Хвиля суїцидів в Україні: стало відомо, що об'єднує підлітків

 Обозреватель

Основною причиною того, що підлітки зважуються на самогубство є переконання про існування кращого життя після суїциду.

Про це заявив суїцидолог Олександр Нечаєв.

"Я прихильник того, щоб кожен випадок розглядати індивідуально. Причини суїциду у дітей можуть бути найрізноманітніші. Наприклад, мати пішла з життя, і у дитини виникає несвідоме бажання возз'єднатися з нею. Можливо інший варіант. Є такі причини, що діти таким чином шукають найкраще місце для життя. Ми знаємо, що в нашому менталітеті, нашій вірі багато людей переконані, що смерть - це не кінець", - розповів фахівець.

За його словами, за цим також може стояти спроба "втікти" від проблем у реальному житті.

"Третя причина - щоб мене пожаліли. Таким дітям не вистачає у родині жалю, підтримки, співчуття. Четверта причина - втеча від нестерпних умов життя. Якщо дитина виростає у родині, де алкоголізація, насильство, то діти можуть здійснювати таку "втечу", - додав він.

Ще однією причиною самогубств серед дітей може бути автоагресія.

"Таким чином діти знищуючи себе можуть проявляти агресію до батьків. При цьому, всі ці причини об'єднує установка, що смерть - це не кінець", - зазначив Нечаєв.

При цьому він наголосив на важливості психологічних бесід батьків із дітьми.

"Важливо донести до дитини, що після смерті не буде кращого життя, немає раю, що це - розкладання тіла і кінець. Психологічну годину потрібно проводити регулярно, обговорюючи відносини, що сталося за день, приймати скарги, але при цьому вибудовувати кордони і підтримувати дисципліну. Стикаючись із труднощами в спілкуванні з однолітками, її психіка буде сильніша", - підсумував суїцидолог.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення