13 нападів на журналістів сталися з початку року – спілка

За два перших місяці 2019 року зафіксовано 13 випадків фізичної агресії до журналістів, у січні – 7, у лютому – 6.

Це дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України", який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Найбільше – 5 атак – зафіксовано в Києві й області, ще 2 – в Одесі, 1 – у Херсоні.

Також 5 інцидентів сталися на заході України: 2 – на Буковині, по 1-му на Закарпатті, Тернопільщині та у Львові.

Один із найжорстокіших нападів стався увечері 24 січня. У Голосіївському районі Києва побили й пограбували журналістів проекту "Стоп корупції" Олександра Золотнюка та Владислава Марченка, які готували сюжет про незаконний видобуток піску.

"Найбільше постраждав Олександр Золотнюк – у нього забої м'яких тканин, вибитий зуб, опік сітківки ока", – розповіла НСЖУ начальник юридичного департаменту "Стоп корупції" Роксолана Арійончик.

За фактом події відкрито кримінальне провадження за ст. 187 (розбій).

"Але нас ця кваліфікація не влаштовує, вимагаємо зміни статті на 345-1. Тривають слідчі дії, було затримано 7 підозрюваних, двох відпустили, до решти застосували запобіжний захід – домашній арешт від 23:00 до 7:00. Також встановили особу організатора, він зараз у розшуку", – повідомила Арійончик.

Журналістка "Чернівці онлайн" Галина Єреміца у січні й лютому повідомляла про перешкоджання професійній діяльності: на неї двічі нападали віряни та представники духовенства.

"У обох випадках, що сталися в Чернівецькій області, займалася висвітленням зборів, на яких обговорювалися питання переходу парафій від Московського патріархату до ПЦУ", – пояснила чернівецька журналістка.

"Віряни поводилися дуже агресивно: погрожували, висловлювали на мою адресу образи, виривали техніку з рук. В обох випадках зверталася до правоохоронців із приводу перешкоджання журналістській діяльності", – додала Єреміца.

Частина інцидентів супроводжувалася пошкодженням майна і атаками на журналістські групи.

Зокрема, в редакції обласної газети "Новий день" у Херсоні під час прес-конференції сталася стрілянина. Правоохоронці пошкодили мікрофон 5-го телеканалу під час затримання групи осіб біля Подільського райвідділу поліції в Києві. Через підпал повністю згоріло авто блогера Василя Крутчака.

Експерти "Індексу фізичної безпеки журналістів" не включали до моніторингу 3 інциденти, в яких журналісти не вбачають перешкоджання їхній діяльності. Це: нічне побиття в Кам’янському В’ячеслава Хорошуна, обстріл п’яним редакції радіостанції "КалушФМ" та конфлікт у Вінниці під час спроби журналістів потрапити на нараду православних архієреєв.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко каже, що передвиборча кампанія не спричинила сплеску нападів на журналістів, але загальний рівень фізичної агресії до представників ЗМІ залишається високим.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення