Окупанти в Криму "зробили" терористом затриманого громадянина України: відео

 Апостроф

Окупаційна влада пред'явила офіційне звинувачення в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 КК та ч.2 ст. 222.1 КК) кримськотатарському активісту Едему Бекірову, затриманому російськими прикордонниками при в'їзді в Крим.

Про це пише "Новая газета".

Співробітники ФСБ по Криму і Севастополю повторили версію, представлену суду під час арешту Бекірова. Згідно з матеріалами справи, Бекіров, будучи в Криму, передав якомусь водію таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під псевдонімом Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати.

Слідство стверджує, що Бекіров зустрівся з Меметовим в травні 2018 року, передав йому сумку з вибухівкою і патронами. Меметов сховав сумку біля селища Рисове на півночі півострова, а потім, не дочекавшись, що її заберуть, прийшов в управління ФСБ і розповів про все. Бекіров був затриманий 12 грудня, на наступний день його заарештували до 11 лютого 2019 року.

"Встановлено, що обвинувачений навесні 2018 організував обладнання на території Криму схованки (схрону) з боєприпасами і вибуховими речовинами для їх використання при скоєнні протиправних дій на території півострова", - повідомили в прес-службі ФСБ.

Російські спецслужби стверджують, що обвинувачений має відношення батальйону ім. Номана Челібіджіхана, який "підконтрольний організатору підриву ЛЕП в Херсонській області Ленуру Іслямову".

"Сьогодні в управлінні ФСБ по Криму Едему Бекірову пред'явили постанову про притягнення його в якості обвинуваченого. Нічого нового, в порівнянні з підозрою і матеріалами, які представила ФСБ для арешту. Але воно було ще менше конкретизовано", - розповів адвокат міжнародного об'єднання "Агора" Олексій Ладин.

Він зазначив, що Бекіров також погодився сьогодні на допит, щоб надати докази своєї невинності. "Він покроково розповів, де він перебував в Криму в ту поїздку, - пояснив адвокат. Одну ніч ночував у дочки, одну - у матері дружини. Їздив в село до двоюрідної сестри, завжди в супроводі родичів. У нього завжди був телефон з сімкарти, спеціально купленої в Криму. Зараз цей телефон у дочки Бекирова ".

За словами адвоката, захист клопотав про вилучення телефону, а також про допит дочки і про дослідження по сім-карті, щоб встановити місцезнаходження Бекирова під час перебування в Криму.

"На нашу думку, білінг повинен неспростовно довести, що Бекіров не міг цього зробити і не робив", - зазначив Ладин.

Едем Бекіров в даний час поміщений в двомісну камеру спецблоку Сімферопольського СІЗО, де йому не надають медичну допомогу. Під час судового засідання щодо обрання запобіжного заходу були представлені документи про те, що він є інвалідом 2-ї групи, які втратили ногу через діабету. Йому потрібно перев'язка двічі в день, яку в СІЗО надати не могли через відсутність перев'язувальних матеріалів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення