Кір у Нацгвардії: Імунолог порадив, як себе поводити та що їсти

 Depo

На Вінниччині в одній із військових частин зафіксували спалах кору. За офіційними даними, хворих більше 20, усіх їх доправили в інфекційні лікарні

Відомо також, що з початку 2018-го року в Україні на кір захворіли 44 386 людей (16 593 дорослих та 27 793 дитини).

Про особливості перебігу кору та способи запобігти хворобі Depo.ua розпитав кандидата медичних наук, головного імунолога Національної медичної палати України Олега Назара.

Що, окрім вакцинації варто робити людям, аби уникнути кору?

- Кір – класична вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом, тому тут перша порада – звісно, уникати великих скупчень людей. Що стосується їжі, яка підсилюватиме імунітет, то це бобові, м'ясо, риба, продукти, які містять вітамін С, - цитрусові, аґрус. Медпрепарати, звісно, має призначати лікар, а я б порадив приймати курс полівітамінів, принаймні місяць.

Як уникнути ускладнень, якщо вже захворів на кір?

- Необхідне достатнє харчування, рясне пиття, ізоляція хворого – варто побути дома принаймні декілька днів. Якщо стан погіршується – звісно, потрібна госпіталізація у інфекційне відділення лікарні, адже у гіршому випадку йдуть ускладнення на нервову систему, наприклад, енцефаліт.

Чи виправдана паніка, що стосується епідемії кору?

- Паніка в таких випадках буває дуже часто, але вона ніколи не є виправданою, як у випадку є епідемією грипу, так і з кором зараз. Потрібно дотримуватись календаря щеплень, додатково вакцинуватись, якщо був або передбачається контакт із хворим.

Чи потрібно вакцинуватись тим, хто робив це ще у дитинстві та у підлітковому віці?

- Останнє планове щеплення проводиться у підлітковому віці, у 16 років, а антитіла після цього залишаються в організмі 10-12 років, тобто щеплення у дорослому віці теж потрібні. 10 років тому була ініціатива МОЗу стосовно додаткової вакцинації дорослих проти кору, але все так і залишилось на словах.

Зазначимо, що у загальних цифрах найвищі показники у Львівській (загалом 9 533 людини: 2 697 дорослих і 6 836 дітей), Івано-Франківській (4 571 людина: 1 225 дорослих і 3 346 дітей), Закарпатській (4 147 людей: 846 дорослих та 3 301 дитина), Тернопільській (2 854 людини: 971 дорослий і 1 883 дитини), Одеській (2 643 людини: 1 322 дорослих і 1 321 дитина) областях та в Києві (2 625 людей: 1 591 дорослий і 1 034 дитини).

"З початку року від ускладнень кору померли 15 (4 дорослих і 11 дітей)", - йдеться у звіті МОЗ.

МОЗ наголошує, що щеплення - єдиний надійний спосіб захисту від кору. За даними відомства, для формування колективного імунітету потрібен рівень вакцинації 95-98%.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення