З’їсти востаннє: Дніпро «підкосила» шаурма-вбивця

Швидке харчування – швидка епідемія. 15 жителів Дніпра злягли у інфекційну лікарню, з'ївши шаурму в одному і тому самому кіоску у спальному районі. У всіх отруєних – температура під 40, блювота та діарея. Тоді як на власника злощасного кіоску очікує не заборона на діяльність, а звичайний штраф! Більше про масове отруєння дізнавалися «Надзвичайні новини».

З’їсти востаннє: Дніпро «підкосила» шаурма-вбивця

Вже тиждень Дніпровська інфекційна лікарня приймає пацієнтів із однаковими симптомами – температура під 40, блювота та діарея. Наразі відомо про п’ятнадцятьох постраждалих. Втім, це – лише ті, хто офіційно звернувся за допомогою. Напередодні всі вони поласували шаурмою в звичайному кіоску швидкої їжі в спальному районі міста.

Діагноз медики уже поставили – сальмонельоз.

«Як правило, ці сальмонели знаходяться або на яйцях птахів, або на м’ясі,або в молоці. В даному випадку – вони містилися на продуктах, які входять до складу шаурми», – пояснює заступник головного лікаря інфекційної лікарні Дніпра Микола Турчин.

Одного із постраждалих, Віталія, після «смачної вечері» буквально на руках занесли до лікарні. Чоловік розповідає, що навіть пересуватися не міг самотужки.

«Вночі їхав додому, думаю зайду, візьму шаурми – взяв і потрапив сюди. Приїхав у дуже важкому стані, мене можна сказати, сюди занесли. Температура, блювота, болі в животі,чотири дні валявся, ніяк не міг прийти в себе, пив різні антибіотики, потім викликав швидку», – згадує він.

Лоток шаурми: сальмонельоз і щури

Розсадник сальмонельозу – звичайний кіоск у спальному районі Дніпра. Після масового отруєння власники його швиденько прикрили.

Наразі тут немає ані їх, ані продавців.

Результати перевірки кіоска просто вражають – суцільна антисанітарія – ані води, ані каналізації. Місцеві розповідають, що продавці навіть щурів тут розвели.

Крім того, у персоналу кіоску шаурми немає медичних книжок, документів на продукти та дозволу на роботу в якості закладу харчування. Із документів у цьому лотку було лише свідоцтво на підприємницьку діяльність.

За словами виконуючого обов’язки начальника Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Андрія Кондрат’єва, «славнозвісну» бактерію сальмонелу фахівці виявили не лише у м’ясі.

«Вона практично була усюди. Використовувався один і той же інвентар для сирого і для готового, для зрізання. Помити це неможливо. Просто ідеальні умови з точки зору мікроорганізмів – вони нам скажуть велике дякую», – зазначив він.

Безкарність злочину: причини

Вище вказані висновки були передані до поліції та прокуратури. Втім, як виявилося, масове отруєння коштуватиме власнику кіоску виключно штрафу від 3-х до 16-ти тисяч гривень. Більше того, ані заборонити, ані знести кіоск, ані заборонити власнику вести підприємницьку діяльність відповідні державні органи не мають права!

В Україні діє мораторій Кабміну на перевірку малого та середнього бізнесу, до якого і входять лотки з шаурмою.

Оскільки скасовувати цей мораторій Кабмін не планує, ситуація виходить неприємна. Зелене світло підприємцям: отруїв – заплатив смішний штраф – працюй далі. А червоне - споживачу, для якого з нинішнім законодавством звичайна шаурма може перетворитися на смертельну отруту. Адже медики не приховують того, що якби серед постраждалих від отруєння були діти – наслідки могли би бути значно більш трагічними!

У Держпродспоживслужбі підкреслюють, реальних важелів для контролю над кіоском, заради убезпечення мешканців немає. А це значить, що завтра через мережі подібних об’єктів можна буде розповсюджувати все, що завгодно, навіть займатися реалізацією м’яса падалі.

Мешканців Луганщини спіткав «гострий гастроентероколіт»

Між тим, не лише мешканці Дніпра потрапляють «на гачок» неякісного фаст-фуду.

Близько місяця тому жертви шаурми з’явились на Луганщині. 18 людей потрапили до лікарні із діагнозом «гострий гастроентероколіт».

Серед постраждалих четверо військовослужбовців, АТОшників, та семеро дітей, наймолодшому тільки дев’ять місяців.

Дозвіл на ведення підприємницької діяльності в Україні – єдиний документ, який є у власника – в цьому ситуація аналогічна випадку у Дніпрі.

Антисанітарія жахлива – посуд мили у тазику. Однак власник свою провину не визнає, каже, що за п’ять років роботи – це перший інцидент, причини якого йому самому поки невідомі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення