Катували, ґвалтували і задушили: з'явилися подробиці смерті "російського Ілона Маска" в СІЗО

 СЕГОДНЯ

Російський підприємець і інженер Валерій Пшеничний, якого називали "російським Ілоном Маском", помер від тортур російських тюремників. Це не перша скандальна смерть в російських СІЗО. 16 листопада 2009 року в СІЗО "Матроська тиша", помер юрист інвестиційного фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський, який розкрив схему масштабних розкрадань серед держчиновників РФ. Про це повідомляє "Новая газета" з посиланням на висновки бюро судово-медичної експертизи (Санкт-Петербурзьке ГБУЗ БСМЕ)

Компанія бізнесмена на замовлення Міноборони РФ займалася розробкою тривимірної комп'ютерної моделі підводного човна "Варшав'янка". 2016 року Валерій Пшеничний запідозрив свого партнера і директора Андрія Петрова у величезних розкраданнях коштів з рахунків компанії і поскаржився до прокуратури. Петров кілька місяців був під вартою, після чого вийшов і звинуватив Пшеничного в завищенні вартості замовлення. У бізнесмена провели обшук, вилучивши технічну документацію винаходів, і заарештували.

Валерій Пшеничний помер 5 лютого після слідчих дій. Того дня конвойний петербурзького СІЗО №4 виявив його повішеним на шнурку від капюшона завдовжки 40 сантиметрів. Співробітники ізолятора видали те, що сталося, за самогубство.

Проведена в лютому-березні судово-медична експертиза показала, що Пшеничний не наклав на себе руки, а помер в результаті тілесних ушкоджень. Заарештованого катували, ґвалтували, а потім задушили. На його тілі були виявлені різані і колоті рани, в роті – мітки від електротравми, крім того, у нього був зламаний хребет.

Причина, з якої над бізнесменом так знущалися в СІЗО, так і залишилася неясною. Але перед смертю, як пише "Новая газета", він встиг передати дружині три записки з проханням нікому нічого не платити.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення