Кому з українських чиновників і навіщо видають вогнепальну зброю (відео)

Навколо – розгул криміналу, теракти і убивства, нічні грабежі просто у квартирах. Усе більше українців міркують над тим, як ефективно захистити себе та свою оселю. Втім, купувати і використовувати короткостволи звичайним громадянам заборонено.

Кому з українських чиновників і навіщо видають вогнепальну зброю (відео)

Зброя в Україні – обраним. Політикам, суддям та бізнесменам нагородну зброю роздають без обмежень. При цьому, дозвіл на носіння нагородної зброї видається «крізь пальці», а облік нагороджених вогнепалами не ведеться.

У списки нагороджених вогнепалами затесалося дуже багато сумнівних героїв. Самі ж експерти зазначають, що за гроші можна замовити собі будь-який нагородний пістолет. Покласти край цьому могли б відкрита інформація про тих, кому вручили стволи. Але оприлюднювати її, попри рішення суду, силовики категорично відмовляються.

Хто із високопосадовців отримав зброю

Нагороджувати вогнепальною зброєю в Україні може президент і керівники силових відомств. Офіційно – таку високу відзнаку вручають за особливі заслуги перед державою.

У Міністерстві оборони запевняють: зброю видають переважно військовим, які відзначилися у зоні АТО. Але, судячи із документів, що просочилися у пресу – серед високопосадовців теж є багато героїв.

Степан Полторак, як тільки сів у міністерське крісло, отримав пістолет «Глок». Озброїв він і інших міністрів.

Головному юристу країни Павлу Петренку перепав «Кольт».

Такий самий подарунок отримав Арсен Аваков.

Голові казначейства Тетяні Слюз вручили пістолет «ПСМ». А секретарю РНБО Олександру Турчинову – «Маузер».

За визначні заслуги перед державою зброю видали і суддям, які серед громадян заслужили сумнівну репутацію. Як от голова скандального Печерського суду Руслан Козлов. Йому та його заступнику видали пістолети ПМ. Усього за 224 гривні за штуку. У Міністерстві оборони так захопилися роздачею зброї, що нагородили пістолетом навіть сумновідомого сепаратиста із Харківського оплоту Олега Садкового. І лише після розголосу цей наказ скасували. Затесався до списку обраних і однокласник міністра оборони.

«Я проглянув список. Там реально нагороджених за справу мабуть 15 відсотків», - резюмує інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Хто у кріслі сидить вище – тому зброя солідніша

Адвокат Віталій Коломієць підкреслює, що проблема не в кількості нагородної зброї, а в якості і підході на нагороди. «З одної сторони – це клуб привілейованих, а з іншої сторони - не зрозумілі критерії цих нагороджень», - каже він.

«Коли нагороджують хлопців, які з війни приїхали, які воювали, щось звільнювали, боролися, їх нагороджують вітчизняними, як правило, фортами, ПМ-мами, ну таким, що не шкода. Шлаком всіляким. А коли потрібно нагородити якогось чоловічка там цікавого, важливого, або чоловічка за гроші, то він, відповідно, замовляє, чим його нагородять», - розповідає інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Арсенію Яценюку до дня народження за виявлення військової доблесті та зміцнення національної безпеки (так написано у наказі) подарували справжній раритет – пістолет-кулемет «Томпсон».

Мікуліч розповідає, що той самий Томмі-ган на американських аукціонах в залежності від року виробництва коштує від 10 до 30 тисяч доларів – півмільйона гривень. «Вони його списують за 7 тисяч гривень», - повідомляє інструктор.

Якщо вірити документам, екс-прем’єру презентували також справжній кулемет «Максим».

«Людина, яку нагородили, може на абсолютно законних підставах ходити з цим пістолетом. Ну, або з цим кулеметом «Максим». Катати його за собою може Яценюк Хрещатиком», - каже інструктор зі стрільби.

У МВС немає обліку осіб, нагороджених вонепалами

Хто саме входить у коло обраних, адвокати асоціації власників зброї намагаються з’ясувати через суд. Одна із відповідей правозахисників – просто шокуюча. Міністерство внутрішніх справ, що видає дозволи на володіння зброєю, повідомляє: облік нагороджених відзнакою «Вогнепальна зброя» не ведеться.

І лише нещодавно міністр Арсен Аваков все ж таки розповідає. Принаймні, про кількість стволів, що роздарував, перебуваючи на посаді.

«Таких людей досить багато – 1200 чоловік. З них близько 900 осіб – це бійці спецпідрозділів, бійці добровольчих батальйонів, збройних сил тощо. Близько 90, я не пам'ятаю точно цифру, це депутати Верховної Ради», - каже міністр.

Утім, кому саме видали стволи – у МВС розголошувати навідріз відмовляються. Мовляв, персональні дані. Яка зброя оберігає їхній спокій – депутати діляться у приватній розмові.

У Борислава Берези – «Глок». Пояснює, що отримав його за спецоперації, які були проведені спільно зі Службою безпеки України.

У нардепа Сергія Куніцина – «ТТ». «Коли маєш зброю – відчуваєш себе спокійніше. Бо все може бути», - каже він.

У свою чергу Ольга Богомолець розповідає, що має «Форт». Ця зброя, пояснює нардеп, в неї ще з часу Майдану.

Не забув Аваков нагородити свого друга і заступника Тигряна Авакяна, а також радника Зоряна Шкіряка. В останнього – також «Глок».

Втім, розповідає адвокат Микола Охендовський, представник Міністерства внутрішніх справ в суді не зміг на запитання суду дати відповідь, яке відношення Зорян Шкіряк має до штату органів внутрішніх справ, до відомства безпосередньо.

Але на це запитання відповів міністр Арсен Аваков: «За що Зорян Шкіряк? За те, що він під час Революції Гідності, тут ось поруч, ночами, ніс службу народу України. Ось, наприклад, за це».

А от екс-головний борець із наркозлочинністю Ілля Кива із нагородною зброєю не розлучається ні на мить. Із пістолетом за поясом він заходить і до Міністерства, і навіть їде у потязі Київ-Львів разом із іншими пасажирами.

«Перебуваю зі зброєю. Так, звичайно, я сплю, я з ним їм, хтось сказав, це понти. Хлопці, спробуйте ці понти на моєму місці», - пояснює він.

Якщо вірити документам, до того, як отримати нагородний пістолет, Кива втопив у ставку свою мисливську рушницю і загубив карабін Вулкан.

Нагородну зброю отримують багато неадекватів

Експерти кажуть, що дозволи на носіння нагородної зброї видаються крізь пальці. Жодної перереєстрації із довідками від лікаря, і носи до самої смерті. Коло осіб, яким може бути вручена відзнака «Вогнепальна зброя», нічим не обмежене.

«Ризик, що неадеквати отримають зброю, присутній, і я впевнений, що серед ось тієї категорії, серед нагородних і всього такого, ризик неадекватів більше, ніж серед людей цивільних», - каже інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Але на тлі усього цього у МВС категорично проти можливості захисту для звичайних українців. Їм, мовляв, пістолети не потрібні.

«Вільний обіг і доступ до вогнепальної короткоствольної, нарізної зброї громадян України зараз не на часі. Інші різновиди зброї – будь ласка», - каже речник відомства Артем Шевченко.

Тим часом закон, що регламентував би придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї, зокрема, і нагородної, парламент не може ухвалити вже понад 10 років. Ймовірно, можновладцям вигідно, аби на зброярському ринку царював безлад. Адже і на випадок нового Майдану обраним буде чим відстрілюватися від незадоволених громадян. Та і в разі нападу нічних грабіжників вони відстріляються. На відміну від решти українців, які щодня і щоночі почуваються беззахисними жертвами. Жертвами злочинців з усіх боків – і розбійників, і власної влади.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення