підстави для перегляду судового рішення.

Замовник вбивства власника ТЦ «4room» найняв адвоката Юлії Тимошенко, аби вийти на волю (відео)

Реальний замовник вбивства співвласника меблевого гіпермаркету «4Room» та двох його сек’юріті і досі не покараний. Інформацію про нього видав кілер. Замовником виявився брат дружини вбитого – Мераб Суслов. Нині у суді починається новий процес. Мовляв, змінилися обставини.

Реалії так званого правосуддя полягають у тому, що спочатку Мерабу Суслову, якого шукали більше року і знайшли у Татарстані, присудили довічне. Натомість він відсидів менше семи років. Нині він протестує і постійно голодує. Його адвокати просять переглянути справу. На цей раз його захищають відомий представник інтересів Юлії Тимошенко і Надії Савченко – Олександр Плахотнюк і його син.

Вогнепальна розправа над 49-річним Шабабом Алояном у магазині сталася у розпал торгового дня на очах у десятків людей. З того часу минуло більше семи років. А поки шукали справжніх злочинців, у тюрмі встиг побувати навіть син убитої жертви. Відкриття торгівельного центру «4Room» на столичній Кільцевій у серпні 2009-го проходило із розмахом і надзвичайно помпезно. Шампанське лилось рікою, феєрверки рясно осяювали небо, а від кількості танців і запрошених зірок голова йшла обертом. Стрічку перерізав особисто його співвласник Шабаб Алоян.

Шабаб Алоян

Холоднокровне вбивство сталося трохи більше місяця потому – 2 жовтня. На годиннику 14.40. На виході із «4Room» з'являється власник меблевого гіпермаркету в оточенні двох охоронців із спецпідрозділу «Титан». Вмить до них впритул під'їхав блакитний «Chevrolet Aveo», з якого двоє кілерів відкрили вогонь на ураження. Охоронці своїми тілами – без бронежилетів – прикрили Алояна. Але перед тим, як загинути під чергою куль, встигли пранити водія. Стікаючи кров'ю, той спробував тікати, залишивши основну брудну роботу на подільника. Пізніше стане відомо: втікач не впорається із керуванням, вріжеться в бетонну стіну та помре у лікарні.

Тим часом власник «4Room» встиг забігти всередину, але втекти від професійного вбивці вкрай важко. 19 вогнепальних поранень не залишили жодного шансу на життя.

Свідок вбивства Наталя пригадує, що коли вбивці забігли до комплексу, вона миттю побігла в інший відділ у магазині, де якнайшвидше закрили ролети і вийшли вже тоді, коли все скінчилося.

Кілер

Того дня у торгівельному центрі було людно, але ні це, ні численні камери відеоспостереження не спинили вбивцю. Чоловіка звати Давид Батикян. Його знайшли не завдяки камерам відеоспостереження, а через згубну жадібність його подруги.

Тікаючи із коханцем до своїх родичів у Житомирську область, дівчина пошкодувала викинути новий дорогий мобільний телефон. З нього Роза Найт подзвонила на телефон іншого кілера, який помер. Телефон Ари Аганесяна на той момент вже був у слідства.

Мотив убивства

Інформацію про замовника видав кілер. Ним виявився брат дружини вбитого – Мераб Суслов. За версією слідства, він обіцяв частково профінансувати будівництво меблевого супермаркету. Утім не зміг знайти гроші, тому Шабабу довелося шукати інших інвесторів.

«Батько йому каже: Мераб, ти мене обдурив, що ось добудуємо, я привезу інвестиції, ти так нічого і не привіз. Батько продав 50% казахам», - розповідає син загиблого бізнесмена Артур Алоян.

Інвестори Казахстану заплатили за половину акцій 24 мільйони доларів. Домовились про два транші – по 12 мільйонів кожен. Через них і виник конфлікт із Сусловим. Як пояснив Артур Алоян, другий транш Мераб Суслов хотів забрати собі.

Нині бізнесом батька керує Артур. Але тоді – за кілька місяців після смерті голови родини – йому довелося провести цілих 8 місяців у СІЗО на Лук'янівці. Причина – відео, на якому чоловік, схожий на Артура, замовляє вбивство свого брата. Прибрати родича потрібно було нібито через причетність до вбивства батька.

Артем Шевченко, нині речник Міністерства внутрішніх справ, тоді досліджував цю справу як журналіст. Каже, що це скидалося на типову помсту.

«Оперативники ГУБОЗ провели чітку оперативну комбінацію для того, щоб задокументувати факт цього замовного злочину сином потерпілого Артуром Алояном. У мене були відомості про те, що експертизи були проведені, і фоноскопічні, зокрема, які підтверджували, що це голос, який належить йому», - розповідає Артем Шевченко.

Але справу тоді закрили, і більше ніколи про цей замах на вбивство не згадували.

«Це все монтаж. Це все сфабрикована справа», - каже Артур.

Замовник вбивства, який ховався у Татарстані, нині голодує

Замовника справжнього вбивства – Суслова – шукали майже рік. Затримати його вдалося аж у Татарстані. Суд тривав роками і у закритому режимі. Нібито, з міркувань безпеки свідків і родин потерпілих. Пресу пустили лише на проголошення вироку. Тоді ж Мераб Суслов, побачивши камери ЗМІ, запротестував: «Що за нісенітниця?! Приберіть ці камери!.. Це ганьба! Беззаконня. Це не суд, це судилище».

Мераб Суслов

Його та безпосереднього кілера тоді засудили до довічного позбавлення волі. Утім, Суслов провини своєї не визнав. Більш того, тепер вже скаржиться на нелюдське поводження з ним у Бердичівській колонії, де відбуває покарання. Свій протест він зазвичай підкріплює постійними голодуваннями. Вже сьогодні він намагається взяти реванш. В апеляційному суді Київської області – нове слухання. Адвокати Суслова просять переглянути справу.

Основна підстава для можливого перегляду справи – порушення права на захист. Начебто, під час досудового слідства невідомий Суслову адвокат розписався під важливими документами, котрих підозрюваний в очі не бачив.

«Постанови про призначення експертиз і протоколи про ознайомлення з висновками експертиз були підписані адвокатом Кормушиним, про існування якого наш підзахисний дізнався лише після того, як ми привезли йому ці матеріали», - заявляє адвокат Мераба Суслова Олександр Плахотнюк.

 Олександр Плахотнюк

Самого Мераба Суслова на засіданні немає. Засудженого на такому процесі може представляти виключно адвокат. Цього разу це відомий представник інтересів Юлії Тимошенко і Надії Савченко – Олександр Плахотнюк і його син.

Періодично змінювати адвокатів, аби процес тривав роками, це відома тактика Суслова. Чи повторить він свій трюк і цього разу – поки неочевидно.

Проте, не суддями єдиними. Надію на свободу Суслову можуть подарувати й народні обранці. У Верховній Раді вже рік чекає на прийняття законопроект №2033а. Якщо його приймуть, то всі довічники отримають шанс на перегляд своїх вироків.

Батько загиблого сек'юріті: Призначеної судом компенсації в 1 млн грн немає

Батько загиблого тілоохоронця Віктор Брєжнєв розповідає, що у Мераба є гроші на адвокатів, а от на призначену судом компенсацію – ні. Тим часом, розповідає чоловік, в той день у нього загинув єдиний син. Лейтенанту міліції Андрію Брєжнєву було лише 24 роки. Його матір і досі ніяк не оговтається, і живе від операції до операції. Одного разу навіть потрапила до психлікарні через нервові розлади.

«Мені присудили мільйон моральної шкоди, але ні копійки не виплатили. Грошей немає. А зараз суди, це ж все напевно грошей коштує. Гроші знаходяться. Кругом опублікували, що я отримаю мільйон. Всі люди думають в селі, що я найбагатший. Я жодної копійки не отримав, подавав заяву, запит. Мені відповіли, що він не працює, майна у нього немає ніякого, платити нема з чого», - розповідає Віктор Брєжнєв.

Коментуючи розслідування справи і нескінченні суди, чоловік резюмує: «Пройшли три суди, верховний, апеляційний, всі суди пройшли, все затвердили, а зараз знову не так».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення