На Донбасі назріває "гаряча фаза": австралійський експерт дав тривожний прогноз по Україні

 СЕГОДНЯ

Росія може спровокувати ескалацію ситуації на Донбасі в зв'язку з можливими майбутніми поставками летальної зброї Україні. Про це пише австралійське аналітичне видання The Australian.

Як розповів військовий експерт Девід Кілкуллен, події 2017 року, такі як військові маневри Росії, вбивства в Україні, кібератаки, вказують на те, що Росія готується до нової "гарячої фази" конфлікту на Донбасі.

Експерт нагадав, Росія вийшла з СЦКК, звинувативши Україну в підготовці до нібито наступу на Донбасі.

Кілкуллен вважає, що Росія спробує зіграти на випередження, ще до поставок летальної зброї в Україні.

"Недавнє рішення президента США Дональда Трампа про постачання Україні протитанкових ракет Javelin частково стало відповіддю на цю загрозу. Канада також схвалила продаж зброї в Україні, тоді як кілька країн НАТО висловили підтримку посилення допомоги. Оборонний бюджет США на 2018 рік, підписаний Трампом в середині грудня, включає в себе 350 мільйонів доларів США на військову допомогу Україні. Все це створює стимул до швидких дій Росії в новому році, перш ніж з'явиться нова зброя, і може вступити в силу збільшена військова допомога", – гово ится в статті.

Також він розповів про загрозу військового конфлікту росіян з країнами НАТО. На думку експерта, обопільна військова активність на рубежах ЄС і Росії може спровокувати конфлікт.

"В минулому році Росія розмістила ракетні комплекси "Іскандер" і сучасні системи протиповітряної оборони С-400 в своєму балтійському анклаві Калінінграді і провела великі військові навчання, спрямовані на залякування України, країн Балтії та скандинавських країн. Зі свого боку, деякі сусіди України з НАТО розмістили бойові і важкі озброєння і направили тренерів і консультантів в Україні. Це більше, ніж раніше, підвищує ймовірність потенційного конфлікту в майбутньому році", – підкреслив Кілкуллен.

Аналітики з RAND проаналізували, як Росія буде вести себе в повномасштабну війну. російські військові готові захищати свою країну і важливі промислові і населені центри, використовуючи багатошарову, інтегровану повітряну оборону і обмежена кількість укріплених районів і буферних країн, з метою виграти простір і час для реагування на потенційні удари або вторгнення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення