Афера з-за ґрат: ув'язнені з Луганська "заробили" три мільйони гривень

 СЕГОДНЯ

Ув'язнені, які відбувають строк в колонії окупованого Луганська, за півроку виманили з українців майже три мільйони гривень. Як стало відомо, аферисти собі кількох подільників на волі і ошукали майже три десятки людей з шести областей.

"Я взяла телефон. А він каже – мамо! Я потрапив в аварію... Я покалічив жінку молоду", – розповіла одна з потерпілих, тернополянка Маланія Дука.

За її словами, слідом за такою звісткою вона почула в слухавці інший голос – чоловік представився поліцейським і зажадав грошей, щоб "зам'яти" пригоду з її сином.

"Дайте, каже, євро. Я кажу – немає. А долари? Я не маю, кажу, в мене гривні є. Ну, так давайте, які маєте, такі і шукайте", – додала жінка.

Телефонували їй ще кілька разів, а одного разу посеред ночі приїхав посередник, якому вона віддала 10 тисяч гривень. А вранці до матері приїхав син, і тоді жінка зрозуміла, що кілька годин тому віддала гроші шахраям.

У поліції, куди звернулася ошукана жінка, насамперед перевірили своїх співробітників і переконалися, що "спрацювали" аферисти.

"На даний момент встановлено трьох основних фігурантів, є організатор", – підкреслили копи.

Виявилося, що схема, за якою діяла банда, була досить складною, однак спосіб, яким вони виманювали гроші – нехитрий, і його використовують уже багато років.

"Представлялися співробітниками поліції і пояснювали потерпілим, що їхні родичі потрапили в ДТП або вчинили інше кримінальне правопорушення. І за вирішення питання про непритягнення до відповідальності пропонували свої послуги – за грошову винагороду як би відкупитися від кримінальної відповідальності", – пояснив Віталій Кравчук, заступник начальника Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.

Пізніше з'ясувалося, що дзвінки надходили від ув'язнених колонії, розташованої на території так званої "ЛНР", а гроші забирали їх спільники, які представлялися поліцейськими. На даний момент затримані троє, серед них – 24-річна харків'янка.

"Призначав місце зустрічі, де він мені передавав грошові кошти, а я в подальшому через термінал поповнювала номера карт", – розповіла підозрювана.

На допитах затримані зізналися, що їх винагородою за участь в афері було 30% від суми, яку віддавали жертви, а решта пересилали ватажкові на рахунок до окупованого Луганська. За півроку шахраї обдурили 23 осіб.

У Нацполіції кажуть, що аферисти отримали близько трьох мільйонів гривень, причому найбільшу суму вони виманили у жителя Чернівців – 600 тисяч гривень

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення