Генерал НАТО назвав єдиний спосіб закінчити війну на Донбасі

 СЕГОДНЯ

Врегулювання конфлікту на Донбасі можливе лише за допомогою політичних домовленостей, але при цьому не виключені й деякі військові інструменти для вирішення проблеми. Про це в інтерв'ю сказав глава Військового комітету НАТО, генерал Петр Павел напередодні візиту в Україну цього комітету (18-19 квітня).

Він не виключив, що у вирішенні конфлікту можуть бути задіяні військові інструменти, але не для активних бойових дій.

"Можливо, це буде дивно почути від військового офіцера, але я не вірю у військові вирішення проблем такого роду. Є тільки політичне рішення, яке може бути підтримане певними військовими інструментами, але це військові інструменти тільки в плані стримування, а не реальне використання військових інструментів, щоб вирішити ситуацію. Тому що використання військових інструментів принесе більше страждань людям, які живуть на Донбасі і в сусідніх регіонах. Єдине рішення – тільки через політичне врегулювання, і для цього повинні бути як мінімум двоє – Росія і Україна. Всі інші можуть підтримувати процес. Єдине рішення – через переговори і виконання Мінських домовленостей", – сказав Павел.

Він зазначив, що Мінські угоди можна було б вдосконалити, додавши туди порядок дій, чітку відповідальність і графік виконання домовленостей. Генерал упевнений, що це може створити умови для всіх сторін, щоб досягти цілей і остаточно прийти до нормалізації ситуації на Донбасі.

"НАТО підтримує цей процес за допомогою поліпшення здібностей українських Збройних сил, створюючи достатнє і надійне стримування, щоб утримати Росію від подальшої агресії, і водночас, створюючи ситуацію, в якій Росія зможе побачити українські сили достатньо сильними, які, в разі потреби, захистять країну, а також допоможуть запобігти будь-яку подальшу ескалацію конфлікту на Донбасі", – підкреслив Павло.

Як повідомлялось, в НАТО оцінили ймовірність повномасштабної війни Росії з Україною. Петро Павло сумнівається, що Кремль піде на велику воєнну сутичку з Україною. Водночас генерал зазначив, що Москві вигідно мати заморожені конфлікти як в Грузії, Придністров'ї так на Донбасі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення