Боротьба з корупцією: шокуюча статистика про кількість справ у судах та вироки

 Громадське Радіо

Нова влада фактично імітувала боротьбу з корупцією. Про це у інтерв’ю «Громадському радіо» заявив експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

ЦППР разом із представниками Transparency International провели дослідження та оцінку того, які заходи українська влада проводить у боротьбі з корупцією та якими є результати. Зокрема, у дослідженні йдеться, що до суду направлено провадження щодо 4646 корупціонерів, це 29% від кількості зареєстрованих злочинів, а засуджено 1082 особи, тобто 7% від зареєстрованих злочинів. І це втричі менше від того, скільки було засуджено у 2013 році.

«Фактично, за часів Януковича правоохоронні органи більше працювали. Але треба віддати належне державі, яка існувала у 2014 році, але тоді підходи були трохи інші», - зазначив експерт.

Що стосується кримінальних проваджень проти топ-політиків, то ситуація дещо специфічна.

«Спеціально для топ-корупції створювали НАБУ. І за даними нашої оцінки, у 2016 році вони передали до суду 69 кримінальних проваджень стосовно високопосадовців. Це багато чи мало? Для державного органу, який лише почав працювати, нібито і багато. Ми нещодавно спілкувалися з керівником спеціалізованої прокуратури Назаром Холодницьким — він пишається таким результатом», - розповів Хавронюк.

А втім, а його словами, з проваджень, які передані до суду, частка НАБУ займає лише півтора відсотки.

«До того ж з 69 проваджень, які передано до суду, більшість — це прокурори, судді, керівники державних підприємств. Це не зовсім та топ-корупція, про яку ми маємо говорити», - зазначив експерт.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення